Határozzon meg egy nagyszerű Vim-profilt a .vimrc – CloudSavvy IT használatával

Avatar Gadam | 2021.04.07. 50 Views 0 Likes 0 Ratings

50 Views 0 Ratings Rate it

A Vim egy fejlett szövegszerkesztő Linux és Unix operációs rendszerekhez. A Vim nemrégiben az első számú világszerte működő Linux-szerkesztőnek minősítette a nyílt forráskódú és ingyenes programot. Ez a cikk megmutatja, hogyan hozhat létre nagyszerű .vimrc profilt.

Mi a Vim?

Először is, ha új vagy a Vim számára: üdvözlöm! Most indult el a világ egyik legjobb és legkényelmesebb szerkesztőjének megtanulásának nagy útja.

Bram Moolenaar 1991-ben létrehozta a Vim-et, a közkedvelt Linux terminál alapú szerkesztőt. A Vim a vi javult, és vi a klasszikus oldx szövegszerkesztő volt a Unix számára, amelyet 1976-ban fejlesztettek ki. A Vim népszerűsége sokat nőtt, és a szerkesztőt nemrégiben egy nagy Linux fórum nevezte meg az első számú világszerte Linux-szerkesztőnek. A Vim általában szintén előtelepítve van alapértelmezett szerkesztőként számos Linux disztribúcióban.

A Vim segítségével a felhasználók kétféle módban szerkeszthetik a fájlokat, a szerkesztés mód és a parancs mód, ha akarja, ami valószínűleg kihívást jelent az új felhasználók számára a Vim-ben történő navigációról. A felhasználók valószínűleg a legtöbb népszerű szövegszerkesztőben (OpenOffice író stb.) Szerkesztési módban vannak, de nem parancs módban. És a parancs mód az alapértelmezett mód, amelyben a Vim elindul.

Például, ha megnyit egy fájlt a Vim-mel (a terminál parancssorában található parancs segítségével, például vi my_story.txt), akkor belép a Vim parancsba. Most beírhatja a levelet i (a vi parancs) az edit (vagy kifejezetten ebben az esetben) megadásához betét) mód (-- INSERT -- általában a terminál utolsó sorában jelenik meg, hogy kiemelje az éppen használt módot), és elkezdje begépelni a tesztet. Ha végzett, megnyomja ESC (menekülési kulcs) a parancs módba való visszatéréshez.

Ezután újból beléphet a szerkesztési módba például kötéssel a (egy másik vi parancs), hogy ismét belépjen a szerkesztési módba (a ebben az esetben a mellékel és a kurzor egy karakterrel jobbra ugrik, amikor a szerkesztő módba lép a ahelyett i). Ha végzett a szerkesztéssel (amely lehetővé teszi a teljes szerkesztési képességeket, például a cursor up/down, cursor left/right stb.) ismét megnyomhatja a gombot ESC gombot a parancs módba való visszatéréshez.

Ha befejezte a fájl teljes szerkesztését, ellenőrizze, hogy parancs módban van-e (nyomja meg a ESC gombot újra, hogy biztosan tudjon róla, hogy tetszik-e), és írja be a kulcssorozatot :wq!. Ez írja (w) a fájlt, és lépjen ki (q). Ha még soha nem használta a Vim-et, akkor jól sikerült! Ez volt az első Vim-munkameneted ?

A Vim szerkesztő egyike azon kevés szerkesztőknek, akiknek ilyen éles a kezdeti tanulási görbéjük. A kezdeti tanulási görbe után azonban a szerkesztő parancsainak és használatának ismerete az emberrel az idő múlásával többé-kevésbé lineáris formátumban növekszik. Az összes szkriptemet, cikkemet és adataimat a Vimbe írom, csak az AutoKey-vel kombinálva használom, hogy szükség esetén könnyen beillesszem a sablonomat és a HTML-címkéimet.

Ha szeretne többet megtudni az AutoKey-ről, érdemes elolvasnia a mi oldalunkat AutoKey: A karakterek lecserélése előre definiált szövegre automatikusan a Linux rendszerben cikk.

Nagyszerű .vimrc profil meghatározása

Ha korábban már használta a Vim-et különböző Linux disztribúciókban, akkor észrevehette, hogy egyes disztribúciók hogyan jelennek meg a megfelelő Vim-profil beállításában, ami kissé furcsa viselkedéshez vezet a Vim használatakor.

Az egyik dolog, amit láthat (különösen a Mint 19-nél és néhány régebbi Ubuntu verziónál), hogy megnyomja kurzor jobbra meg kell nyomnia egy másik gombot a kurzor ugrásához, és ez különösen a kiemelt / színes szintaxis körül (például shell szkriptekben). Egy másik furcsaság az furcsa viselkedés az egérkattintásokkal vagy a fülek használatával.

