Falra vetítés házilag ügyesen

Avatar Gadam | 2022.11.05. 1065 Views 0 Likes 0 Ratings

1065 Views 0 Ratings Rate it

A falra vetítés házilag összetettebb, mint az elsőre tűnhet. A sikerhez fontos, hogy túllendülj az ágylepedő megoldásán. Elmondjuk, hogy az miért nem működik, illetve természetesen arra is fény derül, hogyan tudod a legügyesebben megoldani a kivetítést.

Falra vetítés házilag: Fix keretű képernyő építése.

Ha olyan vetítővásznat keresel, amelyik egyedi készítésűnek tűnik, az egyik nyers vetítővászon-alapanyagunk egy darabjából építhetsz egy keretet, erre feszítheted ki és tűzheted rá a vetítőfelületet.

Mielőtt belekezdenél, válaszd ki a megfelelő anyagot. Ez segít választani a rugalmasabb, feszített anyag és a nem feszített, vastagabb, merevebb anyag között. Egyes anyagokat könnyebb felszerelni, mint másokat, ezért ezt tartsd szem előtt a kiválasztáskor.

Itt van néhány videó, amely ezt különböző technikák alkalmazásával valósítja meg.

Vagy ez is jó.

Ne feledd, hogy nincs egyetlen helyes módszer.

Készítsd el azt a paravánt, amelyik illik a lakásba, és csináld úgy, ahogy neked tetszik! Rugalmas anyagok, mint a FlexiWhite vagy az ALR, tökéletesen alkalmasak fakeretre feszítéshez. Elasztikus jellegük miatt könnyedébbe alkalmazkodnak. Az olyan merevebb anyagokkal, mint a ProWhite, nem olyan könnyű tökéletesen laposra feszíteni, de ha jól csinálod, csodálatos eredményt érhetsz el.

Falra vetítés házilag: Milyen alapanyagokból készíthető vászon?

Léteznek professzionális és költséghatékonyabb DIY módszerek is. Végeredményben mind ugyanazt a feladatot látják el – de néhány kétségtelenül jobban végzi a munkát, mint mások.

A sötétítő szövet valószínűleg az egyik legjobb kivetítő képernyő alternatíva. Nemcsak meglehetősen olcsó, de lapos és tartós – így a filmnézés élménye egy kicsit kevésbé fájdalommentes és élvezetesebb. Általában, bár a nevében benne van a blackout, a szövet felülete matt fehér. Bár más színek is kaphatók.

Az egyik legnépszerűbb lehetőség a házi készítésű vetítővászon esetében a festék használata. Ehhez biztosítani kell, hogy a falnak legyen egy olyan szakasza, amely alkalmas lesz a videólejátszásra. Mielőtt elkezdenéd kitörni a házi festéket, van néhány dolog, amit tudni kell a vetítővásznakról és a festékről.

Először is, nem használhatsz akármilyen festéket. A vetítővászonhoz specifikus festéket kell beszerezned. A képernyőfesték, mint például ez a Digital Image Ultra White megfelelő. Ezt vagy ehhez hasonlót keress. A vásárlás előtt azonban meg kell határozni, hogy melyik szín illik a környezethez.

Ne feledd, hogy egyenletes felületre lesz szükség a projektor képének kivetítéséhez. Ha nem megfelelően alkalmazod a vetítővászonfestéket, az problémákat fog okozni. Minden egyes tökéletlenség árnyékként jelentkezhet, ami roppant idegőrlő.

Javasoljuk, hogy festés előtt ne csak a helyszínt készítsd elő az esetleges hibák vagy hiányosságok eltávolításával, hanem azt is vedd fontolóra, hogy először egy alapozóréteget visz fel a falra.

Ehhez a munkához is érdemes festékszórót használni. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudod megoldani a házi készítésű projektor vásznat néhány hengerrel vagy ecsettel, de hacsak nem vagy igazán ügyes, valószínűleg lesz néhány problémás terület.

Vajon az ágylepedő jó választás falra vetítéshez vászonként?

Elméletben igen. A gyakorlat azonban mást mutat. Az egyik ok, amiért a lepedő nem a legjobb vetítővászonként, az az, hogy az ágyneműk általában elég vékonyak. Ez a jó alváshoz rendben van, de rossz egy videó kivetítéséhez. A projektor fényét nem fogja elnyelni a lepedő, így rossz minőségű képet kapsz.

Azzal is számolni kell, hogy a vékony lepedőt nehéz lesz feszesen tartani. A sok gyűrődés árnyékot fog vetni, és még jobban torzítja a képet. Egy gyors mozi esetére a gyerekekkel nem lesz olyan rossz. Ha azonban tartós megoldást keresel, akkor a lepedő nem ajánlott. Inkább a föntiek közül válassz.

 

Források: Best Material to Use for a Projector Screen – The Home Theater DIY

How to Build a Projector Screen at Home – Carl’s Place (carlofet.com)


1065 Views 0 Ratings Rate it