7 szenzációs kromofág recept házilag

Avatar Gadam | 2022.06.28. 5519 Views 0 Likes 0 Ratings

5519 Views 0 Ratings Rate it

kromofág házilag

A koromofág ragyogóan képes eltűntetni a festéket a felületekről. Ebben a cikkben 7 házilag elkészíthető receptet mutatunk be.

Kromofág házilag receptek

#1. Magasnyomású Mosó

Bár önmagában nem recept, ez a lehetőség nagyszerű, ha van kéznél egy magasnyomású mosó, és a festéket kell eltávolítani a durva, kültéri felületekről, például a tornácokról. Mindenképpen ellenőrizd, ha fafelületet mosol, hogy nem kezeletlen vagy régi-e, mivel a magasnyomású mosó helyenként sérüléseket hagyhat maga után.

#2. Ammónia és borax kromofág

Mindössze három könnyen hozzáférhető összetevőből álló recept remekül használható. Csak ragadj meg egy kis bóraxot, mosószódát és ammóniát, és máris főzhetsz magadnak egy adagot!

A házi festékeltávolító elkészítéséhez egyszerűen fogj egy edényt vagy tálat, és önts bele 1 rész ammóniát, 1 rész boraxot és 1 rész mosószódát. Adj hozzá egy kis mennyiségű vizet is. Minden összetevőből 2 evőkanálnyi elegendő, így onnan felfelé/lefelé lehet skálázni.

Keverd össze a keveréket, amíg egy paszta nem keletkezik. Fogj egy ecsetet, kend be a festéket a keverékkel, és hagyd állni legalább 10-20 percig. Ezután súrold le a festéket acélgyapjúval.

#3. Csiszolópapír, mint kromofág

Ha nem félsz belevágni, akkor a csiszolópapír egy szuper olcsó módja a festékcsiszolásának. Bármilyen nagy szemcseméretű csiszolópapír használható, mivel az alacsonyabb szemcseméretű csiszolópapírnak nincs elég ereje ahhoz, hogy lehúzza a festéket a felületekről. Ha fát csiszolsz, akkor a szemcsékkel együtt kell csiszolni.

Viselj maszkot, mivel a csiszolás során sok por keletkezik, ami káros az egészségre. Ez a módszer szintén nem szerencsés grandiózus felületekhez, mivel elég időigényes, és fárasztó.

#4. Mosószóda kromofág

Mosószódát a legtöbb üzletben a mosószerek sorában találsz.

Fogj egy nagy edényt, és önts bele egy csészényi vizet, majd tegyél bele 4 evőkanál mosószódát. Miután összekeverted, adj a keverékhez egy evőkanál lisztet, hogy besűrítsd. A lisztet teljesen keverd bele, és adj hozzá még egy evőkanálnyit. Ismételd ezt a folyamatot, amíg a keverék krémes állagú, de még kenhető nem lesz a massza.

Azután csak bevonod vele a célfelületet egy ecset vagy palettakés segítségével. Hagyd a bevonatot nagyjából fél órán át hatni, mielőtt eltávolítod, és közben kapard le a maradék festéket.

#5. Forró ecetes Festékeltávolító

Ha tényleg nem akarsz leugrani a boltba, és nem akarsz házi receptekkel bíbelődni, akkor valószínűleg ez az egyik legegyszerűbb megoldás: az ecet.

Bár az ecet nem távolítja el közvetlenül a festéket, jelentősen felpuhítja azt, így kézzel könnyebben eltávolítható.

Az ecet használatához melegíts egy keveset egy edényben, és várd meg, amíg felforr. Egy ecset segítségével vidd fel az ecetet a felületre, és hagyd rajta. Folyamatosan teszteld a festéket, hogy megpuhult-e. Ha nem, szükség esetén ismételd meg a folyamatot.

#6. Szódabikarbóna és forró víz házi kromofágként

Ez a kipróbált és bevált módszer nem véletlenül számít klasszikusnak. Ha nehezen tudod eltávolítani a festéket a szerszámokról és ecsetekről, akkor ez neked való. Bár a felületek esetében talán nem működik olyan hatékonyan, mint más receptek, kisebb munkákhoz és a szerszámkészleted tisztán tartásához tökéletes.

Fogj egy régi edényt, töltsd meg vízzel, és melegítsd fel. Adj hozzá ¼ csésze szódabikarbónát, és hagyd, hogy beépüljön. Ne kevergesd, engedd magától felszívódni a vízben. Ahogy a fazék eléri a forráspontot, vedd le a tűzről. Amikor fölcsap a forró pára, tedd a fazékba azt a tárgyat, amelyről le akarod szedni a festéket. Ha elég nagy a fazekad, egyszerre többet is tehetsz, de ügyelj arra, hogy ne érintkezzenek egymással vagy a fazék oldalával.

Körülbelül 10 perc elteltével ellenőrizd a fazékban lévő tárgyakat, hogy a festék eltávolodott-e. Ezután hagyd megszáradni.

#7. Hidrogén peroxid

A legtöbb háztartásban van egy kis hidrogén-peroxid valahol a szekrényben, így ez az egyszerű recept nagyszerű megoldás, ha házilag akarsz kromofágot készíteni.

A gyakran körömlakkeltávolítóként használt hidrogén-peroxid a festék eltávolítására is ugyanolyan szuper. Használj kesztyűt, és jól szellőztesd ki a helyiséget, ha beltérben dolgozol vele.

Itass át hidrogén-peroxiddal egy ruhát, súrolószivacsot vagy acélgyapotot, és fedd be a felületet a folyadékkal. Súrold át a felületet, hogy a hidrogén-peroxid elkezdje lebontani a festéket.

Hagyd aztán a felületet egy órán át ázni. Ezt követően a festéknek lazábbnak kell lennie, és sokkal könnyebb lesz eltávolítani. Ha szükséges, adj hozzá még egy réteg hidrogén-peroxidot, ami segít fellazítani a makacs festékrétegeket.

 

Szakmaiforrás: 7 Best DIY Homemade Paint Remover Recipes | WiiSpray


5519 Views 0 Ratings Rate it