Ez az igazi folyékony szappan házilag

Avatar Gadam | 2022.08.21. 537 Views 0 Likes 0 Ratings

537 Views 0 Ratings Rate it

Folyékony szappant házilag is készíthetsz, amivel hosszútávon ezreket spórolhatsz havonta. Ez motivált engem is, amikor alaposan beleástam magam a témába, és az internet bugyraiban megtaláltam az igazi folyékony szappan receptjét.

Mi kell a folyékony szappan házilag készítéséhez?

 • Alapvető eszközök a lúg keveréséhez
 • Nagy tűzhely
 • Hőmérő
 • Mérleg
 • Mérőpoharak
 • Botmixer
 • Krumplinyomó és/vagy lapos habverő

Folyékony szappan házilag: A hozzávalók

 • 470 mL napraforgóolaj
 • 200 mL kókuszolaj
 • 160 mL kálium-hidroxid KOH
 • 470 mL desztillált víz a lúgos keverékhez
 • 1 L desztillált víz a szappanpaszta hígításához
 • 60 mL bórsav (vagy 90 mL bórax 290 mL vagy 170 mL vízbe keverve)
 • 85 mL illatanyag vagy illóolaj, tetszés szerint
 • Szappanfesték vagy Színezőanyag. Ha szükségesnek érzed.

Hogyan készíts folyékony szappant Házilag?

folyékony szappan házilag.I.

A lúgos-vizes oldat elkészítése

A folyékony szappan és a rúdszappan készítése között az a fő különbség, hogy ez egy „forró eljárással” készült szappan. Ahelyett, hogy a szappanosítási folyamat során keletkező hőre hagyatkoznánk, a hő hozzáadása dupla kazán, sütő vagy lassú tűzhely segítségével történik. Ez a recept elkészíthető dupla kazánban vagy sütőben, de a lassú tűzhelyet előnyben részesítjük. Így minden egy edényben marad, és egyenletesen főhet anélkül, hogy a dupla kazánban figyelni kellene a vizet. A lúgos víz összekeveréséhez a következő lépéseket tedd meg:

 1. Mérd ki az olajokat, és tedd őket a lassú tűzhelybe alacsony fokozaton. Ennek a keveréknek körülbelül 70C fokon kell lennie (plusz-mínusz 10 fok).
 2. Amíg az olajok felmelegednek, keverd össze a lúgos vizet a szokásos lúgkészítési eljárással. Ha még soha nem használtál kálium-hidroxidot, ne ijedj meg. Kicsit illékonyabb a vízben, mint a nátrium-hidroxid, és furcsa forrás/zúgó hangot ad, miközben feloldódik. Ez normális.
 3. Amikor a lúgos víz teljesen elkeveredett és tiszta, lassan adagoljad az olajokhoz. (Nem kell megvárni, amíg kihűl.) Még ne kapcsold be a botmixert. Csak keverd össze az olajokat és a lúgot. Ezután, mint a hideg eljárással történő szappankészítésnél, kezdd el használni a botmixert. Először úgy fog tűnni, hogy a keverék szét akar válni, de folytasd a keverést.

A szappanpasztát a nyomvonalra kell hoznod

Az olajkeveréktől függően sok időbe, akár 30 percbe is beletelhet, mire a nyomvonalra érünk. A „nyomvonal” a folyékony szappan esetében nagyjából úgy néz ki, mint a hideg eljárással történő szappankészítés során. Kissé pudingszerű, vagy inkább a puding és az almaszósz keverékére hasonlít, a jellegzetes „nyomokkal” vagy barázdákkal, amelyek akkor keletkeznek, amikor a szappant visszacsöpögtetjük az edénybe vagy megkeverjük. A keveréket nem lehet túlkavarni, ezért győződj meg róla, hogy jó szilárd nyomot kapott, mielőtt a következő lépésre térnél.

Főzzük meg a pasztát

Miután a szappan elérte a nyomkövetési szintet, még egyszer alaposan meg kell keverned a keveréket, rázd le a botmixert, tedd rá a fedelet az edényre, és várj. Ellenőrizd a szappant körülbelül 15-20 perc múlva. Ha elválik, csak keverd meg, és tedd vissza a fedelet. Ellenőrizd a szappant 20-30 percenként.

A három-négy óra alatt, amíg a szappan fő, átalakul és több fázison megy keresztül. Ne aggódj, ha valamelyik fázist nem látható. Néha egy-egy fázis rövid ideig tart, és akkor lemaradsz róla. A hat szakasz általában a következőképpen néz ki:

 1. Sűrű almaszósz
 2. Kis buborékokkal főzött pudingkrém
 3. Vizes burgonyapüré
 4. Szilárd karamell
 5. Vaskos/krémes vazelin
 6. Áttetsző vazelin.

Keverd meg körülbelül 30 percenként az egyes fázisok során. Nehéz lesz átkavarni bizonyos szakaszon. Tegyél meg minden tőled telhetőt. A krumplinyomó segíteni fog. Amikor már úgy tetszik, hogy a szappan soha nem fő meg, krémes lesz, és átlép az áttetsző vazelin fázisba.

