Észak-Michigan halászos büszkesége

Avatar admin | 2021.06.17. 24 Views 0 Likes 0 Ratings

24 Views 0 Ratings Rate it

Első ránézésre előfordulhat, hogy Észak-Michigan nem a gyilkos füstölt fehérsaláta célpontja. Ezeket a részeket a legjobban a vízinél sós keksz vagy a ropogós francia kenyér tetején lehet elfogyasztani, és rövid sör tokjával lemosni. De ebben az erdős régióban átölelve a Michigani-tavat és a Huron-tavat, amely (nagyjából) magában foglalja az ujjatlan ujjat, a füstölt hal elterjedése ugyanolyan mindenütt jelen van, mint a taxidermizált szarvas mellszobrai és a magasodó cukor juharfák.

Petoskey kis Traverse Bay turisztikai menedékében voltunk mind a négy perc alatt, amikor a GPS-t beállítottuk Toski Sands Market és azonnal vett egy korsó jó cuccot. Tejszínes, sós és dúsan füstös, mogyoróhagymákkal és sós kapribogyókkal tarkítva ez volt az első két kád füstölt fehér tőkehal, amelyet alig egy hét alatt vásároltam ott. De messze volt attól az utolsó verziótól, amelyet büszkén láthattunk az üzletek és éttermek előtti táblákon a környéken.

A néha pástétomnak nevezett füstölt halterjesztés általában a helyben kifogott fehérfákból áll, később krémes kötőanyaggal, citrommal, esetleg néhány kapribogyóval vagy mogyoróhagymával harapva.

“Folyamatosan készítjük” – mondja Nels Carlson, az ötödik generációs tulajdonos Carlson halászata a Leelanau-félszigeten található Fishtown-ban. A processzor nyáron körülbelül száz fontot ad el naponta, és a folyamat állandó mozgásban van – a tótól a takarítóasztalon át a sós vizes sós léig, a fehér és a pisztráng négy órát tölt el alacsony dohányosban, mielőtt pelyhesítenék és megkevernék krémsajttal, citrommal , fokhagymapor és nehéz tejszín. – Olyan egyszerű, de ember, nagyon szeretik.

Carlson 1904-ben nyitotta meg kapuit, de a kiskereskedelemben elterjedt füstölt halat csak az 1960-as években kezdte értékesíteni, amikor az idegenforgalom megelőzte a kereskedelmi célú halászati ​​iparágat, és a kis halászterületeket arra kényszerítette, hogy életképesek maradjanak. (A kiskereskedelem mára Carlson üzleti tevékenységének döntő részét teszi ki.) Az a tény, hogy a Carlson változata törzsi halászatból származó fél tó pisztrángot tartalmaz, annak a nedves, zsírosabb hús előszeretettel tartozik, ugyanakkor szükségszerűségének is köszönhető, mivel a halállományok zsugorodtak. Mivel az őslakos törzsek először a beleegyező szerződések részeként biztosították a halászati ​​jogokat, amelyek földjeiket átadták a telepesek számára, lassan visszanyerték a szuverenitást a mai kis kereskedelmi halászat felett.

“Nem meglepő, hogy a helyi élelmiszer-megszállottság és az idegenforgalomtól való függés hatalmas fellendülése miatt az ilyen típusú szörf-turf megközelítések tájékoztatják a kereskedelmi halászokat, mivel a halászati ​​források borzalmasan csökkennek” – mondja Janet Gilmore, a University of Emeritus professzora. Wisconsin-Madison, aki a folklórra és a tengeri kultúrákra specializálódott.

Valójában sok szempontból ez a sós elterjedés a régió történelmi és kulturális földrajzának mikrokozmosza – összekapcsolva különböző csoportjait a hal és annak bőséges, vajas húsával való egyetemes vonzódás révén.

Amikor az 1700-as években a francia telepesek a Felső-félszigetre (UP) érkeztek, a három Nagy-tavakkal körülvett hatalmas pusztát nomád csoportok népesítették be, többnyire Chippewa és Menominee őslakos törzsekből. A halfeldolgozók dohányházai előtti generációk intő aromával intették a helyieket, az őslakos törzsek szárítottak halakat a tűz fölött (ugyanazt az áldott füstöt juttatva), és halbőr tasakokba csomagolták őket, hogy télen keresztül fennmaradjanak és kereskedhessenek hatalmas hálózataikban, beleértve a növekvő Francia és később angol telepesek.

Carlsonék az 1800-as évek közepén Norvégiából az akkori hajózási Észak-Manitou-szigetre vándoroltak, ahol fűrészárut adtak el hajóknak, és termesztették a hajó szakácsainak való eladást, mielőtt áttelepültek Fishtownba, ahol horgászni kezdtek. Mintegy 400 000 külföldi bevándorló hullámának részesei voltak, akik 1860 és 1900 között érkeztek Michiganbe.

Valójában nem véletlen, hogy a füstölt halak mártása is meglepő hasonlóságot mutat a zsidó deli fehérhal salátával; Azok az askenázi zsidók, akik ezekben az évtizedekben telepedtek le Detroitba, fehér hajat kerestek kóser megjelölésük miatt, különösen az őszi nagyünnepek idején, amikor betakarítják.

Ez a sós elterjedés a régió történelmi és kulturális földrajzának mikrokozmosza.

„Több mint száz éve a zsidó vásárlók piacainak kiszolgálására olyan nagy városi központokban, mint Chicago, Detroit és New York, ahol a legtöbb zsidó ember letelepedett, a kereskedelmi halászok gondoskodtak arról, hogy a fehér hínár és az ikra rendelkezésre álljon Rosh Hashanah és Yom számára. Kippur – mondja Gilmore, aki kereskedelmi halászok interjúit töltötte az UP kertészeti félszigetén. “Összehangoltak olyan kamionosokkal, akik elvitték a halat a különféle piacokra, és olyan rabbikkal, akik minden évben repültek, hogy megvizsgálják a feldolgozási területeket.”

Detroit mély hatást gyakorolt ​​mindenkire Michigan határain belül, amint Gilmore rámutat. “Munka céljából sok ember északról felfelé jött le Detroitba és Flintbe, majd később visszatért az életbe.”

Mire az állam első igazi kereskedelmi halászati ​​törvényt 1929-ben elfogadták, a kereskedelmi halászok száma tízezer volt. A túlhalászott fajok évtizedek óta, mint a tokhal és a rohamosan invazív fajok, az ipar konszolidálására és korszerűsítésére kényszerítették. Manapság Carlson’s birtokolja az államokhoz kapcsolódó négy Nagy-tavon az egész országban kiállított 50 fennmaradó kereskedelmi halászati ​​engedély egyikét (a törzsi halászatokat nem számítva) – ebből évente csak töredék halat szüretelnek.

A törzs által engedélyezett kereskedelmi halászat az 1970-es években kezdődött, mivel az állam, a törzsek és a szövetségi kormány meg tudta állapítani, hogyan ossza el a tavak kereskedelmi erőforrásait a továbbiakban. Az erőfeszítéseket nagymértékben segítette a Michigani Járásbíróság által kiadott 1985-ös beleegyezési rendelet, amely növelte a törzsi engedélyek számát, de a valódi koordináció csak a közelmúltig gyökerezett meg – jegyzi meg Gilmore.

A Fishtown történelmi kikötőin sétálva, a viharvert horgászkamrák és a csónakázó csónakok között gyökereit továbbra is nyüzsgő kereskedelmi halászati ​​központként ismerheti meg, bár manapság nagyrészt turisztikai város. Mégis marad egy aromás állandó azok számára, akik ezt a helyet haza hívják – akik közül néhányan 60 éve jönnek Carlsonhoz, és most hozzák unokáikat.

“Azok, akik háztömbnyire laknak, készen állnak vásárolni, és azt mondják:” Éreztem a tegnapi dohányosok illatát “- mondja Carlson. – Ember, olyan jó illata van.


Forrás


24 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok