Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Avatar Gadam | 2021.02.23. 753 Views 0 Likes 0 Ratings

753 Views 0 Ratings Rate it

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell
Kétségtelen, hogy hallotta az örökség magjairól szóló zümmögést. De mi a különbség valójában az örökség, a hibrid, a GMO és más olyan kifejezések között, mint a nyílt beporzás, ha a magról van szó? Ma szeretném demisztifikálni ezeket a kifejezéseket, hogy kiválaszthassa a magjának és a kertjének megfelelő magokat.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

A sok éves vetőmagkezelés során számos tippet és trükköt tanultam, amikor a kertet magról termesztem. A kertem minden évben a vetőmagok megrendelésével és a beltéri beindítással kezdődik. Könyvemben Növekedj! Szakértő mag-indítás a barkács kertész számára, Kitérek a beltéri és kültéri növények vetőmag-indításának alapjaira.

A vetőmagoknál mindig sok lehetőség van. Végül olyan lehet, mint én, több maggal, mint amennyit kertem elférne. De minden évben mindig gondoskodom arról, hogy rengeteg virágot, gyógynövényt és zöldséget ültessek magból.

Ma meg akartam osztani a választ egy kérdésre, amely úgy tűnik, hogy egy csomó zavart okoz: „Mi a helyzet az örökséggel, a hibrid, a nyílt beporzású, a GMO-val és a kezelt magokkal?”

Örökség, hibrid és GMO magvak: mi a fene ezek?

Ami a magokat illeti, nehéz lehet tudni, hogy honnan induljon ki, és könnyen összekeveredhet arról, hogy a „hibrid” vagy a „örökség” kifejezések valójában mit jelentenek. Miután megértette az örökség, a hibrid és a GMO vetőmag különbségét, választhatja ki a számodra legmegfelelőbb vetőmagot, és elkerülheti a nem megfelelő vetőmagot.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Mi az örökös mag?

A második világháború után és jóval az 1970-es években a kereskedelmi zöldségek domináltak a piacon, és az idősebb fajtákat egyre nehezebb megtalálni. A mai örökös fajták nagy részét eredetileg házikertészek és családjuk kertjei őrizték meg. Az örökös zöldségek több mint 50 éve termesztett növények közé sorolhatók.

Az örökös magokat sok generáció óta megmentették és továbbadták. A növény, a virágok és a gyümölcs hű marad az eredeti nagy-nagy-nagy (beillesztés itt 50 év) -nagyanya növény típusához. A magok megtartják az anyanövény kiemelkedő tulajdonságait, legyen az szépség, íz és termés, vagy betegség-, kártevő- és időjárásállóság.

Maguk a növények nyílt beporzásúak, és az anyanövény minden jellemzője átkerül a következő generációra. Sok örökös növény esetében az elkülönítés biztosítja, hogy az egymás közelében termesztett növények ne kerüljenek beporzásba. Ha megfelelően betakarítják és tárolják őket, valamint minden betegségtől mentesek, akkor pontosan olyanoknak kell lenniük, mint az anyanövény.

Az örökös növények sokféleséget biztosítanak az élelmiszerboltokban vagy kertészeti központokban kapható szokásos viteldíjaktól. Sok színes és egyedi növényfajta létezik, de a szépség és a sokféleség önmagában nem határozza meg az örökséget.

Hogyan juthatok örökös magokhoz?

Vannak, akiknek olyan szerencséjük van, hogy öröklődési magvakat adtak át a múlt generációkból. A többiek számára azonban megvásárolhatunk örökös magokat a helyi óvodából vagy online.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Mik azok a hibrid magok?

A hibrid magok a különböző fajták keresztporzású erős tulajdonságaiból származnak, ami vadonatúj fajtákat eredményez. A megtermelt növények ugyanolyan jól nézhetnek ki és ízlelhetik, mint az örökösök. Lehet, hogy még jobban ízlik, jobban ellenáll a betegségeknek, vagy könnyebben megnő.

A hibridek megkönnyítik a zöldségek elterjedését. Jobb betegségállóságot, kevésbé munkaigényes termesztést, magasabb összhozamot, egységességet és könnyű betakarítást kínálhatnak. Mindez jövedelmezőbbé teszi a kereskedelmi termelők számára.

