Hogyan készítsünk mézeskalács házikót, aminek Jancsi és Juliska se tudna ellenállni?

Avatar Gadam | 2022.05.11. 344 Views 0 Likes 0 Ratings

344 Views 0 Ratings Rate it

Hogyan készítsünk mézeskalács házikót, aminek Jancsi és Juliska se tudna ellenállni?

A mézeskalács házikó készítése kiváló móka. Készítsd el a sajátodat. Nyűgözd le Jancsit és Juliskát. Letölthető minták a cikkben.

Mézeskalács házikó készítése: Időintervallumok

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra

SÜTÉS IDŐ
15 perc

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra 15 perc

ADAG
12

ADAGOLÁS
1 mézeskalácsház

Fontos. A 6 csésze liszt esetében nem mindegy, hogyan méred ki a lisztet. A lisztet enyhén felverjük, egy csészemérővel kanalazzuk ki a lisztet, majd egy tompa késsel kiegyenlítjük. Ne tömörítsd vagy taposd le a lisztet a csészében.
Ha vannak háziállatok a házban, tartsd őket távol a mézeskalácsháztól az építés és a díszítés minden fázisában. A mézeskalácsház-építésben részt nem vevő felnőtteket és gyerekeket is óva kell inteni, hogy a készülő mézeskalács házikó közelében legyenek!

Ezt a receptet az 1996-os Joy of Cooking című kiadványban található leírás alapján dolgoztuk át.

Mézeskalács házikó készítése: Hozzávalók

Mézeskalács házikó tészta hozzávalók:

 • 6 csésze (828 g) teljes kiőrlésű liszt, plusz még több a tészta sodrásához (lásd a recept megjegyzését).
 • 1/2 teáskanál sütőpor
 • 4 teáskanál őrölt gyömbér
 • 4 teáskanál őrölt fahéj
 • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors
 • 1/2 teáskanál só
 • 3/4 csésze (170 g) vaj, lágyítva
 • 1 – 1/2 csésze (284 g) csomagolt világos barna cukor
 • 2 nagy tojás
 • 1 csésze sötét melasz
 • 1 evőkanál víz

Királyi cukormáz hozzávalók

 • 2 nagy tojásfehérje
 • 2 – 2/3 csésze porcukor, elosztva

Hogyan készítsünk mézeskalács házikót, aminek Jancsi és Juliska se tudna ellenállni?

Mézeskalács házikó készítése: Az előkészítés menete

Hogyan készítsünk mézeskalács házikót? 1. Keverjük össze a lisztet és a fűszereket:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűborsot és a sót. Tegyük félre.

Hogyan készítsünk mézeskalács házikót? 2. Készítsük el a vaj, a cukor, a tojás és a melasz keverékét:

A vajat és a barna cukrot közepes sebességen keverjük habosra és jól elegyített habverővel. Keverj bele a tojásokat, a melaszt és a vizet, amíg jól össze nem keveredik.

Nézd meg képen.

Hogyan készítsünk mézeskalács házikót? 3. Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, és gyúrjuk össze a tésztát:

A lisztkeverék felét keverjük bele a melaszos keverékbe, amíg jól el nem keveredik és simává nem válik. Adjuk hozzá a maradék lisztet, és addig keverjük, amíg jól el nem keveredik, és lágy, összetartó tésztát nem kapunk.

Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, és kézzel gyúrjuk 5-6 alkalommal, amíg a tészta sima és egységes nem lesz. Ha a tészta túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet.

Nézd meg képen.

Mézeskalács házikó készítése. 4. Felezzük el a tésztát, csomagoljuk be és hűtsük le:

Osszuk a tésztát ketté, formázzunk korongokat, és csomagoljuk mindkét felét fóliába. Legalább két órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük. Akár 3 nappal korábban is elkészítheted. Kinyújtás előtt legalább 10 percig hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni.

Nézd meg képen.

Mézeskalács: A mézeskalács házikó darabjainak elkészítése

 1. Készíts mézeskalácsház mintát merev papírból

  (például mappából) vagy kartonpapírból kivágott darabokkal. Azért jobb a karton, mert majdnem olyan vastag, mint amilyenek a mézeskalácsház darabjai lesznek, és a darabokból könnyen készíthetsz házmodellt. Mézeskalács házikó sablonok. Minták itt. Vonalzóval ellenőrizd a sablonokat.Nézd meg a képet.

 2. Készítsd elő a sütőt és a süteményalapokat.Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra, a sütőrácsot állítsuk középre. Készíts elő több lapos sütőlapot, lehetőleg olyat, amelyről tudod, hogy nem fog elgörbülni a sütő melegében.
 3. Tekerd ki a tésztát.

  Terítsünk pergamenpapírt egy nagy, lapos felületre a sodráshoz. A papírt enyhén szórjuk meg liszttel.Egyszerre csak egy adag tésztával dolgozz, és sodrófával egyenletes, fél centiméter vastagságúra sodord ki a tésztát. A tészta felületét hintsd meg kevés liszttel. Tekerés közben ellenőrizd, hogy nem ragad-e a tészta.Ha a tészta ragad a sodrófához vagy a hengerlőfelülethez, porolj még több lisztet. Ha a kinyújtott tészta nagyon puha, érdemes egy órán át fagyasztani, mielőtt kivágjuk a mintákat.

 4. Vágj ki formákat a tésztából mintadarabokkal.

  Dörzsöljük be a tészta felületét kevés liszttel. Helyezzük a mintadarabokat a tésztára, annyi mintadarabot, amennyi a tésztán elfér. Egy kisméretű éles késsel vágjuk ki a mintadarabokat a tésztából, a kés felületét gyakran tisztára törölve.Attól függően, hogy mennyire puha a tészta, előfordulhat, hogy ollót kell használni a pergamenpapír kivágásához. A mintákat a tésztán és a pergamenpapíron keresztül is kivághatjuk, a tésztadarabokat a papírral együtt közvetlenül a sütőlapokra helyezve.

  Ha nem használsz pergamenpapírt, akkor lehet, hogy egy nagy fémspatulát kell bevetned, hogy a tésztadarabokat átrakd a zsíros sütőlapra.

  Helyezd el a darabokat a sütőlapon egymástól kb 2,5 cm távolságra. Ha a tésztadarabok az átrakás során megnyúlnak, nyomd vissza őket a formájukba.

  Az ajtót és az ablak(ok)at már most kivághatod, vagy várhat a sütés utánig, nem sokkal azután, hogy a darabok kikerültek a sütőből, amíg a sütik még forrók.

  Nézd meg képen.

 5. Jöhet a sütés.Süssük

  180 fokos sütőben, amíg a szélek éppen csak elkezdenek sötétedni, 11-15 perc a nagy daraboknál, 6-8 perc a kis daraboknál.A sütés felénél forgasd meg a sütőlapokat, hogy egyenletesebben barnuljanak. Vegyük ki a lapokat a rácsra, hogy kihűljenek. Kb. 15 percig kell várni.

 6. Még melegen vágjuk le a darabokat. 

  Amíg a darabok melegek, fektessük rájuk a kivágott mintadarabokat, és egy nagy, egyenes szakácskéssel vágjuk le a darabok azon részeit, amelyek a sütés során túlnőttek a mintán.Vedd ki a darabokat, hogy közvetlenül rácson hűljenek ki teljesen.

  Nézd meg képen.

Mézeskalács házikó készítése: Jöhet a cukormáz elkészítése

A cukormáz elkészítése 1. lépés

A tojásfehérjét és 1 – 1/3 csésze porcukrot simára keverjük. Ha a mézeskalács házikót meg szeretnéd enni és aggódsz a nyers tojás elfogyasztása miatt, akkor a tojásfehérje porcukor keveréket dupla kazánban főzd addig, amíg a keverék hőmérséklete eléri a 70 fokot, de nem magasabb, mint 80 fok. Használhatsz pasztőrözött szárított vagy folyékony tojásfehérjét is.

A cukormáz elkészítése 2. lépés

Adjunk hozzá még porcukrot, és verjük kemény habbá:
Adjuk hozzá a maradék 1 – 1/3 csésze porcukrot a cukros tojásos keverékhez. Elektromos keverővel, magas fordulatszámon addig verjük, amíg a mázon kemény csúcsokat nem keletkeznek. Ha ez nem történne meg, adj hozzá még több porcukrot.

Nézd meg képen.

A cukormáz elkészítése 3. lépés

Helyezz egy nedvesített tiszta törülközőt a cukormázas tálra.
Tarts egy törülközőt a cukormáz fölött, hogy megakadályozd a kiszáradását, miközben dolgozol vele.

A cukormáz elkészítése 4. lépés

A cukormázat egy sütőzacskóval vagy egy vágott fagyasztózacskóval felhordjuk.
Ha készen állsz a mázolásra vagy díszítésre, töltsd a cukormázat egy süteményes zacskóba. Ha nincs süteményes zacskód, készíthetsz magadnak sajátot egy újrazárható műanyag fagyasztózacskóból, csak vágd le a zacskó egyik sarkának a hegyét. A szupermarketekben kaphatók műanyag vagy fém pipettázóhegyek, amelyeket szintén használhatsz a fagyasztózacskóval együtt, így még szabályozottabb a pipettázás.

Mézeskalács házikó készítése: Építsd meg a házat

Ez az a pont, ahol igazán segít, ha nem csak két kéz dolgozik a házon. Milliószor szórakoztatóbb a mézeskalácsházikó készítése társaságban, mint egyedül. Ha egyedül dolgozol rajta, akkor segíthet, ha előveszel néhány konzervet, és a konzervek segítségével megtámasztod a darabokat, amíg a mázhabarcs szárad.

 1. Válassz egy szilárd alapot a mézeskalácsházikódnak.

  Akár egy lapos süteményes lapot, akár egy vastag, erős kartondarabot. Ha akarod, béleld ki az alapot alufóliával vagy viaszpapírral.

 2. A ház oldalát habarcsozd be cukormázzal:

  Az egyik oldaldarab rövid vége mentén vastag cukormázcsíkot fújunk. Nyomjuk a jeges oldaldarabot az elülső vagy a hátsó darabok széléhez.

  Tartsd a helyén néhány percig, amíg a cukormáz részben megdermed. Ismételd meg a másik oldaldarabbal. Szükség esetén támasszuk meg konzervdobozzal.

  Ismételd meg az oldaldarabok többi rövid szélével és a maradék elülső/hátsó darabbal.

  Fújjunk cukormázat a varratok mentén, a ház belsejében és külsejében, hogy kitöltsük a hézagokat és extra stabilitást adjunk. A ház szélei mentén, ahol a ház találkozik az alappal, fújjunk cukormázat.

  Hagyjuk legalább egy órán át szilárdulni, mielőtt megpróbálnánk hozzáadni a tetődarabokat.

  Ha bármelyik mézeskalácsház-mintadarab eltörik, ami könnyen megtörténhet, ha lényegében süteményekkel dolgozunk, valószínűleg megjavíthatjuk őket.

  Még egy „sínt” is készítettünk kartonpapírból, és királyi cukormázzal rögzítettük a sínt a darabhoz. Hagyjuk teljesen megkeményedni, mielőtt a darabot a házépítéshez használnánk. Amikor eljön a díszítés ideje, cukormázat fújhatsz közvetlenül a megtört varrat fölé.

  Nézd meg képen a folyamatot. 1. 
  Nézd meg képen a folyamatot 2.

 3. A tetőbe habarcsot teszünk cukormáz segítségével:

  Miután a cukormáz eléggé megszáradt ahhoz, hogy az alapszerkezet szilárd legyen, nekiláthatsz a tetőnek. Fújj cukormázat a szerkezet felső szélei mentén, elöl és hátul, valamint két oldalra.

  A tetődarabok téglalap alakúak. A tetődarabokat úgy helyezd el, hogy a téglalap hosszú végei a ház tetején haladjanak.

  Segít, ha két ember együtt dolgozik, hogy a tetődarabokat egyszerre helyezzük fel a házra, hogy azok a felső középen könnyen találkozzanak, és egy kicsit kinyúljanak, mindkét végén egy-egy túlnyúlást képezve.

  Óvatosan tartsuk a tetődarabokat a helyükön néhány percig, amíg eléggé meg nem szilárdulnak ahhoz, hogy ne csússzanak le, amikor elengeded.

  A ház felső varratát extra cukormázzal fújjuk be. Hagyjuk a házat legalább egy, de lehetőleg 8 órát állni a díszítés előtt.

  Nézd meg a képet.

 4. A kéményt habarcsozd be cukormázzal:

  Bár lehet, hogy a kéményt mintából vágtad ki, ezek a kis darabok valószínűleg a sütés során egy kicsit szétterültek, és lehet, hogy egy szakácskéssel kell vágnod a darabokat. A darabok szögét úgy kell beállítanod, hogy jobban illeszkedjenek a tetőhöz.

  A legegyszerűbb, ha a kéményt először fejjel lefelé, a háztól elkülönítve szereled össze. A darabokat királyi cukormázzal fújd össze, és hagyd megszilárdulni, amíg stabil nem lesz.

  Ezután fordítsuk a kéményt a jobb oldalára, és a tetőhöz rögzítsük a cukormázzal. Ezt vagy közvetlenül a ház kezdeti megszilárdulása után (1 órával az összeszerelés után), vagy később, a díszítés során is megteheted.

  Nézd meg az elkészült Mézeskalács házikót itt. 

  És itt. 

 

Forrás: How to Make a Gingerbread House Recipe (simplyrecipes.com)

 


344 Views 0 Ratings Rate it