Csavarkompresszor – egy eszköz nem mindenkinek (×)

Avatar Gadam | 2023.10.12. 52 Views 0 Likes 0 Ratings

52 Views 0 Ratings Rate it

Bár a különböző kompresszorok sok területen hasznosíthatók, az egyezményesen elmondható, hogy az adott típusoknak megvan a maguk jellemző alkalmazási területe. A csavaros modellek esetén ez egyértelműen az ipar, így ezek az eszközök nem is ajánlhatók akárkinek.

Típusos sűrített levegő

A kompresszorok feladata adott: a környezeti levegő sűrítése és eljuttatása az alkalmazási célhoz, vagy pedig adott esetben a felhasználásig történő tárolása. Ez tehát meglehetősen egyszerű és egységes, abban azonban már találunk különbségeket, hogy mindezt hogyan is oldja meg az adott eszköz. Az évtizedek során jó néhány működési elv bukkant fel, mely aztán hosszabb távon elégtelennek bizonyult, mára pedig erősen letisztult lett a kínálat.

A forgalmazók polcain most már lényegében csupán két termékcsaládot találunk, hiszen lényegében e dugattyús kompresszor és csavarkompresszor modellek is képesek megfelelni minden felhasználói igénynek. Ezek az igények azonban rendkívül sokfélék lehetnek és a két említett széria is a képzeletbeli skála két végén foglal helyet. Míg előbbi típus inkább hobbi és barkács célokat szolgál, addig egy csavarkompresszor az ipari szektorban használatos.

high-pressure tank with cap

A csavar ereje

A kompresszorok működésének lényegét a benne dolgozó technológia adja, mely természetesen a jellemző teljesítményt is meghatározza. A lehető legegyszerűbb megoldást a dugattyúk jelentik. Ezek a kompresszorok bár költséghatékonyak ugyan, teljesítményük kisebb és szakaszos. Így tehát az ipari munkákra többségük alkalmatlan. A csavarkompresszor azonban e tekintetben már egészen más szintet képvisel. A készülék belsejében dolgozó csavarok ugyanis jóval többre képesek.

A csavarkompresszor nagy és folyamatos teljesítmények kulcsa e két mérnöki precizitással elhelyezett orsó egymással ellentétes forgása, mely lényegében a sűrített levegő létrehozásáért felel. Ez a technológia már az alapmodellek esetén is kifejezetten tekintélyes teljesítményt garantál, mely az iparban oly fontos szünetmentes működéssel párosul. Ennek tükrében talán nem kérdés, hogy miért épp ez a modell terjedt el a szektorban.

Sokszínű alkalmazás

A csavarkompresszor az iparon belül természetesen számos különböző helyen hasznosítható. A termelési folyamatok során ugyanis sok helyen szükség lehet sűrített levegőre, de akár más részterületek számára is nélkülözhetetlen lehet. A különféle pneumatikus gépek és eszközök például enélkül működésképtelenek lennének, így lényegében tekinthetjük úgy, hogy a gyártósor bizonyos elemei számára a csavarkompresszor biztosítja az üzemanyagot.

A termelés mellett pedig természetesen speciálisabb területek, festési munkák, takarítás vagy akár a minőség-ellenőrzés és szűrés területén is jól alkalmazható a csavarkompresszor. A legmodernebb modellek már mikroprocesszor vezérléssel rendelkeznek, így ezek a legkorszerűbb, automatizált ipari környezetben is megállják a helyüket. Érdemes tehát figyelmesen átböngészni a kínálatot, hogy megtaláljuk a tökéletes megoldást.

A cikk megjelenését szakmailag támogatta: btkkft.hu


52 Views 0 Ratings Rate it