Hogyan készítsünk kerttérképet

Avatar admin | 2021.01.29. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

Ha elkezdtél dolgozni a kert elkészítésén, akkor kissé elborultnak érezheted magad az információk rengeteg mennyiségén, lehetőségein és az egész nyomon követésén. Itt jön jól ez a kerti térkép! Ez egy egyszerű vizuális eszköz, amely kezdő kertészek és kertmesterek számára egyaránt használható.

A veteményeskert, vagy bármelyik kert megkezdésének első lépése egy terv megírása. A terv bármi lehet, néhány vetőmag-katalógusban lévő Post It-től kezdve a számítógépes kerttérképig.

Szeretek valamit létrehozni a kettő között: a kerti ágyak kézzel rajzolt térképét az ültetési tervvel. Ez a kerttérkép nagyszerű eszköz a kert teljes megtervezéséhez, hogy maximalizálja a helyét és a lehető legjobb zöldségtermést érje el.

veteményeskert térképe

Why Kerttérképet használjak?

Ha veteményeskerted van, akkor minden évben kötelező a kerttérkép. Ez segít meghatározni, hogy hány magra és növényre lesz szüksége, és hova kell ültetnie mindegyiket. Ez szintén segít nyomon követni, mit fog egész évben produkálni, és lehetővé teszi, hogy a hasonló szüreti évszakokat csoportosítsa.

Általában a veteményeskertet minden évben meg kell tervezni. A zöldségek egynyári (többnyire), és amikor elérik az érettséget, megesszük őket, ezért minden évben be kell ültetni őket. Ráadásul minden évben növekszik és változik a kertünk, és lépést kell tartanunk vele!

Annyi tényező létezik, hogy hova, mikor és hogyan ültessük el a különböző zöldségeket, hogy a térkép a legjobb módja a pályán tartásnak. Mikor kell elindítani a magokat, függetlenül attól, hogy a szabadban kezdjük-e, mikor kell a palántákat, a jó növénytársakat és a vetésváltást átültetni, mindezekre érdemes gondolni a kertterv megtervezésekor.

Ez egy jó tevékenység tél végén, amikor tavasz van az agyban. Úgy látom, hogy a kertészkedésbe lendül, miközben kint még havas és hideg van. Bár nagyszerű a zöldségek számára, hasonló lépéseket követhet egy vadonatúj kert vagy egy nagyobb kert átalakítása érdekében. A következő lépéseket használom a térképezési folyamathoz.

(Ha segítségre van szüksége a kerti ágyak építésében, akkor kezdje inkább itt.)

Üres területrendezési térkép, amelyet otthoni kertben használhat

Hogyan készítsünk kerttérképet

Készen áll a kezdésre? Végigvezetek minden lépést, hogy megtanulhassa, hogyan készítsen könnyedén kerttervet!

Térképezze fel a kerthelyiségét

Mérje meg a veteményeskertjét, és rajzoljon egy kerttérképet úgy, hogy a kertben 1 “1-et képviseljen”. Rajzoljon minden akadályt, amellyel meg kell küzdenie, például oszlopokkal, öntözőfejekkel vagy más olyan szerkezetekkel, amelyekkel a kertben kell dolgoznia.

Jelölje északra a térképet, és néhány nap alatt nézze meg a napot, hogy megértse, milyen lesz a fény. Ne feledje, hogy a nap nyáron és ősszel az égen különböző helyzetben lesz. A fák elhagyják és árnyékot teremtenek, az épületek többé-kevésbé árnyékot teremthetnek, ahogy a nap mozog.

Ha ez az első év, amikor feltérképezi kertjét, egész évben jegyezzen fel egy kertészeti naplóba arról, hogy miként esik a fény. Itt van a kerti segítőm, aki napsütésben és árnyékban színez, miközben egy kávé dátumát tervezzük.

Gyermek kertészeti térképet tervez

Készítse el kívánságlistáját

Fogjon néhány vetőmag-katalógust, és írja le az összes zöldséget, gyümölcsöt és gyógynövényt, amelyet termeszteni szeretne. Most keresse meg mindegyiket a saját területére írt vetőmag-katalógusban. Előfordulhat, hogy néhány legjobb választásod nem is eladó a környéken. Sajnos ez azért van, mert nem minden zöldség nőhet minden éghajlaton. Ragaszkodnod kell ahhoz, amit megnövelhetsz, ezért vedd le azokat a listáról.

Nézze meg a betakarításig eltelt napok számát és végezze el a matematikát. Néhány zöldségnek nagyon hosszú tenyészidőszakra van szüksége, és ha hűvös őszi idő következik be a betakarítás dátuma előtt, soha nem is kóstolhatja meg munkájának gyümölcsét. Gondoljon az olyan követelményekre, mint a növény érettségi mérete, a távolságok közötti igények és az árnyék / nap követelményei a lista további finomítása érdekében.

Lehet, hogy egy évszakban több növényt is termelhet! Vannak páran gyors tavaszi zöldség termeszteni a korai növények számára is a szezonban később ültethető zöldségek. Fontolja meg ezeknek a zöldségeknek a csoportosítását, hogy egyetlen területről egy évszak alatt több betakarítást érjen el.

A másik dolog, amire gondolok, amikor elkészítem a veteményeskertmag-listámat, a zöldségek költsége és elérhetősége. Az örökös magfajtákat, a ritka színeket és a drága vételeket választom az otthoni kertem termesztésére.

Télen is szeretek leltárt készíteni az előző szezon betakarításáról. Megnézem, melyik zöldség jól sikerült, és melyikből kívántam, hogy több legyen. Így biztos lehetek abban, hogy kertem a következő évben még sikeresebb lesz, amikor feltérképezem. Megjegyzem azt is, hogy mely zöldségek nem teljesítettek jól, és megnézem, meg kell-e próbálnom újra termeszteni őket, vagy új helyre költöztetnem.

Nyugati parti magkatalógus a kerttervezéshez

Növények hozzáadása a kertjéhez

Használjon ceruzát, hogy könnyedén áthelyezhesse a növényeket új terekre, vagy még többet adhasson hozzá. A veteményeskertünk egy kis terület, amelynek négy ültetőgépe van, kettő a földön és kettő az égen függőleges ültetési rendszerben. Annak megállapítására, hogy milyen növények kerültek az ágyakba, megnéztem az árnyék helyét és mennyiségét. Gyökérzöldségeket és mély gyökerű növényeket terveztem a földön lévő két ágyba. Sekély gyökerű növények, ha a felső ültetvényekben vannak. Azt is feltétlenül vegye figyelembe függőleges zöldségeket, például paradicsomot vagy borsót. További támogatásra lesz szükségük, és végül árnyékot okozhatnak a növekvő növények számára az évszak későbbi szakaszában.

Végül tegye a tollat ​​papírra, és jelölje meg a zöldségek végső helyét. Ez a terv az évszak múlásával változhat. Jelölje meg ezeket a változásokat és mindent, amit egész évben észrevett, közvetlenül a kerttérképén. Nagyszerű kiindulópont lesz a következő évre, és emléke a kertjének az elkövetkező években.

Győződjön meg róla, hogy a térképet valahová tette a biztonságos megőrzés érdekében. Jegyezzen fel arra, hogy mi működött és mi nem, így a következő évben is jobban megtervezheti. A térkép elmentése későbbi felhasználásra óriási segítség lehet!

veteményeskert terve magcsomagokkal

Kerti térkép tippek

A feltérképezés során szeretek négyzetméteres kertészetet használni. Ha egyedi alakú kerti ágyai vannak, mint nekem, akkor a négyzetméteres ültetés nagyon hasznos eszköz lesz. Jelölje meg minden négyzetmétert a kerttérképen, majd meghatározhatja, hogy az egyes típusokba hány növény mehet az egyes négyzeteken. Egyes zöldségek, mint a káposzta és a karfiol, legalább négyzetet igényelnek maguknak, de mások, mint a sárgarépa, 12-16 növényt tudnak négyzetbe szorítani. Van egy útmutató itt a négyzetláb ültetéshez.

Ennek ellenére légy kreatív a tereddel! Mint korábban említettem, elsősorban zöldségeket cserépben és edényben termesztem, és egyedülálló függőleges kertem. Ne csak a hagyományos zöldségágyakra gondoljon. Bárki élvezheti a kerttérkép előnyeit, különösen azok, akiknek kicsi és egyedi alakú kertjük van.

Fontolja meg a kert vetésforgóját is. Az azonos családba tartozó növények általában ugyanazokat a tápanyagokat használják a talajban. Ugyanazon zöldségek évről évre történő telepítése ugyanazon a területen kimerítheti a talajt. Hasonló növénycsaládok közé tartoznak az alliumok, a Solanaceae, a káposztafélék, a cucurbit és a hüvelyesek családjai. Ültetési kutatása során jegyezze fel, hogy melyik családhoz tartozik. A térkép megőrzése különösen hasznos a vetésforgó nyomon követésében évről évre.

Hogyan térképezd fel a kertedet

További elolvasandó kertészeti bejegyzések


Source link


12 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok