Calamari válságban | ÍZ

Avatar admin | 2021.02.02. 39 Views 0 Likes 0 Ratings

39 Views 0 Ratings Rate it

Még akkor is, ha tavaly augusztusban nem nézte meg a 2020-as Demokratikus Nemzeti Konventet, lehetetlen volt kihagyni: „Calamari comeback” pillanat. A televíziós eseményen az egyes államokból érkező küldöttek „név szerinti hívása” során Miss America-szerű montázst mutattak be a nézőknek, csak a szépségkirálynők helyett a törvényhozókhoz mezőgazdasági termelők, gyári munkások, diákok, aktivisták csatlakoztak, vagy helyettesítették őket. Rhode Island esetében egy szakács, fekete bisztróingben, egy szakácssapkában és egy maszkban öltözve csendesen integetett egy tál ütött-sült tintahalat, amelyet pácolt cseresznyepaprikával és grillezett citrom-ékekkel díszítettek.

Talán ez volt a legnagyobb figyelem, amelyet ez az ország valaha is fordított a tintahalra.

Hat hónappal később nyilvánvaló, hogy a tintahal – mivel a lábasfejűek olaszul ismertek – nem jött vissza azzal a ténnyel, amelyre Rhode Island demokratikus képviselője, Joseph M. McNamara a harminc másodperces cameót használta a lobbihoz. A 28 millió dolláros ipar az óceán-állam legértékesebb halászata. De mivel a COVID-19 megzavarta az éttermi értékesítést – valamint a globális terjesztési hálózatokat, amelyekre a hazai halászok kalmárok feldolgozására, exportálására és importálására támaszkodnak szerte a világon – tintahal-árakat láttak majdnem kettévágta. A sült tintahal fő támasza az olyan éttermi éttermekben, mint a TGI péntek, valamint a családi tulajdonban lévő vörös szószos ízületekben, tenger gyümölcseit viselő kunyhókban, bárokban, étkezőkben, gömbparkokban és a jégpálya koncessziós standjain az Egyesült Államokban. Ennélfogva Rhode Island tintahaliparának sorsa tehetetlenül összefonódik az ország küzdelmes éttermi iparával.

Mivel sok amerikai számára még nagyon messze van egy barátságos sült báros étel közös kosárjának elfogyasztása sok amerikai számára, most itt az ideje, hogy több házi szakács felkarolja a fejlábúakat. Mivel az amerikaiak a házi készítéshez hajlandóak, a világjárvány évére tekintettel – és amikor a tenger gyümölcseinek forgalmazói közvetlenebb utakat teremtenek az ügyfelek felé -, a tintahal késik az inkluzívabb ölelés érdekében. A sütésen túl ez a frutti di kanca remekül kiegészíti a klasszikus pörkölteket a cioppinótól és a bouillabaisse-tól a soondubu jigae-ig és a gumbóig; enyhén grillezve, serpenyőben megsütve vagy kevergetve sült, számtalan ételnek és konyhának szolgál.

A halászok és az ipar tagjai rámutatnak arra, hogy az összetevő összefüggésben áll a rántott ujjú ételekkel, ami részben hibás a sok otthoni konyhában való hiányáért. Sok amerikai számára a tintahal ötlete szinonimája az ütött-sült készítménynek.

“Mindenki ismeri a sült tintahalat, és ennyi” – mondja Stephanie Villani, a Blue Moon Fish társtulajdonosa, aki az elmúlt 30 évben a Long Island-en kifogott tenger gyümölcseit értékesítette közvetlenül az ügyfeleknek.

“Az emberek nem gondoltak arra, hogy elkészítsék a konyhájukat, amikor az volt a benyomás, hogy csak rántott” – mondja Justin Hamilton, a Rhode Island-i Point Judith-i székhelyű The Town Dock értékesítési alelnöke.

Mégis elismeri, hogy a ropogós előétel a tűz, amely a hazai tintahalipart táplálta. Társaságukat 1980-ban alapították, amikor az új-angliai halászok küzdöttek alternatívákat találni a tőkehal, lepényhal, foltos tőkehal és más általánosan kifogott halállomány csökkenésére. 1977-ben, az Országos Tengeri Halászati ​​Szolgálat olyan védekezéseket hajtott végre, amelyek csökkentették a jogszerűen kifogható halflották mennyiségét, és a kvóták évekig folytatódtak. A The Town Dock elnök-vezérigazgatója, Ryan Clark szerint az üzlet valóban a 90-es évek közepén indult el, amikor a calamari fritti ugrott az antipasti menükből az anya-és pop-olasz amerikai éttermekben a mainstream láncokba és mindenféle éttermekbe : “Népszerű étel volt az ügyfelek körében, és meglehetősen nyereséges volt az éttermek számára” – mondja.

