Ecet készítése házilag: Gyors recept

Avatar Gadam | 2023.01.23. 534 Views 0 Likes 0 Ratings

534 Views 0 Ratings Rate it

ecet készítése házilag

Ecet készítése házilag 3 lépésben. Ezzel a gyors recepttel könnyedén megoldható. Csupán két összetevő szükséges hozzá. Olvass tovább és ismerd meg az ecetkészítés fortélyait.

Ecet készítése házilag: Az összetevők

Ahogy fentebb írtuk, valóban kettő hozzávalót kell beszerezned a házi ecet elkészítéséhez, amellyel nagyjából 1 csészényit készíthetsz el. Ezek a következők:

 • 1.5 csésze száraz vörösbor (vagy fehérbor)
 • 1/2 csésze nyers almaecet

Ecet készítése házilag: Az elkészítés három lépésben

 1. lépés

  A legjobb módszer az, ha egy nagy adag szűretlen nyers ecetet (például almaecetet) használsz az erjedés beindításához. Az „Anya” nem biztos, hogy látható az ecetben (egy kis medúzára fog hasonlítani), de a nyers ecetnek új erjedést kell indítania, amint új borral keveredik. Ennek segítenie kell egy új, látható anya, valamint egy pelikula (egy vékony cellulózréteg, amely a levegő és az ecet közötti gátként működik az erjedés során) kialakulásában. Az anya, valamint a pellicularéteg átvitele az új erjedések gyors elindítását szolgálja.

 2. lépés

  Keverd össze a bort és az ecetet egy nem reagáló (lehetőleg üveg) edényben. Fedd le sajtvászonnal vagy tiszta konyharuhával; majd rögzítsd gumiszalaggal. Sötét helyen tárold, időnként megkeverve és kóstolgatva (például néhány naponta), amíg teljesen ecetes ízt nem kapsz (ez több héttől akár több hónapig is eltarthat). Útközben lehet, hogy furcsa, büdös, vagy esetleg körömlakklemosó szaga lesz, mint a miénknek napokig. Ne add fel, csak folytasd tovább. Amikor az ecetednek olyan élesen savas íze lesz, mint a bolti cuccnak, akkor készen állsz arra, hogy palackozd.

 3. lépés

  Öntsd ki az ecet háromnegyedét egy tiszta, légmentesen záródó, minél kevesebb üres helyet tartalmazó üvegbe. A palackban tovább érlelheted aztán, ahol az aromájának és az ízének tovább kell javulnia. (Az oxigén segít az alkoholt ecetsavvá alakítani, de miután az összes alkohol elfogyott, az oxigénnek való kitettséget a lehető legjobban korlátozni kell.) A hátrahagyott anyához és a visszamaradt burokhoz most újabb bort adagolhatsz, hogy egy újabb csészényi ecet elkészítésébe kezdhess.

Forrás: Homemade Vinegar Recipe | Bon Appétit (bonappetit.com)


534 Views 0 Ratings Rate it