Ügyes fekete ruhafesték megoldás házilag

Avatar Gadam | 2022.09.24. 2455 Views 0 Likes 0 Ratings

2455 Views 0 Ratings Rate it

fekete ruhafesték házilag

A természetes fekete ruhafesték szép módja annak, hogy színt adj a ruháidnak. És bár a fekete az egyik legnehezebben elérhető árnyalat mesterséges vegyi anyagok vagy festékek nélkül, egy kis türelemmel és kísérletezéssel házilag is elkészíthető. Akár a hátsó kertből származó makkot, akár íriszgyökereket használsz, a titok az, hogy először áztasd be a szövetet egy házi készítésű fixálóba. Szóval ássátok elő a régi pólókat, és kezdjetek el festeni!

Fekete ruhafesték házilag ügyesen

 1. Tegyél 2 marék rozsdás tárgyat és 1 csésze (240 ml) ecetet egy befőttesüvegbe. Használj olyan vasat tartalmazó tárgyakat, amelyek könnyen rozsdásodnak, például szögeket, csavarokat, acélgyapotot vagy csavarokat. Minél több rozsda van a tárgyakon, annál hatékonyabb lesz a festék.
 2. Töltsd meg az üveget 3/4-ig vízzel, majd zárd le. Győződj meg róla, hogy a rozsdás tárgyak teljesen be vannak fedve, hogy megfelelően átázzanak. Csavard rá szorosan a fedelet, hogy megakadályozza a folyadék elpárolgását.
 3. Tedd az üveget a napra 1-2 hétre, amíg a folyadék narancssárga nem lesz. A víz és az ecet keverékének a rozsdából származó vas és az ecet közötti reakció eredményeképpen rézszínűvé kell válnia.
 4. Egy nagy fazékban keverd össze a vasat a vízzel. Használj 2,3 kg vasat 0,45 kg szövethez. Például, ha 0,23 kg szöveted van, 1,1 kg vasra lesz szükség. Adj hozzá annyi vizet, hogy a vasalatot és a szövetet is ellepje. Képes instrukció.
 5. Hagyd 1-2 órán át főni a vízben. Tedd az edényt alacsony vagy közepes lángra, és időnként kevergesd meg. Ez a főzési folyamat segít kivonni a dió természetes színét. A párolás gyakran 91 és 99 °C között történik, és apróbb, lassabb buborékokkal jár, mint a forrás.
 6. Nedvesítsd be az anyagot, és nyomd ki a felesleges vizet. Mártsd a szövetet vízbe. Majd alaposan csavard ki, hogy nedves legyen, de ne csöpögjön. Képes segítség.
 7. Tedd a szövetet a vasoldatot 20-45 percre. Lehet, hogy csökkenteni kell a hőfokot, hogy egyenletes párolást biztosíts. Időnként keverd meg a szövetet az edényben. Nézd, így.
 8. A vasoldatot és a vizet keverd össze egy külön edényben. Ebbe mártod majd a szövetet, miután megfestetted. Használj annyi vizet, hogy teljesen ellepje a szövetet. Instrukciós kép.
 9. Vedd ki az anyagot a festékből, és tedd az edénybe 10 percre. Egy nagy kanállal óvatosan forgasd meg az anyagot az edényben, hogy egyenletesen bevond vele az anyagot. A vas és a festék közötti reakció sötétíti és állítja be a színt. Képes segítséget itt találsz.
 10. Felváltva áztasd az anyagot a festékben és a vasalatban, hogy sötétedjen. Ha az eredeti 10 perc letelte után nem vagy elégedett a színnel, tedd vissza a szövetet a makkfestékbe 5 percre. Ezután ismét tedd bele a vasalókeverékbe újabb 5 percre. Így kell csinálnod.
 11. Csavard ki a festéket, és hagyd a ruhát 1 órán át száradni, mielőtt kimosod. Akaszd fel a ruhát napsütötte helyre a szabadban, vagy fektesd a mosókonyhában egy szárítóállványra. Ez lehetőséget ad a festéknek, hogy megszilárduljon, mielőtt kimosnád.
 12. Mosd ki a szövetet hideg vízzel és szappannal, hogy eltávolítsd a felesleges festéket. Ellenőrizd a ruhára vonatkozó ápolási utasításokat. Ha mosógépben mosható, tedd be a mosógépbe enyhe mosószappannal, és állítsd hideg víz fokozatra. Ellenkező esetben kézzel mosd a ruhát. Képes segítség. 

 

Forrás: How to Dye Clothing Black Without Dye (with Pictures) – wikiHow


2455 Views 0 Ratings Rate it