Hogyan találjak albérletet hallgatóként? (×)

Avatar Gadam | 2024.01.26. 41 Views 0 Likes 0 Ratings

41 Views 0 Ratings Rate it

Az egyetemi városokban az albérletek jelentős része iránt az ott oktatásban részt vevők érdeklődnek. Míg Budapesten a lakosság körülbelül ötöde albérletben él, addig vidéken ez csak 4-5 százalék. Ez természetesen az ingatlanárakkal is összefüggésben van. Minél kisebb a város, annál kedvezőbb áron lehetséges albérletet találni. Az árakra természetesen jelentős felhajtó erővel van a közeli nagyváros és az ottani lehetőségek közelsége.

Hallgatóként albérletben?

Sokan már a bérleti díjakat látva elgondolkodnak azon, hogy mennyire engedhetik meg maguknak ezt a módját a lakhatásnak. A kollégiumi férőhelyek száma még soha nem számított ennyire alacsonynak, ezért biztosan ezrek lesznek kénytelenek albérletben megoldani a lakhatást a főiskolai, egyetemi évek alatt. Nem véletlen, hogy évkezdéskor igencsak vastagon fog a bérbeadók tolla. A visszaéléseket és a későbbi kellemetlenségeket megelőzve, a Professional Premium Property Zrt. a korrekt szerződéskötést és a számlaképessége ajánlja az elsőszámú választási szempontként. Nemcsak a lakhatási támogatás igényelhető ilyen feltételekkel, hanem a bérlő és a bérbeadó is egyértelműen tisztában lesznek jogaikkal és kötelezettségeikkel.

Az elhelyezkedés nem mindegy!

A vidéki nagyvárosokban viszonylag gyorsan elérhető tömegközlekedéssel a legtöbb oktatási intézmény, és akkor is elboldogulhatsz, ha munkát vállalnál tanulmányaid mellett. A fővárosban a hatalmas távolságok miatt nagyon nem mindegy, hogy milyen elhelyezkedéssel rendelkezik az ingatlan. Sokszor a bérleti díjakkal összefüggésben is rendkívül fontos a megfelelő kompromisszumok megtalálása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiadó szobák és lakrészek elsősorban a tanulók körében kedveltek. A lakrészek önálló fürdőszobával és konyhai szekcióval szolgálják a kényelmet, de mélyebben kell értük a zsebbe nyúlni, mint az egyetlen szoba bérléséért.

Főszerepben a kiváló felszereltség

Míg családként, párok esetében a teljes ingatlan kibérlése kerül szóba, és gyakran a bútorozottság kifejezetten kizáró tényező, addig diákként bizony jó szolgálatot tesz a korszerűen felszerelt konyha és fürdőszoba. A gépesített megoldások nemcsak jelen kell, hogy legyenek, hanem a rendszeres szervizelés és a kiváló működés sem elhanyagolhatók. A megfelelő közvetítő cég segítségével, és szerződéses háttérrel nem fordulhat elő, hogy a bérbevételkor még működő mosógép felmondja a szolgálatot, vagy a kombinált tűzhely javítását a bérlőnek kellene zsebből megoldania.

Együttélés másokkal – mennyire lehetséges ez?

Az oktatási intézmény közelsége, a többféle közlekedési opció, a vásárlási lehetőségek legalább olyan fontosak az albérlet kiválasztásakor, mint az energiatakarékos megoldások és így a kevesebb rezsi. Amennyiben idegenek összeköltözéséről van szó, korántsem mindegy, hogy az életvitel és a tisztaságról alkotott elképzelések mennyire egyeznek. A területen tevékenykedő cégek már megadott szempontok alapján keresik a lakótársakat, ezzel a zökkenőmente együttélést és a bérlői elvárások minél jobb teljesülését fókuszba helyezve.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az időben történő keresésnek köszönhetően még minden szempontból megfelelő ingatlanra csaphatsz le. A szülői támogatás mellett egyre több hallgató van rászorulva arra, hogy a szorgalmi időszakban munkát vállaljon, és akár a Diákhitel nyújtotta anyagi forrásokat ilyen módon egészítse ki. Tény, hogy a megfelelő családi háttér nélkül szinte lehetetlen nekiindulni az albérletben töltött hallgatói éveknek, ám tudatosan, előre tervezve és a várható anyagi terhelésre felkészülve viszont jobb esélyekkel indulhatsz.

Együttműködve: alberletbudapest.hu


41 Views 0 Ratings Rate it