Elektromágnes házilag okosan 12 lépésben

Avatar Gadam | 2022.09.07. 2214 Views 0 Likes 0 Ratings

2214 Views 0 Ratings Rate it

eLektromágnes háziLag

Az elektromágnesben elektromos áram folyik át egy fémdarabon, és mágneses mezőt hoz létre. Egy egyszerű elektromágnes létrehozásához szükséged lesz egy áramforrásra, egy vezetőre és fémre. Tekerj szorosan szigetelt rézdrótot egy vascsavar vagy szög köré, mielőtt a vezetéket egy elemhez csatlakoztatnád, és figyeld, ahogy az új elektromágnesed felkapja a kis fémtárgyakat. Ne feledd, hogy elektromosságot hozol létre, ezért legyél óvatos, amikor az elektromágnessel dolgozol! 

Elektromágnes házilag. 1. lépés.

Válassz vasszöget vagy csavart magnak. Válassz ki egy olyan vasdarabot, ami otthon van, például egy szöget, vagy csavart. Válassz egy 7,6-15,2 cm hosszúságú vasdarabot, hogy bőven legyen hely a drótot a vastárgy köré tekerni.

Elektromágnes házilag. 2. lépés.

Húzd le a rézhuzal szálát az orsóról. Mivel nem tudod, hogy pontosan milyen hosszúságra lesz szükség, amíg a vasalót teljesen fel nem tekered, ne vágd le még a huzalszálat az orsóról. Helyezd el a drótot úgy, hogy az merőlegesen álljon a vasmagon, így könnyen és sokszor körbetekerheted a drótot. Nézd meg a segítő instrukciós képet. 

Elektromágnes házilag. 3. lépés.

Mielőtt elkezdenéd a huzal tekercselését, hagyj lazán egy kb. 5,1-7,6 cm hosszúságú huzalszálat a vasból, amely az akkumulátorhoz csatlakozik. Nézd a képen. 

Elektromágnes házilag. 4. lépés.

Hozz létre egy folyamatos spirált a vasdarab körül, hogy elvezesd vele az elektromosságot. Tekerjük a drótot egy folyamatos szálba, egy irányba haladva, hogy erős elektromos áram keletkezzék. Kép a folyamatról.
Lényeges, hogy a drótot egy irányba tekerjük, így az áram egy irányba áramlik. Ha különböző irányokba tekered a drótot, az elektromosság különböző irányokba fog áramlani, és nem fogsz mágneses mezőt létrehozni.

Elektromágnes házilag. 5. lépés.

Tekerjed a drótot szorosan a vasaló köré, a lehető legtöbb spirált alkotva, hogy a legjobb áramot hozzad létre. Tekercselés közben az ujjaiddal szorítsd szorosan egymáshoz a hurkokat. Folytasd a drót tekercselését és nyomását, amíg a vasaló végéhez nem ér. Így kell megcsinálni.
Minél több drótot használsz, annál erősebb lesz az elektromos áram, ezért légy óvatos és körültekintő a mágnes készítésekor.

Elektromágnes házilag. 6. lépés.

Nincs meghatározott számú tekercselésre szükség; csak arra kell ügyelni, hogy a teljes vasdarabot dróttal tekerjük be, úgy, hogy a drótszálak közvetlenül egymáshoz nyomódjanak. Ha elérted a vasaló végét, befejezheted a tekercselést. Csekkold a képet. 

Elektromágnes házilag. 7. lépés.

Amint elérted a vasmag túlsó végét, drótvágóval vagy éles ollóval vágd le a drótot az orsó többi részéből. A második véget vágjad le úgy, hogy ugyanolyan hosszú legyen, mint az első vége, ezzel segítve, hogy a drótvégek egyformán elérjék az elemet. Nézd meg a fotót.

Elektromágnes házilag. 8. lépés.

Távolíts el 1-2 cm szigetelést a vezetékek végeiről. Használj drótcsiszolót, csiszolópapírt vagy borotvát, hogy óvatosan lekaparhasd a szigetelést mindkét végéről. Ezáltal a vezetékek könnyebben vezetik az energiát. Nézd meg, hogyan kell, nehogy elrontsd. 
Ahogy eltávolítottad a szigetelést, a huzal a szigetelés rézszínéből a huzal természetes ezüstszínére változik.

Elektromágnes házilag. 9. lépés.

Göndörítsd meg a drót végeit, hogy egy kis kört hozz létre. Az ujjaiddal hajlítsd meg a drót végeit egy nagyon kis, kb. 0,5 cm átmérőjű körré. Ezek a körök az elem mindkét végének közepét érintik majd. Kép a végrehajtásról.
A huzalok végeinek görbítése segít az akkumulátornak a huzallal való jó érintkezésben.

Elektromágnes házilag. 10. lépés.

Helyezd a vezetékek végeit egy D elem mindkét végéhez. Keress egy D elemet vagy egy 1,5 voltos elemet, és helyezd a vezeték mindkét végét az elem egyik végére úgy, hogy összeérjenek. Helyezzünk egy darab elektromos szalagot vagy ragasztószalagot mindkét vezetékvégre, hogy a helyükön tartsuk őket. Itt a segítség képes formában. 
Helyezze az egyik vezetékvéget az akkumulátor negatív végére, a másik vezetékvéget pedig az akkumulátor pozitív végére.

Elektromágnes házilag. 11. lépés.

Próbáld ki a mágnest, miközben a vezetéket az akkumulátor végeihez tartod. Miután jól megfogtad az akkumulátort a vezetékekkel, teszteld le! Tartsd az elemet és a vasat egy kis fémtárgyhoz, például egy gemkapocshoz vagy biztosítótűhöz közel. Ha a szög, csavar vagy csavar felkapja a fémtárgyat, akkor a mágnes működik. Így a jó.
Ha az elem felforrósodik, használj egy kis törülközőt, hogy a vezetékeket az elemhez tartod.
Ha befejezted a mágnes használatát, válaszd le a vezetékvégeket az akkumulátorról.

Elektromágnes házilag. 12. lépés.

Egyetlen akkumulátor helyett használj tápegységet a nagyobb teljesítmény érdekében. A tápegységek hosszabb ideig tartanak, és erősebb elektromos áramot termelnek, mint egy akkumulátor. Ezek barkácsboltokban és akkumulátorboltokban kaphatók, és ugyanúgy használhatók, mint egy normál akkumulátor.
Végezz egy kis kutatást, mielőtt nagyobb akkumulátorcsomagot választasz, hogy biztos lehess benne, hogy olyat választasz, amelyik biztonságos és működőképes.
A vezetékvégek oda kerülnek, ahol a pozitív és negatív pólusok vannak, és szalaggal rögzítheted a vezetékeket mindkét végéhez.

Forrás: How to Make an Electromagnet: 14 Steps (with Pictures) – wikiHow

 


2214 Views 0 Ratings Rate it