Hogyan lehet az ambivalensnek lenni jobb döntéseket hozni

Avatar admin | 2021.06.19. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció: Hogyan lehet ambivalensnek lenni a jobb döntések meghozatalában?

Fénykép: Constantin Stanciu (Shutterstock)

Egyes döntések sok gondolkodást igényelnek – mérlegelve az előnyöket és hátrányokat, és megpróbálva elérni a lehető legjobb eredményt. De néhány ember határozatlan nagyjából mindenben, legyen az nagy vagy kicsi. Akár ambivalens emberrel van dolga, akár maga ambivalens ember, tudja, hogy ez bosszantó lehet.

De egy új tanulmány szerint a British Journal of Social Psychology, az ambivalencia nem biztos, hogy az negatív vonás szerintünk. Ban ben cikk a Pszichológia ma számára, Dr. Susan Krauss Whitbourne, a Massachusetts Amherst Egyetem pszichológiai és agytudományi professzora további megvilágításba helyezi az ambivalencia lehetséges előnyei, valamint hátránya. Itt van, amit tudni kell.

Hogyan lehet ambivalenciáját előnyére fordítani

Alapvetően az következik, hogy az ambivalens emberek időt szakítanak arra, hogy megvizsgálják a kérdés különböző oldalait, ami megalapozottabb döntéseket eredményezhet. Whitbourne arra a példára hivatkozik, hogy étterembe megy egy bizonyos családtaggal, aki mindig vesz örökké megrendelésre, és mindenki idegeire megy (beleértve a szervereket is). Itt van ő veszi:

Az olyan tényezők kiegyensúlyozása, mint az egészséges választás, az ár és a felkészülési módszer, végső soron jobb választáshoz vezethet, mint egy rohanás megszerezni azt, ami a lehetséges előételek listáján szerepel. Hányszor csalódott, amikor megérkezik a saját főételed, és rájössz, hogy rosszul választottál, mert túl elhamarkodott voltál?

Az ambivalencia hátránya

A sokáig tartó dolgokon kívül az ambivalencia egy másik negatív aspektusa, Whitbourne azt mondja:

A gyors döntés mentális megfelelője lehet annak, ha habozás nélkül lehúzza a kötést a sebből. Lehet, hogy fájdalmas, de túl lesz rajta. A krónikusan ambivalens számára a konfliktus megoldásának képtelensége feszültséghez, aggodalomhoz és általános negatív lelkiállapothoz vezethet.

Tehát ne feledje, hogy legközelebb olyan helyzetbe kerül, amikor olyan személy vesz részt, aki különösen határozatlan (beleértve önmagát is).


Forrás link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok