Egyszerű csónak készítése házilag

Avatar Gadam | 2022.06.26. 1147 Views 0 Likes 3 On 1 Rating

1147 Views 3 On 1 Rating Rate it

csónak készítés házilag

A házilag készített csónak nem álom többé. Kétségtelenül kell hozzá műszaki véna, vagy legalább érdeklődés, azonban te is végre belevághatsz a elkészítésbe. Ebben a cikkben lépésenként megmutatjuk, és képekkel is követheted a csónakkészítés menetét.

Egyszerű csónak készítése házilag

 #1. lépés: Szerezd be a szükséges anyagokat

Melyek ezek?

A példában szereplő csónak 210 × 300-as vázból indult, amely vízzel kezelt 60×180-as, 60×120-as és 60×60-as fából készült. A pontonok 6 db 100 literes hordóból készültek, amelyeket egy újrahasznosító központban találtunk. Egy új lakóparkban szétszórt kukákban találtunk nagy darab OSB-lapokat és még több 60×120-as deszkát. A fedélzet alapja aljzatkerítésből származó hulladékdarabok állt össze.

#2. Ellenőrizd a hordókat

Gondoskodj arról, hogy a hordók tiszták és elég biztonságosak legyenek a vízben. Töltsd meg a hordók 1/3-át vízzel, zárd le a fedelüket, és fordítsd őket fejjel lefelé. Így kiderül, hogy bármelyik hordóból szivárog-e víz. Ha igen, azt száműzd a csónak alapanyagából.

Nézd meg a fotót.

#3. Teljesen ürítsd ki a hordókat és zárd le a fedeleket tömítéssel

Húzd meg a fedeleket csavarkulccsal. Egyenletesen tömd be az egyes fedeleket. A tömítésnek hagyj 2 órát, hogy megszilárduljon.

Itt a kép a folyamatról.

#4. Készítsd el a csónakkeretet

Nézd meg a fotókat: 1kép.

Vágj két 60×180-as lécet pontosan 300 cm hosszúra. Ezután vágj két 60×180-ast úgy, hogy összesen 210 cm hosszú legyen. Vágj 45 fokos szögeket mindkét végén, hogy illeszkedjenek egymáshoz, és megőrizzék az eredeti méreteket. Minden sarkon három darab 100-as csavart használtunk, hogy rögzítsük őket egymáshoz.

Ezután készíts támasztékokat a hordókhoz: 2 kép

Vágj két 60×120-as lécet 360 cm hosszúságúra. Ezek a hajó 300 cm hosszú oldalának hosszában fognak futni (de a meglévő kereten belül). Csavarokkal rögzítsd mindegyiket kb 40 cm távolságra a hajó mindkét oldalától. Ez a távolság lehetővé teszi, hogy a hordók 5 centire süllyedjenek bele a keretbe. Ezáltal az egész csónak súlypontja lejjebb kerül, valamint közvetlenül megtámasztja a fedélzetet. A három hordó mindkét oldalára (35 cm távolságra a csónak elejétől és hátuljától) szerelj fel egy 60×60-as vagy egy 60×120-as darabot. Ez megakadályozza, hogy a hordók előre-hátra csússzanak.

A keret többi részének megépítése: .3. kép.

A csónak fedélzetéhez 1,25 centi vastagságú deszkákat használunk. Téglalap alakú keretet készíts, amelynek hézagai nem haladják meg a 4 m2-es területet.

#5. Rögzítsd a hordókat a házilag készített csónak keretéhez

Perforált fém akasztópántokat használtunk (horganyzott), hogy minden hordót a kerethez rögzítsünk. Vágjunk ki 12 darab 105 cm-es csíkot. Használj hordónként 2 pántot; tekerd mindegyik pántot kicsit több mint félig a hordó köré, és rögzítsd mindkét oldalát a 60×120-as és a 60×180-as falhoz a hordó mindkét oldalán. Használj csavarokat, és fúrd be őket ferdén, hogy minden pántot meg tudj húzni, ahogy a csavart süllyeszted. Legyél óvatos, nehogy kilyukaszd ki a hordókat.

Nézd meg a fotót.

#6. Építsd meg a fedélzetet

A begyűjtött OSB-lapból készíts egy 70 négyzetméteres fedélzetet. Csavarokkal rögzítsd az egyes darabokat a kerethez. Helyezd el és vágd le az egyes deszkákat úgy, hogy minden csomópont alatt legyen keret. Próbáld meg a legnagyobb darabokat használni, és ügyelj arra, hogy ne lyukaszd ki a hordókat. Ha szeretnél használni egy küllőmotort, hagyj egy kis nyílást a fedélzeten a csónak hátsó részén.

Itt a fotó a folyamatról.

És a végkifejlettről.

Házi készítésű csónak tervrajz

A következő linken egy másik megoldást is találsz házilag készített csónak megépítésére. Ehhez tervrajzot is mellékeltek. Valamint leírást is. Figyelj rá, hogy a tervben inch mértékegység szerepel. 1 inch = 2,54 cm

Csónak tervrajz itt.

 

Alapforrás: Homemade Pontoon Boat : 8 Steps (with Pictures) – Instructables


1147 Views 3 On 1 Rating Rate it