Ha látja ezeket vagy hasonló furcsaságokat, akkor itt az ideje egy nagy alapértelmezett .vimrc profil beállításának. A .vimrc fájl / profil tartalmazza az összes beállítást, amelyet a Vim minden indításkor el fog olvasni és használni. A Vim használatának évei alatt, és különösen akkor, amikor hibát regisztráltam ezen furcsa viselkedési elemek egyikéhez, készítettem egy rövid .vimrc profilt, amely tagadja ezeket a kérdéseket.

Az .vimrc A fájlt az otthoni könyvtárban kell tárolni és kell. Hozzuk létre a fájlt a vim maga. Ne feledje, hogy általában használhatja vi kezdeni vim. Először kinyitjuk a .vimrc fájl a saját könyvtárunkban (amelyet Linux alatt a tilde, azaz ~, szimbólum) végrehajtásával:

vi ~/.vimrc

A parancssorban. Ennek fel kellene hoznia a Vim szerkesztő. Most nyomja meg a gombot i gombot a szerkesztés / beszúrás módba lépéshez. Az egyik, amit lát -- INSERT -- a terminál utolsó sorában (a legtöbb esetben látható) tudja, hogy beszúrási mód van. Ezután másolja és illessze be az alábbi szövegblokkot, és kattintson a jobb gombbal az egérrel a terminál ablakába, ahol Vim fut. Ezután kattintson a gombra Paszta.

set nocompatible
colo torte
syntax on
set tabstop     =2
set softtabstop =2
set shiftwidth  =2
set expandtab

Most a következőhöz hasonló képernyőt kell látnia:

Megalapozott .vimrc profil sablon

Ha általában négy szóközt használ kettő helyett (a kódolási munkához), akkor egyszerűen cserélje ki az összeset =2 által =4.

Most nyomja meg ESC a szerkesztési módból való kilépéshez, majd írja be a korábban látott billentyűkombinációt: :wq!. Ez kiírja a fájlt ~/.vimrc és kilép a Vim szerkesztő. Ha szeretné ellenőrizni a fájl tartalmát, akkor végrehajthatja cat ~/.vimrc a parancssorban.

Amikor legközelebb belép Vim, ezeket a beállításokat a Vim automatikusan betölti a ~/.vimrc fájl.

A parancs segítségével szép színvilágot állíthat be colo torte, a szintaxis kiemelését a syntax on. Megállapítottunk néhány jobb fülszélesség-kezelési lehetőséget (általában azt jelezve, hogy kettőt vagy négyet akarunk a fent leírtak szerint, szóközöket fülként).

Felhívjuk figyelmét, hogy atorte úgy tűnik, hogy a színösszeállítás nem érhető el a Linux Mint 20.1 rendszeren, bár néhány korábbi Mint kiadásnál elérhető. Ha ez alkalmazható a rendszerére, akkor ugyanilyen üzenetet kap. Egyszerűen nyomja meg az Enter billentyűt és a szerkesztést~/.vimrc hogy eltávolítsa ezt a sort.

Az set expandtab opció kifejezetten biztosítja, hogy amikor megnyomjuk fülre automatikusan helyettesíti a szóközökkel. Eltávolíthatja ezt a sort, ha ez nem tetszik (tipp: használja Vim erre és megnyomhatja dd egy vonalon, szerkesztési módban, a teljes sor törléséhez, még akkor is, ha belép a szerkesztési módba).

A legfontosabb lehetőség azonban az első sorban található. Az set nocompatible biztosítja, hogy számos, a fentiekhez hasonló dolog sokkal jobban és tisztázatlan viselkedés nélkül működjön.

Online vita folyik arról a vélt igényről, hogy ne kelljen beállítani ezt az opciót, mert ezt a beállítást automatikusan engedélyezettnek kell tekinteni, amint egy .vimrc fájlt használnak, azonban ennek beállítása biztosítja, hogy ez a beállítás aktív legyen, és nincs negatív mellékhatása annak beállításához [again]. Más szavakkal, van egy kedvező fejlettség, ha keményen / statikusan definiáljuk, míg ennek nincs hátránya.

Csomagolás

Ez a cikk Vim és Vi történelmi kontextusba helyezte, és leírta népszerűségét. Ezek után bemutattunk egy kis bevezetőt a szerkesztési és parancsolási módokba a Vim-ben, és megvizsgáltuk a ~/.vimrc a Vim beállításfájlja, amely sokkal jobb Vim felhasználói élményt fog biztosítani a fül szélességének, a térbeállításoknak, a szintaxis kiemelésének, a színskála beállításának és a legfontosabb, hogy elkerülje a hibás / nem egyértelmű Vim viselkedést a különböző Linux disztribúciókban.

Élvezd!


Forrás link


50 Views 0 Ratings Rate it