Hogyan készítsünk és használjunk csonthús-műtrágyát a kerti betakarítás fokozásához

Avatar admin | 2021.05.03. 23 Views 0 Likes 0 Ratings

23 Views 0 Ratings Rate it

Készen áll arra, hogy ezen a nyáron kertjét a következő szintre vigye? Ha igen, fontolja meg a csontliszt műtrágya alkalmazását.

Képek, amelyek bemutatják a csontliszt műtrágya készítésének lépéseit.

A csontliszt több okból is nagyszerű műtrágya. Nemcsak kalciumban gazdag, hanem nagyszerű foszforforrás is. Íme néhány ok, amiért érdemes használni -, valamint egy egyszerű recept a csontliszt műtrágyához, amelyet követhet.

Persze, mindig megvásárolhatja a csontliszt műtrágyát az üzletből. De otthoni készítés nagyszerű módja annak, hogy felhasználja azokat a csontokat, amelyek a vasárnap esti sült csirkevacsorából maradtak – ráadásul hihetetlenül költséghatékony.

Itt van, amit tudnia kell.

Csontrevaló műtrágya recept

A csontliszt műtrágya felőrölt állati csontokból készül (általában marhahúsból), bár bármilyen más csontot is felhasználhatna csontliszt műtrágyájának elkészítéséhez, beleértve a baromfiból és a halból is. Általában a csontok magas hőmérsékleten történő melegítésével készül, majd finom porrá őrlik.

Amire szükséged van a csontrevaló műtrágya elkészítéséhez

Itt van a „bevásárló listád”, amikor felkészülsz a csonthéjas műtrágya elkészítésére

Megjegyzés: Ha nem akarja elkészíteni saját csontliszt műtrágyáját, kihagyhatja ezt a folyamatot és vásárolhat Dr. Földcsont étkezés. Ez egy biztonságos és minőségi lehetőség, amely kedvező árú és elérhető online, valamint számos mezőgazdasági és kertészeti áruházban. Fontolja meg ezek egyikét is Barkács szerves kerti műtrágyák valamint a kerti talaj módosítására.

Hogyan készítsünk csont étkezési műtrágyát: utasítások

1. Tisztítsa meg a csontjait

csont az asztalra helyezett fehér helyen

Kezdje azzal, hogy alaposan megtisztítja a csontjait. Szüksége lesz rájuk az összes zsír és hús. Ha teheti, kaparja el őket, amíg szikrázóan tiszták nem lesznek. Ezután nyomás alatt körülbelül öt percig főzheti őket.

2. Süsse meg a csontokat

kinyitva a kemencét a konyhában

Ezután nagyjából 425 fokon süssük meg a csontokat. Törékenyeknek és szárazaknak kell lenniük, általában körülbelül egy órás főzéssel, ha kis és közepes méretű csontokkal foglalkoznak (a nagyobb csontok hosszabb időt vehetnek igénybe). Tegye félre a csontokat, és hagyja kihűlni.

3. Törje össze és őrölje meg a csontokat

sodrófa az asztalban

Ezután össze kell törnie a csontokat. Tegye őket egy zsákba, és sodrófával apró, körülbelül egy hüvelyk hosszúságú szilánkokra aprítsa őket. Ezután a csontokat turmixgépbe teszi, és addig őrli, amíg finom, porszerű keveréket nem eredményez. Készen áll arra, hogy a kertjébe szórja a csontlisztet!

4. Cserélje csont étkezési műtrágyáját folyadékpótlóvá (opcionális)

forrásban lévő víz egy elektromos tűzhelyben

Ha szívesebben használna folyékony módosítást kerti növényein, könnyen készíthet folyékony csontliszt műtrágyát is. Kövesse ugyanazokat a lépéseket, amelyeket fentebb tett. Ha azonban befejezte a darabok melegítését és összetörését, akkor az edényt közepes lángon egy edényben vízzel keveri. Keverje össze a főzetet, amíg egyetlen étkezés sem válik üledékként.