A hibrid magokat szántóföldeken vagy üvegházakban tenyésztik különböző növényfajták keresztporzásával, hogy kívánatos és érdekes tulajdonságokat hozzanak létre. A hibridek egy része jobb, mint a szülőké, és néhány rosszabb. Rengeteg kísérletezés, majd az ellenőrzést és a megbízhatóságot követő sokéves tesztelés révén elképesztő új tulajdonságokkal rendelkező új hibridek születnek.

A részművészet és a tudomány, a hibridizáció termelői időt szánnak arra, hogy csak a lehető legjobb növényeket termesszék a sikeres betakarítás érdekében.

Az örökség és a hibrid magvak is minőségi növényeket adhatnak Önnek. A hibridek a mai sikert jelentik; az örökösök kiállták az idő próbáját.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Mik azok a nyílt beporzású magok?

Minden örökség nyílt beporzású növény, de nem minden nyílt beporzású növény örökség. A nyílt beporzás a rovarok, a szél, a madarak és az emberek által virágról növényre jut. A hibrid és az örökös magok nyílt beporzás révén is szaporodhatnak.

Amikor a növényt beporzik egy azonos fajtájú növény, vagy önbeporzás útján, akkor örökös növény. Az ezekből a növényekből származó bármely mag megtartja az anyanövény tulajdonságait.

Amikor egy növény más fajtákkal kereszteződik be, hibrid növényzé válik. Mindkettő előfordulhat természetesen vagy emberi kéz segítségével. De a hibrid növényből mentett magok nem ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az anyanövény.

Mik azok a szerves magok?

Az organikus magok minősített ökológiai módszerekkel termesztett és mentett magok. Ez nem azt jelenti, hogy a nem organikus magokat peszticidekkel vagy herbicidekkel kezelik. Ez csak azt jelenti, hogy a magokat előállító gazdaságok biotanúsítvánnyal rendelkeztek.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Mik azok a GMO-magok?

Először is, ne tévesszük össze a GMO-kat a hibrid magokkal. A GMO-kat vagy géntechnológiával módosított organizmusokat kísérleti biotechnológia útján hozzák létre, amely a nem GMO projekt szerint „egyesíti a különböző fajok DNS-ét, instabil kombinációkat hozva létre a növényi, állati, bakteriális és vírusgénekből, amelyek a természetben vagy a hagyományos keresztezésben nem fordulhatnak elő. . ”

Jelenleg egyetlen házikert számára értékesített vetőmag sem GMO; ezeket csak a haszonnövények számára készítik. Az otthoni kert magvető csomagjain nem kell keresni nem GMO-jelölést. Az otthoni célra szánt vetőmagok, a kereskedelmi felhasználással szemben, nem lesznek genetikailag módosítva.

Mi a helyzet a kezelt magokkal?

A kezelt magokat herbiciddel vagy peszticiddel vonják be, hogy megakadályozzák a gombák és rovarok károsodását. Gyakran élénk színűek, jelezve a kezelésüket, és a csomagoláson „kezelt” felirattal vannak ellátva. Kerülöm a kezelt magvak használatát, mivel nem akarok gyomirtókat és növényvédő szereket a kertemben.

Azonban, vannak olyan bevont magok, amelyek használata biztonságos. Sok apró, modern mag, például körömvirág vagy saláta, színes bevonattal rendelkezhet, amely úgy néz ki, mint a kezelt mag, de nem az. Ezeknek a magoknak valami hasonló a cukorkabevonathoz, és célja, hogy a kertész könnyebben felvegye őket. A magvak bevonatának típusával kapcsolatosan erősítse meg a vetőmag csomagolását.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

A hibrid vetőmagok termesztésének előnyei

A hibrid magok a tökéletes növény sokéves tenyésztéséből származnak! Ne gondoljon az őrült tudósokra, akik természetellenes növényeket főznek; gondoljon arra, hogy a gazdák és kertészek különleges és erős fajtákat készítenek. Sok gazda, vetőmagcég, sőt házikertész is éveket és évszakokat tölt be a beporzással a kiválasztott növényekben, abban a reményben, hogy a gének tökéletes kombinációját hozták létre.

Például kombinálhat egy paradicsomnövényt, amely rengeteg gyümölcs előállításáról ismert, és egy másik, betegségekkel szemben ellenállóbb paradicsomfajtával. A keresendő tulajdonságok a következők: könnyebben növekvő, gyors termesztők, alkalmazkodnak a környezetükhöz, nagyobb gyümölcs, több gyümölcs, betegségekkel szembeni ellenálló képesség és eltarthatóság.

Kombinálhatja a hibrideket, amíg meg nem jelenik a kívánt tulajdonságok kombinációja. Sok mezőgazdasági termelő számára a hibrid növények évente megbízhatóbbá és gyümölcsözőbbé válnak. Bár nem tudja megmenteni a magokat és megszerezni a garantált tulajdonságokat, mint egy örökös növény, a hibrideket szaporítással reprodukálhatja.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Az öröklődő magok termesztésének előnyei

Míg a hibrid növények megkönnyítették az élelmiszer-vásárlást, az örökös növények számos előnnyel járnak a házikertész számára. Rengeteg új ízt, színt és formát találhat az örökös magvak termesztésekor. Az egységesség hiánya akár különböző érési időket is jelenthet, a hosszabb ideig tartó betakarításhoz.

Ha egy ideig megtermette örökös magjait, ez azt jelenti, hogy jól működnek az Ön földrajzi régiójában. Megszokták az időjárást, a növekvő körülményeket, ellenállnak a környéked betegségeinek és kártevőinek.

Végül meg kell mentenie egy kis darab történelmet. Van valami olyan különleges abban, hogy ugyanazt a növényt termesztik, mint talán a nagymamád. Mint minden a világon, a zöldségfajták is kihalhatnak. Együtt kell működnünk, hogy az öröklési magokat és azok génkészletét átadjuk a következő generációnak.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

Az örökség magjai illegálisak?

A vetőmag-megtakarítás terén a dolgok kissé bonyolulttá válhatnak. A vetőmagok megtakarításával kapcsolatos törvényességi kérdések többnyire a gazdák köré összpontosulnak. Számos GMO és hibrid vetőmag szabadalmaztatott. Ez azt jelenti, hogy a vetőmagot termelő gazdálkodóknak megállapodást kell aláírniuk arról, hogy csak arra az évre termesztik a vetőmagot. A következő évben nem tudják megmenteni ugyanazokat a magokat, hanem újra meg kell vásárolniuk őket.

Az EU-ban törvénytelen olyan zöldségfajta értékesítése, amely nem szerepel az országos listán. Sokan úgy vélik, hogy ez vezető ok számos örökségfajta elvesztésében, mivel nehéz és drága felkerülni a listára. Az Egyesült Államok megvédi a növekvő növényeket az osztódástól, a dugványoktól és a magoktól, és a törvények államonként változnak.

Ha örökös növényekről van szó, akkor kissé szürke területre lépünk. Ha nem örökös növényeket vagy azok magjait árulja, az rendben van. Ezenkívül sok örökség magja generációk óta létezik, így a nyilvánosság részévé válik.

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

A vetőmag-megtakarítás kulturális jelentősége

A vetőmag-megtakarítással kapcsolatos törvényszerűségek a gazdálkodók és más kertészek számára évtizedes hagyományokat rónak ki. Mielőtt kereskedelmi vetőmagokat vásárolhatott volna, a nemzedékek és a kertek átadták a vetőmagokat. Ez egy folyamat, amelyet még tiszteletben kell tartani.

Amikor a rabszolgatulajdonosok afrikai embereket kényszerítettek hajóikra, sok nő a hajába fonta a magokat, hogy túlélje és tovább vigye kultúráját. Leah Penniman erről a kulturális jelentőségről beszélt könyvében Gazdálkodás, míg fekete és Nagyon bátorítom, hogy olvassa el. Sokak számára a magvak tovább termesztése az őseik munkájának és örökségének tiszteletben tartása.

A WTO a vetőmag-megtakarítással kapcsolatos számos szabályt szabályoz, és a fejlődő országok számos mezőgazdasági termelőjét egyre inkább érintik a szabályozások. Az emberek maghoz való hozzáférésének korlátozása sokak számára hozzáférhetetlenné teszi az élelmiszerek termesztését.

Népességünk növekedésével és a biodiverzitás csökkenésével szükségünk van arra, hogy az emberek egészséges, fenntartható ételeket termeljenek, mint valaha. A magok és a fajták cseréje más gazdálkodókkal szintén hozzájárul a biodiverzitás növekedéséhez. A vetőmagok megtakarításának kulturális és környezeti jelentősége van, amelyet meg kell vizsgálni, mielőtt elfogadnánk, hogy a modern vállalatok ellenőrzik a vetőmag-megtakarítást.

További bejegyzések a magvak termesztéséről és ültetéséről:

Hibrid, GMO vagy örökös magvak: Itt van, amit tudnia kell

[ad_2]

Source link


753 Views 0 Ratings Rate it