8 földbarát bio permetszer házilag

Avatar Gadam | 2022.06.28. 2136 Views 0 Likes 0 Ratings

2136 Views 0 Ratings Rate it

Ideje, hogy olyan permetszert használj, ami nem gyilkolja a földet. Ezzel a 8 házilag elkészíthető bio permetszerrel ezt megvalósíthatod. Mindegyik megvédi a kertedet, szuperhatékony a kártevők ellen. Azonban fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert ezek „természetes” vagy házilag készített rovarölő szerek, ez nem jelenti azt, hogy nem árthatnak a talajnak, a kertnek vagy az embernek. Azt se feledjük el, hogy nem minden rovar káros. A rovarölő szerek válogatás nélküli alkalmazása, különösen a kemény rovarölő szereké, amelyek még a hasznos rovarokat is irtják, káros hatással lehet a kert ökoszisztémájára.

Földbarát bio permetszerek házilag

#1. Növényi olaj spray

Az olajos permetszer elkészítéséhez keverj össze egy csésze növényi olajat egy evőkanál szappannal (fedd le és rázd alaposan össze). Ezután egy liternyi vízhez adagolj 2 teáskanálnyit az előbb elkészített olajos permetező keverékből, és alaposan rázd össze. Permetezd közvetlenül a növények azon felületeire, amelyeket a kis kártevők megtámadnak.

Az olaj bevonja a rovarok testét. Elzárja a pórusokat, amelyeken keresztül lélegeznek.

 

#2. Szappanos spray bio permetszer

Szappanos rovarirtó spray készítéséhez keverj másfél teáskanálnyi enyhe folyékony szappant egy liter vízbe. A keveréket a növényk fertőzött területeire permetezd.

A szappanos rovarirtó spray hasonlóan működik, mint az olajos rovarirtó spray. Ajánlott, reggel vagy az esti órákban használni.

 

#3. Neem olaj permetszer

A Neem – olaj biológiailag lebomló anyag. Ártalmatlan a háziállatokra, madarakra, halakra és más vadon élő állatokra, és hatékony a különféle gyakori kerti rovarkártevők ellen. Természetes gombaölő szer, amely képes a lisztharmat és más gombás fertőzések leküzdésére a növényeken. Számos kertészeti áruházban vagy természetes élelmiszer-piacon kapható.

A Neem – olaj rovarölőszerként való használatához vagy kövesd a palackon található utasításokat, vagy kezdj két teáskanál Neem-olaj és egy teáskanál enyhe folyékony szappan alapkeverékével, amelyet egy liter vízben föloldasz, majd alaposan felrázod. Végül permetezd be az érintett növény lombozatát. A Neem-olajat megelőző jelleggel is használhatod.

bio permetszerek házilag.I.

#4. Diatómaföld, mint bio permetszer

A diatómaföldnek számos felhasználási módja van otthon és a ház körül. A diatómaföld kertészeti áruházakban kapható, bár sokszor csak nagy zsákokban, ezért ha kicsi a kerted, esetleg oszd meg a szomszéddal. Alkalmazásához egyszerűen porold be vele a földet a növények körül, vagy akár a lombozatra is szórhatod. Segít a csigák és más csúszó-mászó rovarok elleni védekezésben. Szárított jellege miatt ahhoz, hogy hatékony természetes növényvédő szer legyen, a diatómaföldet minden eső után újra ki kell szórni.

#5. Fokhagyma spray

Az alap fokhagyma spray elkészítéséhez vegyél két egész hagymát (nem csak két gerezdet), és pürésítsd őket turmixgépben vagy konyhai robotgépben egy kis vízzel együtt. Hagyd a keveréket egy éjszakán át állni, majd szűrd át egy 2,5 deciliteres üvegbe. Opcionálisan adhatsz hozzá fél csésze növényi olajat, egy teáskanál enyhe folyékony szappant és annyi vizet, hogy az üveg megteljen. Ha ezt a házi permetszert használnád, egy csésze keveréket hígíts fel egy liter vízben, és permetezd bőségesen a fertőzött növényekre.

 

#6. Chili bors spray házilag permetezésre

bio permetszerek házilag.II.

Ha borsporból szeretnél alap chilipermetet készíteni, keverj össze egy evőkanál chiliport egy liter vízben és adagolj mellé néhány csepp enyhe folyékony szappant.

Ha friss chilipaprikából szeretnél chilispray-t készíteni, turmixolj vagy pürésíts fél csésze paprikát egy csésze vízben, majd adj hozzá egy liter vizet, és forrald fel. Hagyd állni, amíg kihűl, majd szűrd le a chilipaprika-anyagot. Aztán adj hozzá néhány csepp folyékony szappant, és permetezz vele tetszés szerint.

Figyelmeztetés!
A csípős chilipaprika nagyon erős. Mindenképpen viselj kesztyűt. Szembe, orrba és szájba ne menjen.

 

#7. Minden egyben házi készítésű permetszer

Elkészítéséhez pürésíts egy fokhagymagumót és egy kisebb hagymát, adj hozzá egy teáskanál borsport, és hagyd egy órán át ázni. Majd szűrd le a keveréket, és adj hozzá egy evőkanál folyékony szappant, majd keverd jól össze. Fújd be a levelek felső és alsó felületét, a maradékot pedig tárold a hűtőszekrényben. Akár egy hétig is eláll.

 

#8. Paradicsomlé Permetszer

Apríts fel két csésze friss paradicsomlevelet egy liter vízbe áztatva. Egy éjszakán át hagyd úgy, majd szűrd le a növényi anyagot, és permetezd a növény lombozatára.

 

Szükség esetén módosíts a házilag készített bio permetszereden

A fenti természetes házi rovarirtó receptek jó kiindulási pontot adnak a saját verzió elkészítéséhez. Minden biokertésznek megvan a maga sajátos keveréke és aránya az összetevők között, így ha alaposan odafigyelsz egy adott recept hatására, akkor azt úgy módosíthatod, hogy a lehető legjobban megfeleljen neked.

Ne feledd. Nem az összes rovar kiirtása a cél a kertben, mivel minden egészséges ökoszisztémának szüksége van a hasznos rovarok, mikrobák és gombák bőséges mennyiségére, mind a talajban, mind magukban a növényekben. Így például ragadozó rovarok (katicabogarak, imádkozó sáskák stb.) bevitele vagy jó élőhely megteremtése számukra, valamint a talaj termékenységének növelése szintén hatékony növényvédelmi megközelítés lehet.

 

Szakmai forrás:8 Natural & Homemade Insecticides: Save Your Garden Without Killing the Earth (treehugger.com)


2136 Views 0 Ratings Rate it