Hagyja kihűlni a keveréket, és akkor alkalmazhatja a csontliszt műtrágyát, amikor csak szükséges a növényei számára. Ennyire egyszerű!

Videó recept:

Miért érdemes használni a csonthús-műtrágyát?

csonttrágya a kezében, hogy a kert növényeihez juttassa

Foszfort ad hozzá

Legtöbbször az emberek csontlisztet adnak a talajukhoz, hogy elősegítsék a szükséges foszforellátást. A csontliszt legfeljebb 15% foszfort tartalmaz, és egyedülálló abban a tekintetben, hogy olyan formában érkezik, amelyet növényei könnyen megemészthetnek. Növényeinek jobb lesz a gyökér- és magnövekedés, és kevésbé valószínű, hogy növekedésük is elakadt.

Annak megállapításához, hogy növényeinek szüksége van-e fotóórara, nézze meg a szár színét. A szárak lilák lesznek, ha foszforhiányosak. Az alap talajvizsgálat elvégzése jó képet adhat a lehetséges hiányosságokról is.

Kalciumot ad

Bár a kalcium nem olyan fontos, mint a makrotápanyagok, mint például a nitrogén, a foszfor és a kálium, a kalcium hihetetlenül értékes tápanyag a növények ültetésében. Mint várható volt, a csontliszt rengeteg kalciumot tartalmaz.

Számos növény élvezi a csontliszt előnyeit, beleértve a gyorsan növekvő növényeket, mint a paradicsom, a paprika és a cukkini. A kalcium megakadályozhatja a virág végrothadását, ezért fontolja meg annak alkalmazását a csúnya betegség megelőzéséhez. Ösztönözheti az új szár- és gyökérnövekedést is.

Kiegészíti a nitrogén nyomkövetését

A csontliszt nyomokban nitrogént tartalmaz (legfeljebb 4%). Azonban a növényeinek adhat egy kis nitrogénnövelést anélkül, hogy nitrogén-toxicitást okozna.

Kiegyenlíti az egyéb adalékanyagokat

Ha bármi mást ad a talajához, például kerti módosításokat, például trágyát vagy komposztot, érdemes hozzáadni a csontliszt műtrágyát az egyensúlyuk érdekében. Ezek általában kevés kritikus tápanyagot tartalmaznak, például foszfort és kalciumot, de a csontliszt nem!

Bio kertben használható

Büszke arra, hogy biokertet termeszt? Ha igen, akkor a csontliszt műtrágya lehetővé teszi a szerves normák betartását anélkül, hogy veszélyeztetné kertje egészségét. A csontliszt hasznos talajmikrobák táplálásával javítja a talaj szerkezetét. Megtermékenyíti a talajt anélkül, hogy idővel kimerítené, ami nem mondható el a nem szerves szintetikus műtrágyákról.

Lassan kiad

Ha csontliszt műtrágyát ad a talajhoz, valószínűleg nem fogja azonnal látni az eredményeket. Ez azért van, mert lassan szabadul fel, és sokáig tart, amíg lebomlik. Bár ez frusztráló lehet, ha azonnali eredményeket akar látni, a jó hír az, hogy a vegetációs időszakban is sokáig a talajban marad. Akkor alkalmazhatja egyszer, anélkül, hogy többször kellene újra alkalmazni a vegetációs időszak alatt.

Segíti a virágos növényeket

A csontliszt műtrágya a virágzó növények számára is hihetetlenül értékes. Gyakran használják dísznövényeken, például izzókon és rózsákon. Amikor a vegetációs időszak elején hozzáadja, később nagyobb, bőségesebb virágzásokkal jutalmazza.
Hol, mikor és hogyan kell használni a csonthús-műtrágyát az aratás fellendítéséhez

Végső soron arról szól a kerti talaj módosítása hogy jobb termés legyen. Ez egyike azoknak kertészeti tippek ami valóban megnöveli a betakarítást, ha megfelelően végezzük.

Hol adjunk csont étkezési műtrágyát

csonttrágya a kezében

A csontliszt műtrágyát a kert bármely pontjára adhatja. Akár konténerben termesztett növényekhez is hozzáadható! Vannak olyan zöldségek, amelyeknél a csontliszt műtrágya nagyobb hasznot hoz, mint mások.

Ide tartoznak az erős gyökereket termelő növények, mint a sárgarépa, a paszternák, a fokhagyma és a hagyma. A répa és a retek is hasznára válhat.

A nehéz etetők, mint a paradicsom és a paprika, szintén értékelik a csontliszt műtrágya talajhoz adását.

Mikor kell hozzáadni a csonthús-műtrágyát

A csontliszt műtrágya februártól novemberig bármikor alkalmazható. Használja, mielőtt vetőmagot vet, vagy a vegetációs időszak alatt.

Ha azt szeretné, hogy a talaj előkészítésekor alkalmazza, csak győződjön meg arról, hogy jól összekevert, és a hozzáadása után a talajt jól öntözze meg.

Ha később, a vegetációs időszakban hozzáadja, akkor csak megszórhatja a növények köré.

Hogyan kell használni a csontrevaló műtrágyát

Csontliszttrágya adható az egész kertbe. Általában 10 láb / száz talaj talajonként akarja elosztani. Ha transzplantációhoz adja, csak ültetési lyukanként adjon hozzá egy evőkanálnyit.

Ez a fajta műtrágya a fákhoz is adható. Csak adjon hozzá egy fontot egy törzsátmérő hüvelykenként, amikor a már beültetett fákra alkalmazza. Cserjék esetén keverje össze cserepes talajjal. Hozzá kell adnia egy fél csésze köbméterenként.

Amikor csontlisztet alkalmaz, szánjon extra időt a talajba keverésre (ahelyett, hogy csak felöltené, mint más műtrágyákhoz, például kávézacchoz). Ez csökkenti annak valószínűségét, hogy termékenyítése vonzza a szemetelőket.

Miután csontliszt-műtrágyát ad a talajhoz, az körülbelül négy hónapig tovább bomlik, ami folyamatos tápanyag-ellátást eredményez a növények és a talajban lévő mikrobák számára.

Óvintézkedések a csontrevaló műtrágya használatakor

Nagyon kevés oka van annak, hogy ne használjon csontliszt műtrágyát a kertjében. Közel áll a tökéletes talajmódosításhoz – bár néhány dolgot érdemes szem előtt tartania.

Kezdetnek nem minden talajtípus számára hasznos a csontliszt műtrágya. Csak akkor szabad hozzáadni, ha a talaj pH-ja 7,0 alatt van. Mielőtt bármilyen műtrágyát és csontliszt műtrágyát adna hozzá, mindenképpen tesztelje a talaját, hogy bizonyos tápanyagokat ne szállítson túl.

Arra is ügyelni kell, hogy csontliszt műtrágyát használjon a gyerekek és a háziállatok körül. Többnyire biztonságos, de különösen a kutyák vannak veszélyben, ha csontlisztet fogyasztanak. Gazdag, húsos illatával vonzza őket, de ha túl sokat esznek, cementszerű csomót képezhet a gyomorban, amelynek eltávolításához műtétre van szükség.

Ezért, ha csontliszt műtrágyát ad a talajba, győződjön meg róla, hogy alaposan bekeverte-e, hogy senki ne betegedjen meg. Fontos megjegyezni ezeket a másikat olyan dolgok, amelyeket soha nem szabad a kertedben megtenni.

Egyébként intelligens választás a csontliszt műtrágya hozzáadása a kertjéhez. Élvezheti a biokert termesztésének minden előnyét – nagyon kevés hozzáadott költséggel.


Forrás link


23 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok