Hidropónia tápoldat Házilag

Avatar Gadam | 2022.12.07. 1472 Views 0 Likes 5 On 1 Rating

1472 Views 5 On 1 Rating Rate it

Hidropónia tápoldat Házilag

Hidropónia tápoldat Házilag. Alapok, tudnivalók, recept. Tudj meg mindent válogatott, szakértői tanácsainkból.

Hidropónia tápoldat Házilag: Alapok.

Lényegében a növénynek mindegy, honnan szerzed be a tápanyagokat, legyen az mesterséges, szerves vagy az általad otthon megtermelt. Csak az érdekli őket, hogy megkapják mindazt, amire szükségük van ahhoz, hogy teljes potenciáljukat kiaknázva növekedhessenek.

Talajban termesztve a növények válogatósak lehetnek, és azt veszik fel, amit akarnak, de a hidroponikus rendszerben a termesztőnek kell gondoskodnia arról, hogy ezek a tápanyagok megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre.

Minden egyes növénynek makro- és mikrotápanyagokra van szüksége a virágzáshoz. Ezek szükséges arányai azonban nagyon eltérőek lesznek a termesztett növénytípusoktól függően. Sok különbség van ezekben a házi készítésű formulákban, így az egyik fajta egyik adagjának elkészítése más arányt eredményezhet, mint a következő.

A hidropóniás tápoldatot könnyebb elkészíteni, mert a keveréket a hozzáadott sók súlyától függően finomhangolhatod. Ezeket a sókat hűvösen és szárazon kell tartani, mivel a felszívott nedvesség befolyásolja a súlyukat.

Sok hidropóniás tápoldat 2 vagy 3 részes palackban kapható. Tehát amikor az alábbi módszerek bármelyikét használod, két vagy három tápoldatból álló adagot készíthetsz.

Az összetevőkön kívül szükséged lesz

  • mérőkanálra,
  • egy jó mérlegkészletre
  • és gumikesztyűre a kristályos vegyszerek miatt, amelyek néhány receptben szerepelnek.

Mivel Magadnak készíted, szükséged lesz egy digitális pH-mérő tollra és pH Up és pH Down oldatra. A pH-értékek mérése közben előfordulhat, hogy az EC-szintek nem lesznek szinkronban. Ezért egy másik eszköz, amire szükséged lesz, egy EC-mérő.

Hidropónia tápoldat Házilag: Recept.

Ez a DIY hidropónia tápoldat néhány vegyülettel többet igényel, de nagyon könnyen keverhető. Miután összekeverted, csak 10 gramm folyadékot kell hozzáadni minden 3,5 Liternyi vízhez.

Összetevők:

  • Kálium-nitrát: 255g
  • Kalcium-foszfát: 198g
  • Magnézium-szulfát: 170g
  • Porított ammónium-szulfát: 43g
  • Monokalcium-foszfát: 113g
  • Vas-szulfát: 1/2 teáskanál.

Az elkészítés:

Keverje össze a száraz összetevőket, hogy port képezz, majd adjon hozzá 10g-ot ebből a tápanyagporból 3,5 Liter a szükséges tápanyagokat gazdagon tartalmazó vízhez. Ez a száraz keverék bőrirritációt okozhat, ezért viselj védőszemüveget és megfelelő védőruházatot az elkészítéskor.

Forrás szakmai alapokon: DIY Hydroponic Nutrients: 6 Cheap Homemade Recipes (thehydroponicsplanet.com)


1472 Views 5 On 1 Rating Rate it