Aggódnia kellene a ma elhaladó „potenciálisan veszélyes” aszteroida miatt?

Avatar admin | 2021.06.01. 8 Views 0 Likes 0 Ratings

8 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikknek Ha aggódnia kellene a potenciálisan veszélyes & # 39;  Aszteroida elhaladva a Föld mellett ma?

Fénykép: Dima Zel (Shutterstock)

Ma, még akkor is, amikor a remélhetőleg tetszett hétvége után a munkára összpontosít, óriási űrszikla sikoltozik az űrben a Föld „potenciálisan veszélyes” távolságán belül. Az eredő armageddon esélye rendkívül alacsony (és mindig is volt), mivel a 2021-es aszteroida KTI a Föld 4,5 millió mérföldes körzetében halad el. A NASA sugárhajtómű laboratóriuma. De egy galaktikus skálán ilyen távolság még mindig megvan szép közel, tekintve az univerzum nagy kiterjedésű ismeretlenségét.

Ennek ellenére hideg kényelem, ha tudunk mindenről technikailag rendben van, még akkor is, ha űrügynökségünk óriási szikladarabot követ, amely törékeny bolygónk „potenciálisan veszélyes” közelében fekszik, óránként 40 000 mérföld sebességgel.

Mekkora a 2021-es KTI aszteroida?

Az aszteroidák nagy léptékében – ami a borzalmas dolog szemlélni – ez nem technikailag hogy nagy, de ez csak a többi szabadon barangoló űrsziklához viszonyítva, amelyek könnyen eltörpülnek a bolygó legnagyobb épületein.

Összehasonlításképpen: a 2021 KTI jelzésű aszteroida körülbelül akkora, mint az Eiffel-torony vagy a seattle-i űrtű. Ez még mindig elég nagy, főleg, ha azt képzeled, hogy az Eiffel-torony a Föld felé 40 000 MPH-val karcolódik. A KTI-t néhány további aszteroida követi, amelyek közül egyik sem olyan nagy, de várhatóan mind szerdán vagy azt megelőzően ártalmatlanul halad el mellettünk, anélkül, hogy belépne bolygónk légkörébe.

Még mindig ezek a kisbolygók technikailag a következőkre vannak besorolva Föld objektumok közelében (NEO), amelyet a NASA így határoz meg:

Egy aszteroida vagy üstökös, amelynek pályája a Naptól körülbelül 91 millió és 121 millió mérföld (195 millió kilométer) közötti zónába vagy azon keresztül hozza, ami azt jelenti, hogy a Föld keringésétől mintegy 30 millió mérföld (50 millió kilométer) távolságon belül haladhat el.

Az aszteroidák milyen gyakran lépnek kapcsolatba a Földdel?

Az aszteroidák nagymértékben különböznek egymástól, ezért változik a Földre gyakorolt ​​hatásuk súlyossága is. A NASA szerint, kisebb „aszteroidákat észlelnek, amelyek havonta többször áthaladnak a Föld és a Hold pályája között”, míg még tizenéves meteoroidák (kevesebb, mint három láb) lépnek kapcsolatba a terra céggel minden nap. Ezek nem azok az űrsziklák, amelyek miatt aggódnia kell; vannak nagyobb, inkább a kozmoszban katapultáló aszteroidák. Ami a jó oldal, egyik (amiről tudunk) legalább 100 évig nem jelent kockázatot az emberiség számára – állítja az űrügynökség.

Vagy ahogy az űrügynökség fogalmazott:

Az ismert aszteroida becsapódásának legnagyobb a kockázata, hogy 2185-ben a 2009-es FD-vel jelölt aszteroida 1/714-es ütközési esélyt jelent, ami azt jelenti, hogy annak hatása akkor kevesebb, mint 0,2 százalék.

Nagyon jó dolog, hogy az aszteroidák nem emberi léptékű rendszerességgel dobálják a Földet. Negyven éven át a paleontológusok és kutatók körében uralkodó bölcsesség a dinoszauruszokat a Földre törő aszteroida törölte el. A hatás elegendő volt ahhoz, hogy a madár dinoszauruszok kivételével a bolygón uralkodó fajok kihalhassanak.

Mondanom sem kell, hogy egy hatalmas aszteroida hatása valószínűleg valamiféle globális kataklizmát eredményezne, ha nem az emberi civilizáció végét, amint az jelenleg létezik – de mindaddig, amíg a NASA nem aggódik, akkor sem szabad.


Forrás link


8 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok