EtR: Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina életkora 12-15 év az EUA alatt

Avatar admin | 2021.05.14. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

Mi lenne a beavatkozás hatása az egészségügyi méltányosságra? Valószínűleg nőtt

A serdülők között több olyan csoportot azonosítottak, amelyek fokozottan veszélyeztetettek az aránytalan COVID-19 morbiditás és mortalitás miatt.

Az amerikai felnőttek körében a COVID-19 vakcinázás lefedettségére vonatkozó demográfiai és társadalmi sebezhetőségi adatok elemzése potenciális aggodalomra ad okot a serdülők körében a COVID-19 oltásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosításában. 2021. május 5-től a fekete és a spanyolok kisebb százaléka volt teljesen vagy részben beoltva az amerikai lakosság arányához képest.1 Az amerikai oltási program első 2,5 hónapja alatt a magas társadalmi sérülékenységű megyék COVID-19 oltási lefedettsége alacsonyabb volt, mint az alacsony társadalmi sebezhetőségűeké; a legtöbb államban megfigyelték az oltási lefedettség különbségeit.2

A Pfizer-BioNTech adatokat nyújtott be az FDA-hoz, amelyek alátámasztják COVID-19 vakcinájuk stabilitását, ha legfeljebb egy hónapig (31 napig) tárolták 2 ° -8 ° C-on (normál hűtőszekrényi hőmérséklet). A rendkívül alacsony hőmérsékletű fagyasztóban történő tárolásnak ez az alternatívája, a kisebb oltóanyag-adagcsomagok várható rendelkezésre állásával és a helyi újraelosztási tervekkel párosulva lehetővé teszi a Pfizer-BioNTech vakcina kiterjesztett hozzáférését, és nagyobb rugalmasságot biztosít az oltási központok számára. A 2 dózisos sorozat követelménye nehézségeket okoz majd az alulteljesített csoportok számára, például hajléktalanoknak, vidéki területeken élő, igazságszolgáltatásban részt vevő, fogyatékkal élőknek vagy az egészségügyi ellátáshoz korlátozott hozzáféréssel.

A PROGRESS-Plus keretrendszer alkalmazása3,4 segített olyan tényezők azonosításában, amelyek összefüggésbe hozhatók a COVID-19 incidenciájával, morbiditásával, mortalitásával vagy a COVID-19 vakcinázáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos egyenlőtlenségekkel.

A CDC esetalapú megfigyelési adatai és a serdülő korcsoportok egyéb tanulmányai faji és etnikai különbségekről számoltak be a COVID-19 fertőzésekben és halálozásokban. A nem spanyol fekete, spanyol / latin és amerikai indián (AI) / amerikai bennszülöttek (AN) személyek magasabb arányban tapasztalták a COVID-19-hez kapcsolódó betegségeket, kórházi kezeléseket és haláleseteket, mint a nem spanyol fehérek.5-7 Például a népesség-alapú megfigyelési adatok elemzése 2020 március és július között az 5-17 éves gyermekek és serdülők körében azt találta, hogy a kumulatív COVID-19-hez kapcsolódó kórházi ráta a spanyol és a fekete gyermekek körében körülbelül hétszer, illetve négyszer magasabb volt , az arány a fehér gyermekeknél.7 Noha a spanyol, a fekete és az AI / AN személyek az USA 21 évesnél fiatalabb népességének 41% -át teszik ki, ezek a csoportok a 21 évesnél fiatalabbak halálozásának körülbelül 75% -át tették ki 2020. február 12. és július 31. között.6.

A felnőttek között az alapvető iparágak alcsoportjaiban dolgozó emberek; szegénységben vagy magas társadalmi kiszolgáltatottságban élő emberek; vidéki területeken és gyülekezetben élő emberek, például javító- / fogvatartási létesítmények, hajléktalanszállók és csoportos otthonok; a fogyatékos emberek; és a kábítószer-fogyasztási rendellenességekkel küzdő embereket aránytalanul érinti a COVID-19 morbiditása és halálozása.8. A legtöbb ilyen csoport esetében nem állnak rendelkezésre serdülőkre vonatkozó adatok. A munkacsoport azonban támogatta azt a nézetet, hogy a felnőttekre vonatkozó bizonyítékok valószínűleg általánosságban általánosíthatók a serdülők számára. A serdülőknél a COVID-19 betegség terheinek igazságtalan különbségei, hasonlóan a felnőttekhez, gyakran több tényezőből fakadnak, amelyek növelik az egészségügyi egyenlőtlenséget.9,10 Várhatóan sok olyan társadalmi egyenlőtlenség, amely hozzájárul a szülők vagy más felnőttek aránytalan COVID-okozta morbiditásához és halálozásához, kiterjed a közös háztartásban élő serdülőkre is.6,11

Sok ilyen csoport (pl. Faji / etnikai kisebbségi csoportok,12. hajléktalanságot tapasztaló serdülők,13. szerhasználó serdülők,14 fogyatékkal élő serdülők,15 valamint a szexuális és nemi kisebbségek16.) szintén szembesülnek a rutinszerű ellátás akadályaival, amelyek a COVID-19 vakcinákhoz való hozzáféréshez vezethetnek.

A munkacsoport több tagjának megítélése szerint a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina valószínűleg növeli az egészségügyi méltányosságot. Szinte ugyanannyian gondolták, hogy a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina növeli az egyenlőséget. A munkacsoport többi tagjának ítéletei majdnem egyenlően oszlottak meg az öt másik megítélési lehetőség között. Az ítéletek köre tükrözte a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina jelenlegi hideglánc-követelményeivel és a jelenlegi nagy minimális rendelési méretekkel kapcsolatos aggályokat, amelyek csökkenthetik a COVID-19-hez kapcsolódó betegség aránytalan terhét viselő serdülőkhöz való hozzáférést. Az eltérő ítéletek aggályokat mutattak a COVID-19 vakcina lefedettségében megfigyelt eltérések miatt is.

Annak érdekében, hogy az egyenlőtlenségeket lehetőség szerint csökkentsék és ne növeljék, a munkacsoport kiemelte a fókuszált ismeretterjesztés és a serdülőkre szabott oktatás fontosságát, különösen azok számára, akik egyenlőtlenségeket tapasztalnak az egészség társadalmi meghatározói szempontjából; az oltás akadályainak azonosítása és feloldása; és aktív nyomon követés a 2 dózisú oltási sorozat befejezésének biztosítása érdekében. Noha a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcinát költségmentesen adják be, a személyes és a szülői / gondviselői időbe történő befektetés és az oltás megszerzéséhez szükséges utazás akadályt jelenthet néhány serdülő számára, akiket aránytalanul érint a COVID-19.


Forrás link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok