A Raspberry Pi hőmérsékletének ellenőrzése – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2021.04.03. 382 Views 0 Likes 0 Ratings

382 Views 0 Ratings Rate it

[ad_1]

Shutterstock / Paolo De Gasperis

Forró a Raspberry Pi? A Raspberry Pi alapjáraton nagyszerű gyári hőmérsékletet működtet, de ha fűtött irodában használja, akkor túl meleg? Néhány egyszerű lépéssel megtudhatja.

A hőmérséklet figyelése a Pi-n

Feltételezzük, hogy már telepítette a Raspberry Pi-t, használja a Raspbian-t, és hogy hozzáférhet egy konzolos felszólításhoz – akár SSH-n keresztül, akár asztali alapú bejelentkezéssel.

Ha véletlenül vadonatúj Ubuntu telepítést hajt végre a Pi-n, fizessen vcgencmd az Ubuntu 20.04 aarch64-hez az RPi 4B-n írta Hamid Elaosta.

A terminál parancssoránál először ellenőrizni kell, hogy a vcgencmd segédprogram elérhető az Ön számára. Valószínűleg jelen lesz, ha Raspbian-t használ. Ellenőrizzük:

whereis vcgencmd

ahol a vcgencmd kimenet

Ha kimenetet kapott, amelynek több információja volt, mint vezetőnek vcgencmd:, akkor jól megy.

A Pi hőmérsékletének manuális tesztelése

Folytassa és hajtsa végre a következő parancsot:

vcgencmd measure_temp

A következőhöz hasonló kimenetet kell kapnia:

Ne feledje, hogy a Pi hőmérséklete magasabb lehet, például 45 Celsius fok. Az enyém (egy Raspberry Pi 4) szűk fémházban fut (a páncél ikerventilátoros alumínium radiátorház) egyetlen járó hűtőventilátorral, és itt ma nagyon jó. Van még egy Raspberry Pi 3 műanyag héjjal, pár hűtőbordával és ventilátor nélkül, és ez jelenleg 44,4 Celsius fokon működik.

Mennyibe kerül túl sok?

Jó kérdés. A Raspberry Pi alapítvány azt javasolja, hogy a Raspberry Pi-t tartsa 85 Celsius fok alatt. Ez egy felső határ, és figyelembe kell venni, hogy a Raspberry alaplapon lehetnek olyan chipek, amelyek csak 70 Celsius fokig képesek felemelkedni. Általánosságban elmondható, hogy ha legfeljebb 50 Celsius-fokon tud futni, akkor úgy tűnik, a zöld zónában kell lennie.

Még akkor is, ha felette kellene lépnie, akkor hozzá tud adni egy kis ventilátort, néhány hűtőbordát, és gyorsan lecsökkenti a hőmérsékletet. A környezet / szobahőmérséklet szintén nem fontos. Ha a környezete melegebbé válik (nyári időjárás stb.), Akkor azt várja, hogy a Raspberry Pi hőmérséklete is megemelkedik.

És jó szem előtt tartani, hogy a Raspberry Pi általában fojtani (azaz lassítani), amikor a hőmérséklet elér egy bizonyos pontot. Kivéve, ha valami nem alapértelmezettet csinál, például túlhúzást vagy a beállítások módosítását.

Sokat kell mondani arról is, hogy melyik esetet választja a Raspberry Pi 4-hez. A különféle választások sokkal jobb vagy rosszabb hűtési eredményekhez vezetnek. Az esetek szilárd áttekintését lásd: Raspberry Pi 4 esetek, hőmérséklet és CPU fojtás terhelés alatt írta Martin Rowan.

Szkriptek hőmérséklete és egyebek

Az vcgencmd parancs elég sokoldalú. Bővebben olvashat róla a vcgencmd kézikönyv oldal. Hozzunk létre egy kis szkriptet a leghasznosabb parancsokkal, amelyeket tárolunk ~/temperature.sh:

#!/bin/bash 
vcgencmd measure_temp
vcgencmd get_throttled
vcgencmd measure_volts
vcgencmd get_mem arm
vcgencmd get_mem gpu

Többet mérni a vcgencmd-vel

Itt ellenőriztük a hőmérsékletet, a fojtószelep állapotát (további információkért lásd a fenti webhely linkjét), a Voltok kiolvasását és a GPU és az ARM processzor számára elérhető memóriát. Ne feledje, hogy a teljes memória nagyobb lehet, mint az ARM számára elérhető. A teljes memóriát a (z) eszköz használatával láthatja htop (sudo apt install htop && htop), vagy egyszerűen futtatással free -mh a parancssorban (az első eredmény, a bal felső sarokban látható a teljes memória méret).

Csomagolás

A Raspberry Pi hűvös tartása minden bizonnyal az egyik fontos szempont a Pi futtatásához. Fektessen be egy olyan esetbe, amely optimalizálja a hőmérsékletet, adjon hozzá egy vagy két ventilátort, és ami a legfontosabb, rendszeresen ellenőrizze a rendszer hőmérsékleti teljesítményét, beleértve a terhelést is. Élvezze az információk sokaságát vcgencmd tud nyújtani Önnek, és tartsa szemmel ezt a hőmérsékletet!

[ad_2]
Forrás link


382 Views 0 Ratings Rate it