A Vinaigrette-ről hiányzik a halmártás

Avatar admin | 2021.05.06. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

A legtöbb ember tudja hal szósz mint alapvetõ délkelet-ázsiai összetevõ – a sült krumpli, a pad thai és az olyan csinos öntet, mint a nuoc cham központi eleme. Az fűszer mélyen ízes íze olyan, mint a tenger lényege, de nem kifejezetten és erőteljesen halas, ami számos receptben erőteljes sótartalmú forrás. Mint egy szardella, a tintás folyadék kihozhatja a friss tenger gyümölcseinek ízét. Kerekítheti az édes paradicsomszószokat. (Próbáld ki!) És egy vinaigrette-ben hozzáadhatja azt az umami gerincet, amely egyformán világít át nagy hőhatású sültekben és ropogós friss salátákban.

Egy vietnámi pop-up-ban, amelyet hét éve főztem, halszószos vinigrettel használtuk agresszíven a salátákat, például a káposzta alapú goi ga-t: csirkesalátát friss mentával, finom rau ram levelekkel és szezonális gyümölcsökkel. A vinaigrette alapja nagyon hasonlított a nuoc cham-hoz, de kinyújtották, meghúzták és sült medvehagymával töltött olajjal és lilahagymával díszítették, amely magában a vinaigrette-ben pácolt, hogy sokoldalúbbá váljon.

Az évek során ezt a sablont a saját éléskamrámban lévő olajokkal és ecetekkel módosítottam, hogy elkészítsem a vinaigrette-t, amely pácként holdfényt képes tárolni. Először a halmártást apró vízzel hígítottam, hogy hosszabb, szörfözéshez méltó óceáni ízhullámot hozzak létre, amely kiegyensúlyozza a sót. Utána hozzáadom a fehérborecetet (a pezsgőecet is fog működni). Néhány csipet chilei pehely hozza hozzá a hőt, amely bólintást jelent a nuoc cham számára. Miután többféle verziót teszteltem anélkül, úgy döntöttem, hogy egy kis mennyiségű dijoni mustár segít megvastagítani a vinaigrette-et, de egyúttal kissé pézsmas, édes, borsos jegyzetet is ad hozzá, amely szépen kiegészíti a halmártást, és az olívaolaj jön az utolsó simítás.

Ezt a közönséges vinaigrettet használtam a csirkecombok egyik napról a másikra történő pácolásához, majd zöldségek, például Romanesco, bébi sárgarépa és hagyma mellett, megsütve. Pörkölés után szeretem a csirkét és a zöldségeket néhány további vinaigrettel felöltöztetni, hogy néhány világos jegyzetre rétegződjön. De ez az öntet nagyszerű lenne avokádó és sült saláta kitûnõ salátával, vagy citrus saláta, köldök narancssárga és vékonyra szeletelt lilahagymával. Nyáron néhányat paradicsomra és szardellára csorgattam, vagy akár grillezett steak vagy királytrombita gombák elkészítésére használtam fel. Mivel ezek az ízek elviselnek némi hőt, a garnélarákot egy sekély medencében lassú tűzön főzhetjük, lehetővé téve számukra, hogy finoman orvvadozzanak, miközben az óceán fényerejének ez a különösebb ütése átitatja őket.


Forrás


12 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok