Hogyan készítsek könyvborítót?

Avatar Gadam | 2019.03.27. 321 Views 0 Likes 0 Ratings

321 Views 0 Ratings Rate it

könyvborító

Az olvasó elsőként a könyved borítóját látja a könyvesboltokban. Akár online, akár offline nézzük, kulcsfontosságú, hogy megakadjon rajta a szeme. Ebben a tudástárban összegyűjtöttem a legfontosabbakat.

Nézd át a kategóriád bestsellereit

Tudnod kell, hogy milyen egyéb művekkel versenyzik a leendő könyved. Ezért menj fel a Bookline vagy a Libri (ez amúgy egy cég) honlapjára, keresd meg a kategóriádat, és elemezd a bestseller könyvek borítóit. Ha hagyományos kiadónál jelenik meg a könyved, ezzel kevesebbet kell foglalkoznod, de, ha saját magad jelenteted meg a művedet, akkor ezt a műveletet ne hagyd ki. Jegyezd fel, neked melyik tetszik, ha igen, miért. Akár másold is ki a borítót egy Word dokumentumba.

Ne csak magyar oldalakat böngéssz. Ha nem is tudsz angolul, keresd fel az Amazon könyves oldalát, ahol rengeteg művet találsz. A legtöbb trend az angolszász világból indul, úgyhogy megelőzheted a korodat, ha átnézed a borítókat.

Miután átnézted, alkoss valami teljesen mást

Inspirálódtál a borítótervekből, ideje, hogy nekiállj a gondolkodásnak. Többféle vázlatot készíts, és próbálj kitűnni. Például, ha a kategóriában sok a fekete szín, próbálkozz vörössel. Vagy a könyv témáját próbáld egyedi gformában megjeleníteni a borítón. Kísérletezz.

Fontos. Ha grafikussal tervezteted a borítódat, akkor is legyen elképzelésed. Ne tőle várd a megoldást. Ő nem ismeri a könyved, nem végzett piackutatást, szóval legyen konkrét elképzelésed. És azzal állj elé.

A cím legyen a fókuszban

Az internetes boltok nagy mennyiségben vonultatnak fel könyveket. Ügyelned kell arra, hogy a cím a legkisebb méret esetén is olvasható legyen. Nyilván ne foglalja el az egész borítót, de adott esetben akár az is működhet. Ha elsőkönyves, vagy különösebb rajongótábor nélküli szerző vagy (egyelőre), akkor a nem kell túlerőltetned a nevedet a borítón. Persze, tudják, hogy ki az, aki írta, de első körben legyen fontos, hogy mit. Ezért jó, ha a látszódik a cím. Egyébként, ha az is cél, hogy a nevedet is megismerjék, akkor érdemes több könyvednél is ugyanúgy megjeleníteni az írói nevedet. Például úgy, mint, ahogy az Agatha Christie könyveket adják ki. Az írónő aláírásával.

Szerepelj e a borítón?

Ha egy viszonylag szélesebb csoport ismer, akkor esetleg előnyös is lehet ez a megoldás. Csak akkor írd alá, hogy például a xy blog szerzője, vagy ennek és ennek a műsornak a házigazdája. Attól függően, hogy miről vagy ismert. Ez azonban inkább egy szűk körben működik, szóval, ha nem vagy kimondottan celeb, akkor ne használd ezt a megoldást.

Tervezz borítót egyszerűen (és ingyen)

Ha szeretnéd élesben is megnézni a lehetőségeket, akkor a Canva nevű online szoftvert ajánlom. Egyszerűen, akár Facebookos account-oddal is beregisztrálhatsz. És már magyarul is használhatod. Beírod a keresőbe, hogy könyvborító, és rákattintva a szerkesztőbe jutsz. Ott számos sablont is találsz, amit letölthetsz, kinyomtathatsz, és megnézheted, mennyire működik. Nézd meg a színeket, a képeket, magát az egész produktumot, mennyire fog meg.

Teszteld a borítóterveket

Legjobb, ha a követőidnek kommunikálod, ahogy a borítóval bíbelődsz. Megmutatod nekik a különböző variációkat, és kéred a visszajelzésüket. Ezzel elmélyítheted velük a kapcsolatot, és a könyvedet is népszerűsíted. Akár a rokonaid, barátaid véleményét is kikérheted. Mutatsz nekik három variációt egyszerre. Nagyjából 7 másodpercig nézik. Majd lefordítod a papírokat, és megkéred őket, mondják el, melyikre emlékeznek. Ez is egyfajta piackutatás, ami megmutatja, mennyi időd van, hogy felkeltsd az emberek figyelmét.

További Tippek az ütős könyvborítóra itt.


321 Views 0 Ratings Rate it