Hakka tintahal recept

Természetesen nem az olasz amerikai éttermek rendelhettek tintahalat; különféle módon készül a Földközi-tenger, Ázsia, valamint Latin- és Dél-Amerika konyháinak részeként. A kantoni stílusú sós és borsos tintahal friss jalapeno pelyhekkel sült tintahal rokona, amelyet kínai éttermekben találnak. Mindkét sült étel mellett a tintahal ropogós, harapásméretű karikákra és ritkás csápokra történő vágása előételként szolgál fel – és nem főételként – ismerős ujjú eledellé teszi azokat, akik nem ismerik a lilás foltos, csápos lényt vagy attól tartanak. . (Talán a sült ételek ellenállhatatlanságáról és felcserélhetőségéről tanúskodik spekuláltak hogy egyes forgalmazók disznóhúst cserélnek tintahalra.)

“Furcsa kinézetű állat” – ismeri el James Mark, a Providence, Rhode Island-i székhelyű elismert éttermek séfje Északi és Nagy Király. Az északi szokatlan dan dan tészta felvételéhez Mark apróra vágott tintahalat hajt az őrölt birka- és babpépes szószba, hogy bemutassa a regionális összetevőt és bonyolultabbá tegye. A járvány előtt a tintahal bármelyik étteremben megjelent a különlegességekben, ha szuper frissen kaphatta meg a helyi halászoktól. “Ha 24 órán át kihúzza a vízből, akkor az egészen más textúrájú, mint 42 óránál” – mondja, és hasonlítja az előbbi textúráját a finom porcokéhoz. Mark úgy véli, hogy a sült tintahal részben azért népszerű éttermek az éttermek számára, mert a minősége nem csökken, ha fagyasztott és felolvasztott tintahalat használ.

De a friss tintahal egyre nehezebben elérhető. Talán megdöbbentően a tintahal nagy része elkapta Rhode Islanden szintén a nyugati parton, ahol mintegy 42 000 tonnát húznak ki a Csendes-óceánról minden évben, azonnal fagyasztják és Kínába szállítják feldolgozásra, ahol a munkaerő kevesebbe kerül, mire annak egy részét újrafagyasztják és visszaszállítják.

“Megkapja ezeket a szép kis fagyasztott tintahal-csomagokat, ahol az egészet nagyon szépen megtisztítják és csomagolják” – mondja Villani, a Blue Moon Fish cégtől. A helyileg kifogott és feldolgozott tintahal a rendellenesség, míg a fagyasztott csomagolt tintahal a tényleges termék – még akkor is, ha e partok közelében élsz.

Ezzel szemben az Egyesült Államok ázsiai halpiacain valószínűleg friss tintahalat talál pár különböző méretben, megtisztítva, vagy épen lilás bőrével, porcával és fejével. Szárítva és különféle módon feldolgozva is megtalálhatja. Mielőtt a fagyasztás gyors fagyasztást engedélyezett volna, a tintahalat és más nagyon romlandó tenger gyümölcseit gyakran szárították annak megőrzése érdekében. Ezután umamisokban gazdag építőelemévé válhat a levesek vagy szószok számára, vagy feloldható vízzel, hogy friss tintahalként használják. A szálakba aprított tintahal vagy tintahal egy rágós, rángatós snack, amelyet a legtöbb ázsiai piacon megtalálhat. A szárított szálak krumplihoz adhatók vagy fűszerezhetők, például a koreai banchanban ojingeo-chae-bokkeum.

Friss alapanyagként a nagyobb tintahal hengeres testét gyakran pontozzák, mielőtt krumplihoz vagy leveshez adnák, ami gnocchihoz hasonló textúrájú. A tintahal és más tenger gyümölcseinek maradványait porítva és keményítőkkel kombinálva halgolyókat vagy halpogácsákat készíthetnek, fagyasztva, és készen állnak a tésztalevesbe való beugrásra. A mindennapi otthoni főzés során különféle módokon használják a tintahalat az ázsiai-amerikai konyhákban. És mélyebb gyökerei vannak az amerikai főzésben, mint amilyennek a jelenlegi ropogós-kalamári őrületünkből kitűnik.

Mivel a tintahal az egyik legolcsóbb tenger gyümölcstermék volt, amelyet az standjánál értékesítettek, Villani sok olyan vásárló kérdésére válaszolt, aki első ízben szeretne főzni vele. Válasza az volt, hogy egészben megsütötte – hülye módon hozzáadja a szenet és elkerülje a túlsütést, gumiszerű eredménnyel. De egy másik étel, amelyet széles körben ajánlott, a hideg tintahaláta saláta, amelyet számos háztáji grillen kínált (szakácskönyve, A Halász Felesége, két tintahalas saláta receptet tartalmaz). Ez az a fajta étel, amelyet a tenger gyümölcseit árusító üzletek deli pultjaiban és elkészített ételeiben szokott látni. “Mindenki szereti” – mondja Villani. – Még a barátom is, aki nem szereti a tintahalat, megeszi.


Source link


39 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok