Dátum karamell recept (csak nyers dátumokkal)

Avatar Gadam | 2021.02.04. 39 Views 0 Likes 0 Ratings

39 Views 0 Ratings Rate it

GYIK


Készíthet valódi karamellát cukor használata nélkül?

Először is: a karamellás és a karamellás krémek nem ugyanazok. Jó néhány recept létezik karamellmártások készítéséhez különféle összetevők felhasználásával (tejszínhab, vaj, diókrém, kókuszolajok).

A tényleges karamell elkészítéséhez csak két dologra van szükség: cukorra és vízre.

Tehát kaphat karamellát finomított fehér cukrok használata nélkül? Kiderült, hogy tudsz! A fenti receptünkben csak nyers dátumokat használtunk.

Mi a fehér cukrok nélküli karamell készítés folyamata?

Egyszerűbben fogalmazva: a karamell a cukrok és a víz forrásának az eredménye, amíg el nem éri egy bizonyos hőmérsékletet (körülbelül 200 ° C). Ezután a hőmérséklet gyors leesésével a cukrok kristályosodnak. Amíg ez megtörténik, erőteljesen habver, hogy megtörje a kristályokat, és marad egy viszkózus mártás, az úgynevezett karamell.

A dátumkaramell készítésekor a folyamat szinte azonos, de az oldat eltérő sűrűsége miatt a reakció hőmérséklete és időzítése szükséges.

A klasszikus recept szerint hideg vízzel öntsük a forrásban lévő cukros oldatot, hogy csökkenjen a hőmérséklet.

Kísérleteztünk ennek a technikának a felhasználásával a randinkaramellával, és megállapítottuk, hogy ez is működik, de nem annyira.

Ennek oka az, hogy a datolyacukor-oldatunk más sűrűségű, és gyorsan elpárolog és kristályosodni kezd 105 ° C körüli hőmérsékleten, nem 200 ° C-on. Ezért hideg víz hozzáadása a forráspont-oldathoz nem eredményezi ugyanazt az erős reakciót, mint fehér cukrok használata esetén. Ehelyett a dátumkaramell túlzottan hígulhat.

Kitaláltunk egy másik módszert a hőmérséklet csökkentésére a karamell hígítása nélkül: a forró serpenyőnek hideg vizes fürdőt adunk. A fenti Y lépésben megmutatjuk, hogyan kell ezt megtenni.

A datolyakaramell készítése valóban lenyűgöző főzési kísérlet. Nagyon világos utasításokat írtunk a fenti receptbe, hogy problémamentesen elvégezhesse.

Ez a dátum karamell egészségesebb, mint a klasszikus?

A klasszikus karamell fehér cukorral és vízzel készül, 2: 1 arányban. Karamellánk ehelyett nyers datolyát és vizet használ 1: 2 arányban.

Ha összehasonlítjuk a granulált cukor és a dátumokban található cukrokat, láthatjuk, hogy mindkét esetben 50% glükóz és 50% fruktóz alkotják. Bár 100 gramm asztali cukor 99,9 g cukrot tartalmaz, ugyanannyi datolyában csak 66 g cukor van.

Ezért a dátum súlya szerint a datolya már kevesebb cukrot tartalmaz.

Ezenkívül, amikor a datolyaszirupot leszűrjük, a marhahús nagy részét, körülbelül 70% -át, elhagyjuk. Ez azt jelenti, hogy még kevesebb kalória és cukor kerül a karamellába.

Ezért a klasszikus karamell szósz ugyanahhoz az adagjához képest egy 20 g-os (0,7 oz) adag karamellánk fele kalóriát és cukrot tartalmaz [1].


Source link


39 Views 0 Ratings Rate it