Mesteri favédőszer házilag

Avatar Gadam | 2022.11.09. 329 Views 0 Likes 0 Ratings

329 Views 0 Ratings Rate it

A favédőszer drága mulatság lehet, ezért érdemes akár házilag is elkészíteni. Engem abszolút érdekelt, hogyan oldhatnám meg a legegyszerűbben ezt a problémát, így fölkutattam a netet. Találtam az Instructables.com weboldalra, ami tele van szuper házkörüli megoldásokkal. Ott találtam ezt a módszert a házi favédőszer elkészítésére.

Mesteri favédőszer házilag

Főszereplőnk Gareth, aki kikísérletezte, és meg is mutatja a mesteri házi favédőszert.

Körülbelül 18 hónappal ezelőtt lettem méhész, a mentorommal most már 19 nemzeti méhcsaláddal rendelkezünk Norwich városában, köztük egy, és hamarosan két méhcsalád (20-as számú) a kertünkben. Mindezek a kaptárak újrahasznosított raklapfából és újrahasznosított padlódeszkákból készültek. A faanyagok megőrzése valami méhbarát anyaggal kezdett egy kicsit problémássá válni, amikor elkezdtük olvasni a különböző boltokban kapható termékek címkéit.

Ekkor jött az ötlet, hogy lenmagolajat használjunk. Egy könnyen hozzáférhető, természetes olajat, amelyet egy olyan növény (len) magjából préselnek, amelyet a méhek már ismernek.

Különböző fából készült projektjeimet, beleértve a 18 fából készült méhkaptáram mindegyikét 2-3 réteg lenmagolajjal kentük be, mielőtt használatba vettük volna, és viszonylag sértetlenül vészelték át a telet, anélkül, hogy bármelyik faanyag komolyabb károsodást, rothadást szenvedett volna, de őszintén megmondom, hogy néhány, a téli időjárás teljes terhét elszenvedő kaptár már kezd egy kicsit kopottasnak tűnni.

Ekkor jöttem rá, hogyha méhviaszt keverek némi lenolajba, hogy robusztusabb (és igazán jól kinéző) időjárásálló faanyagot készíthetek.

Gareth ezen tapasztalatok alapján kísérletezte ki a mesteri házi favédőszert.

Favédőszer házilag: Az elkészítés.

Két hétig kísérleteztem a konyhában, mire megtaláltam a szerintem tökéletes arányt:

Kép I.

40:1 vagy 1 liter lenolaj 25 g méhviaszhoz.

Kép II.

Most már van egy „Gloopy” ecsetelhető, félig sűrű és még mindig önthető oldatom, amely beszívódik a fába, de kemény, száraz, félig fényes felületet hagy, amely szükség esetén egy ronggyal és némi könyökzsírral fényesre csiszolható.

Kép III.

A méhviasznak a lenolajba való beolvasztásához a tűzhelyen lévő kávésüvegben egy serpenyőben lévő bain-marie módszert használtam, majd leszűrtem, amíg minden még forró volt.

 

Kép IV.

A forró viasz és lenolaj keverékéből kiszűrjük a szennyeződéseket; az elpusztult méhek darabkáit, a hidegen elpusztult költést, port, növénydarabkákat, éretlen virágport stb. Itt a fotó róla.

Ennyi. Ezzel El is készítetted a házilag gyártott favédőszert. Kend be a fát, és érj el olyan gyönyörű eredményeket, amilyeneket Gareth produkált. Itt megnézheted a fotókat.

 

Forrás: Home Blended Wood Preserver. – Instructables


329 Views 0 Ratings Rate it