A paszta tesztelése

Ha elérted a 3-4 órás időtartamot, a szappan megpuhul és áttetszővé válik. Ezen a ponton tesztelned kell a szappant, hogy lásd, elég sokáig főtt-e. A teszteléshez a következő lépéseket tedd meg:

 • Vegyél 60 mL forró vizet egy külön tálba, és adj 30 mL-t a szappanpasztából.
 • Keverd meg a szappant, ezzel szétbontva és segítve a vízben való feloldódását. Miután teljesen feloldódott (néhány perc), ellenőrizd, hogy mennyire tiszta. Ha a keverék enyhén zavaros, az jó jel, hogy a szappan készen van. A szappan „le fog ülepedni”, miután elkészült, és sokkal tisztább lesz.
 • Ha a feloldott szappankeverék tejszerű vagy nagyon zavaros, akkor további főzésre lehet szükség.

Hígítsuk fel a pasztát

Ha a tesztkeverék lehűlés közben tiszta marad, folytathatod a folyékony szappan készítését házilag. A paszta hígításához szükséges az utolsó adag türelem, amikor ezeket a lépéseket következnek:

 1. Vegyed a maradék 1 L desztillált vizet, és forrald fel.
 2. Adagold a vizet a szappanpasztához. Keverd bele egy kicsit egy kanállal vagy a krumplinyomóval.
 3. Kapcsold le a hőfokot a lassú tűzhelyen. Tedd rá a fedelet, és várj körülbelül egy órát.
 4. Körülbelül egy óra elteltével keverd meg még egy kicsit a keveréket. Mostanra már egy kicsit meg kellett puhulnia. Valószínűleg nagyon darabos és ragacsos lesz.
 5. Tedd vissza a fedelet, hagyja állni egy éjszakán át, hogy tovább oldódjon, vagy továbbra is keverjed meg óránként.

Semlegesítsd a folyékony Szappant

folyékony szappan házilag.II.

Miután a szappanpaszta teljesen feloldódott a vízben, ideje semlegesíteni a szappant, és hozzáadni az illatanyagot. Végezd el a következő lépéseket:

 1. Kapcsold vissza a lassú tűzhelyet, és a keveréket állítsd vissza körülbelül 80 fokosra.
 2. Egy külön edényben keverje össze a semlegesítő oldatot. Készíthetsz 20 százalékos bórsavoldatot vagy 33 százalékos 20 Mule Team Borax oldatot. A bórsavhoz vegyél 225 mL forró vizet, és adjon hozzá 60 mL bórsavat. A bóraxhoz oldj fel 90 mL bóraxot 170 mL forró vízben. Fontos, hogy jól keverd meg, és ügyelj arra, hogy a keverék forró maradjon. Ahogy ez a keverék lehűl, a bórax vagy a bórsav elkezd kicsapódni a keverékből, és nem keveredik a szappanodba.
 3. Adj hozzá körülbelül 20 g semlegesítőszert minden 450 g szappanpaszta után (csak a paszta, nem a hozzáadott víz.) Ehhez a recepthez, amely körülbelül 1200 g pasztát tartalmaz, adj hozzá 55 g semlegesítő oldatot. A túl sok semlegesítő (különösen a bórsavoldat) használata zavarosságot okozhat, ezért a legjobb, ha a konzervatív oldalon tévedve lefelé kerekítjük a hozzáadott semlegesítő mennyiségét.
 4. Lassan öntsd a semlegesítőt az újramelegített szappankeverékbe, és jól keverd össze. Először adj hozzá 30 grammot, és hagyd egy kicsit állni. Ezután adj hozzá még 15 grammot. Ha tiszta marad és nem válik zavarossá, add hozzá az utolsó 15 grammot.

Illat vagy szín hozzáadása

A szappan semlegesítése után, még forró állapotban adj hozzá illatanyagot vagy színt. Ökölszabály, hogy a folyékony szappanokat körülbelül két-három százalékkal illatosítjuk. Például ez a recept körülbelül 90 g illatanyagot igényel. Add hozzá az illatanyagot a szappanhoz, és keverje jól össze.

Ha színezéket adunk hozzá, egyszerre csak néhány cseppet tegyünk bele, és keverjük jól össze. Ne feledd, hogy a szín hozzáadása közben figyelembe kell venni a szappanalap borostyánszínűségét.

Hagyd a folyékony szappant megpihenni

Itt az ideje, hogy a szappant hagyjuk kihűlni. Öntsd a szappant nagy üvegekbe vagy tégelyekbe. A palackokat vagy üvegeket tegyed félre egy hűvös helyre, hogy a szappan pihenni tudjon. A pihenési fázis alatt az oldhatatlan részecskéknek le kell ülepedniük az aljára, és az olajokban lévő oldhatatlan részecskék vagy a hozzáadott illóolajok okozta kisebb zavarosságnak el kell tűnnie. A szappannak egy hétig kell pihennie. Amikor a szappanokat a végleges palackokba vagy tubusokba öntöd, legyél különösen óvatos, hogy ne zavarjad meg a leülepedett szilárd anyagokat.

Örülj a házi készítésű folyékony szappanodnak

A folyékony szappanok esetében majdnem annyi recept és variáció létezik, mint a szappanok esetében. Bár nincsenek tartósítószerek, a házilag készített folyékony szappan az olajtartalom különbsége miatt potenciálisan hosszabb ideig eltartható, mint a szappanok. A különböző olajok és technikák azonban különböző termékeket eredményeznek, a folyékony szappantól a samponon át a tusfürdőig.

 

Forrás: How to Make Homemade Liquid Soap (thesprucecrafts.com)


537 Views 0 Ratings Rate it