A vírusos vektor COVID-19 vakcinák megértése és magyarázata

Avatar admin | 2021.01.28. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Közelebbről áttekintve a COVID-19 vírus-vektoros vakcinák működését

A vírusvektoros vakcinák kifejlesztése során számos különböző vírust használtak vektorként, beleértve az influenzát, a vezikuláris stomatitis vírust (VSV), a kanyaró vírust és a közönséges náthát okozó adenovírust. Az adenovírus az egyik vírusvektor, amelyet néhány késői stádiumú COVID-19 vakcinakísérletben használnak.

A vírusvektoros vakcinákban a megcélzott vírushoz egyedülálló gént adnak a vírusvektorhoz. A COVID-19 vakcinák esetében ez a gén a tüskefehérjét kódolja, amely csak a SARS-CoV-2 felületén található meg. A vírusvektort arra használják, hogy ezt a gént emberi sejtbe juttassa. A sejtbe jutva a vírusvektor ezt a gént és a sejt gépezetét használja a tüskefehérje előállítására és a sejt felszínén való megjelenítésére.

Miután megjelenik a sejt felszínén, a fehérje (vagy antigén) arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket termeljen és aktiválja a T-sejteket, hogy leküzdje a fertőzést. Ezek az antitestek specifikusak a SARS-CoV-2 vírusra, ami azt jelenti, hogy az immunrendszert arra alapozták, hogy megvédje a jövőbeli fertőzésektől.


Source link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok