Hogyan neveljünk Coleus növényeket, belül és kívül!

Avatar admin | 2021.08.02. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

A Coleus egy trópusi, kevés karbantartást igénylő lombnövény, és jó választás minden kertész számára. A fényes és színes levelek biztosan feldobják a nyári kertet! Annak a sok szépségnek a kínálatában, miért ne ültetné be is? Ismerje meg, hogyan kell a coleust szobanövényként vagy nyári éves termesztésként ültetni.

Hogyan neveljük a Coleus növényeket

Malajziában őshonos, a coleus trópusi növény, amely csak a 10 -es és 11 -es övezetben szívós. Coleus, botanikailag ismert Plectranthus scutellarioides, mindenhol máshol nyári ágyneműként vagy egynyári növényként kezelik. Beltéren szobanövényként is termesztheti őket.

A Coleus virágok apró kék vagy lila virágok tüskéinek tűnnek. Bár aranyosak, a legtöbb ember coleust ültet az élénk lombozatért. A levelek sokféle levélszéllel rendelkeznek, az egyszerűtől a fodrosig, színek a vörösektől, sárgáktól és narancsoktól a zöldekig és a lilákig terjednek.

A gyors termesztőként ismert coleus sok méretben is kapható. Néhány növény nagyra és egyenesre nő, míg más fajták nyomon követhetők függő kosarak.

A viktoriánus kertészek értékelik, coleus majd az 1960 -as és 1970 -es években újjáéledt. Azóta is kerti alapanyagnak számítanak, és vonzó leveleikkel némi változatosságot hoztak a konténerekbe és az ágyakba. Ma sok konténeres kertész nagy coleus kollekciót termeszt!

Vegyes Coleus

Hogyan neveljük a Coleus növényeket

Coleus termesztése tartályban

A Coleus csodálatosan működik konténeres üzemként. Valójában inkább a laza virágföldet részesítik előnyben, mint a kertben található sűrű talajt. Tartályba ültetve gyorsan kitöltik a teret, és vonzó lombjukkal felderítik az elrendezést.

Ha konténerbe ülteti, győződjön meg arról, hogy az edény elég nagy ahhoz, hogy a növényt teljes méretében kezelni tudja.

Növelje Coleust a földben

Ha a kertben nőnek, a coleus növények nedves, jól vízelvezető talajban nőnek a legjobban. A növények rostos gyökerei nedvesek és hűvösek. Fedje le a talajt talajtakaróval egy coleusszal beültetett kertben.

A csíranövények 10-12 hüvelyk távolságra vannak egymástól. Olvassa el a címkét a fajta specifikus információival kapcsolatban. A kertészeknek a coleust, mint minden egynyári növényt, szerves anyaggal módosított talajba kell ültetniük.

Colelous szereti az árnyékot vagy a napot?

A növény szereti árnyék. Legjobban teljes vagy részleges árnyékban nőnek. Napos ültetéskor lábszárúak lesznek és kimosódnak.

Ha megnézi a leveleket, mindig megállapíthatja, hogy a coleus túl sok napot kap. A levelek elveszítik színüket, és akár perzselőnek is tűnhetnek.

Ha ez megtörténik, nyugodtan mozgassa a növényt, kerülje a nyugati kitettségű területeket.

coleus levelei

Coleus beltéri növények

Egynyári kívül a coleus beltéren is nőhet szobanövényként. Legyen az egész év, vagy csak a tél, amíg várakozik a kinti ültetésre, a növény boldogan növekszik az otthonban.

Beltéri, coleus növények, mint az erős fény, de nem forró közvetlen nap. Kerülje a nyugatra néző ablakokat, kivéve, ha a növény messze fekszik az ablaktól, vagy függöny védi. Tűrik a minimális beltéri hőmérsékletet 60 ° F -ig és a páratartalmat 30 százalékig.

Beltéri ültetésnél ügyeljen arra, hogy kiváló minőségű anyagot használjon virágföld és folyékony műtrágya. Ez biztosítja, hogy elegendő levegőztetést kapjanak gyökereikhez és rengeteg tápanyaghoz, hogy teljes mértékben növekedjenek.

zöld és piros coleus

Coleus ápolási útmutató

Víz

A coleuses szomjas növények. Egyáltalán nem szárazságtűrő, gyakori öntözést igényelnek. Mint árnyék szerelmesei, ha a növény gyakran kap napfényt, tartsa szemmel a lelógó leveleket. Gyorsan hervadnak, de jó öntözés után egy órán belül vissza is térnek. Nyugodtan filmezzen egy time-lapse-t, és legyen szemtanúja saját maga!

Forró napokon minden nap öntözze a coleust … ha nem kétszer! Szobanövényeknél 2-3 naponta öntözzük, ha forró. Összességében tartsa hidratálva a növényt, de soha ne hagyja nedves talajban.

coleus növényápolás

Trágyázás

A gyorsan növekvő növény, a tavaszi kis coleus a szezon végére könnyen nagy és teli növényké válhat. Ha konténereket, függesztett kosarakat vagy ágyakat szeretne feltölteni, folyékony műtrágya adása segít abban, hogy teljes potenciálját elérje.

Hígított folyékony műtrágyát használjon öntözés közben hetente egyszer vagy minden második héten. Ültetéskor lassú felszabadulású műtrágyát is adhat hozzá.

Metszés

Mint minden növény a kertben, a coleust is egészségesen tarthatja, ha rendszeresen eltávolítja a virágokat és az elhalt leveleket. A Coleus gyorsan növekszik, és érdemes alakítani az egész szezonban. Ellenkező esetben lábosnak tűnhet. Amikor magas lesz, vágja le a tetejét, hogy ösztönözze a növény bokrosodását.

A coleus beltéren is lábszárú lehet, különösen télen, ha napfényhez nyúl. A beltéri kertészeknek vágniuk kell a szárakat, hogy bokrosabb növényeket teremtsenek, és 2 évente ültessék át a növényt, vagy ahogy a növény kinövi a tartályt.

növekvő coleus beltéren

Kártevők és betegségek

A szabadban a csigák zavarhatják a coleust, ha nagyon árnyékos helyre ültetik őket. A beltéri kertészek láthatják a pók atkákat, a mealybugs -ot vagy a whitefly -t. Ezek olyan növényi poloskák, amelyeket hagyományosan sok szobanövényen találnak, és kezelhetők követve ezt az útmutatót.vörös coleus növény

Coleus terjedése

Ha szereted a coleust, jó hírem van számodra! Szaporítás a trópusi növény szuper egyszerű és nagyon minimális erőfeszítést igényel. A trópusi növény inkább a vízben történő szaporítást részesíti előnyben, vagyis egyszerűen vágja le, vágja vízbe, és nézze meg a gyökerek növekedését.

A vágás érdekében ideális esetben azt szeretné, ha 4-6 hüvelyk hosszú lenne. A tetején négy levél és egy pár levélkészlet lesz a száron. Vágás közvetlenül egy csomópont alatt (ahol a levelek a szárhoz kapcsolódnak).

Miután elvégezte a vágást, távolítsa el az alsó leveleket, hogy ne kerüljenek víz alá. Helyezze a vágót vízbe, és tegye fényes, közvetett napsütésbe.

A növény gyorsan gyökerezik. Miután a gyökerek egy hüvelyk hosszúak, átültetheti a vágást a talajba.

A coleus szaporítása az egyik legjobb éves kertészeti trükk. A kertészeti szezon végén vegyen néhány dugványt a coleus -ból, és szaporítsa őket belül. Míg a kültéri növény elpusztul a hideg időben, a növényi babák belül boldogulnak.

Tavaszra nagyok lesznek, és készen állnak arra, hogy ismét kint ültessék. Ismételje meg ezt minden évben, hogy folyamatos coleus legyen egy fillér kiadása nélkül!

Ha többet szeretne megtudni a szaporításról, feltétlenül nézze meg ezt részletes útmutató a szaporításhoz!

cserepes coleus növények

Mi az ijesztő macska növény?

Talán hallott zúgolódást az ijesztő macska növényekről. Egy régi feleségek meséje szerint a coleus faj, Coleus canina, olyan rosszul büdös, hogy bármilyen macskák, kutyák, nyulak és más apró lények a lehető legtávolabb maradnak.

Sajnos azért vagyok itt, hogy megcáfoljam ezt a mítoszt. Bár a növénynek minden bizonnyal nyájas illata van, a macskákat nem zavarja. A szép, világoskék virágok azonban néhány beporzót, például méheket és pillangókat vonzhatnak az udvarra.

Ha ijesztő macskanövényt ültet, mindig viseljen kesztyűt a növény ültetésénél vagy metszésénél. Bár a macskák nem riadnak vissza a szagtól, én biztosan! Amikor megérinti, dörzsöli vagy vágja, a szag felerősödik.

vörös coleus levelek

További útmutatók a növények gondozásához

Hogyan neveljük a Coleus növényeket


Forrás link


12 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok