Hogyan termeszthető orgonák egy illatos tavaszra

Avatar admin | 2021.03.22. 79 Views 0 Likes 0 Ratings

79 Views 0 Ratings Rate it

Belül kemény és szívós, kívülről gyönyörű és illatos, orgonákkal a legjobbat hozhatja ki mindkét világból! A sok kertész a tavasz hivatalos jelének tartja, a lila virágok igazi örömöt jelentenek a hosszú, hideg tél után. Ez az orgonatermesztési útmutató ismerteti az összes fontos részletet, amelyet tudnia kell, hogy élvezhesse a lehető legkevesebb lila virágzást!

Növelje meg az orgonákat egy illatos tavaszra

Akár lila virágzás látja díszíteni a húsvéti étkezőasztalt, akár annak illata, mint a nagymama parfümje, úgy érzem, mindenki nosztalgiázik az orgona növény iránt. Az orgonák egy hagyományos virág, amely soha nem esik ki a „trendből”, úgy tűnik!

Először gyerekként szerettem bele az orgonába. Az édes virágzás tökéletes ajándék volt anyámnak, nagynénimnek és tanáraimnak. Aztán amikor megvettem az első otthonomat, egy nagymama lila fával érkezett. Mohás, vastag törzse és rengeteg virága volt. Ez a fa volt a hátsó kert sarokköve, és mindent megtettem, hogy boldog legyen. Számos befőttes üveg virágot biztosított számomra az évek során.

A leghíresebb édes illatáról az orgonát bármelyik illatkert részévé teheti, mivel a tavaszi virágok rendkívül aromásak. Még jobb, ha kivág néhány lila virágot, és vigye őket beltérbe, ahol az egész házat illatosítani fogják. Valójában ezek a virágzások az egyikem top 10 kedvenc illatos virág.

A lila növények hagyományosan nagy cserjék, körülbelül 20 méter magasak. Számos fajta kapható azonban 4 lábtól egészen 30 lábig. Alapvetően tehát mindenki számára van egy kis valami, amikor otthonának tökéletes orgonát kell találnia.

lila virágcsomók

Az orgonák története és szimbolikája

A lila orgonát az első szerelem, a fehér orgonát a fiatalos ártatlanság szimbolizálására használták. Ki tudta, hogy egy ilyen régimódi növény szimbolikusan népszerű lehet a fiatalok körében?

A görög mitológia szerint az orgona története (Syringa vulgaris) a Syrax nevű nimfával kezdődik. Pan, az erdők és mezők istene elbűvölte szépségét, és végigkergette az erdőn. Rettegésétől megijedve Syrax megúszta, hogy egy üreges fűzfa náddá változtatta magát, hasonlóan az orgona cserje fájához.

Az orgona nemzetségneve a görög szóból származik pánsíp, ami csövet vagy csövet jelent. Az orgona szárait egyszer vájták ki, és nádcsövekhez és furulyákhoz használták. Úgy tűnik, Pan valamire ráállt!

Lila fajták

Azok számára, akik változatosak, az orgonáknak háttal van. 25 és 28 orgonafaj létezik, és ezek tágabbra kereszteződtek. Olyannyira, hogy a kertészeknek és a kertészeknek gondjaik vannak megkülönböztetni a különböző orgonanövényeket!

Tekintettel a sok fajtára és a kiterjedt keresztezésre, az orgonavirágoknak sokféle színe és lehetősége van. A tipikus virágmegjelenés ovális és több szárú, míg egyesek egyenesek, mások pedig lelógóak. Két fő virágtípusuk is van: egyvirágú és kettős virágú.

Íme néhány a legnevezetesebb fajták közül:

rózsaszín lila virágok fehér szegéllyel

Syringa Vulgaris

A legismertebb orgona, ezt a fajtát közönséges orgonának nevezik. Növekedhet akár 20 láb, de leggyakrabban szemmagasságban virágzik. A közönséges orgona általában a legillatosabb, kínálja azt a kellemes illatot, amelyről az orgonát ismerjük fel.

Syringa Persica

A perzsa orgonaként ismert fajta akár 10 méter magasra is megnő. A virágok illatosak, halványlila színűek, a fele akkora, mint a közönséges orgona.

Syringa Chinensis

A kínai vagy roueni orgona keresztezi a közönséges és a perzsa orgonát. Magasabb, mint a perzsa, de egyébként az illatos, lila színű virágok megegyeznek a közönséges virágokkal. A virágok azonban nagyobb mennyiségben jelennek meg.

Vértes lila virágzás

Syringa Palebinina

Azok számára, akik egy csípős cicás orgonát keresnek, próbálják ki a törpe koreai orgonát. Legfeljebb 4 lábon nő, és cserjeszegélyként vagy a virágoskertben jól működik.

Syringa Amurensis

Egy törpe orgona szemközti oldalán van egy fa orgona. Kis fákra hasonlítanak, és akár 30 lábra is megnőhetnek. Nyáron a fák nagyszerű halmaza törtfehér virágok. A lila fa japán fajtája hatalmas sárga-fehér virágokból áll.

Hogyan nőtt orgonák

Hová ültesse az orgonabokrot

Hagyja, hogy lila sütkérezzen a napon, és boldog lesz! Az orgonanövények inkább a teljes napsütést kedvelik, és legalább 6 órára van szükségük belőle a jó növekedés érdekében. Amikor kiválasztja az orgona ültetési helyét, győződjön meg arról, hogy valahol van, ahol elég nap van.

lila virágok, zöld levelekkel

Míg az orgonabokroknak helyükre van szükség a növekedéshez, de kertészeti körülmények között is növekedhetnek. Az orgonabokor ültetésének legjobb helye nyílt, jó vízelvezetésű terület. Az orgonabokrok bokros, lekerekített növekedésűek, amelyek nagyon sűrűek, így laza sövény vagy szita telepítésére alkalmasak.

Ha ház mellé ültet, ügyeljen a változatosságra. Én személy szerint imádom az ötletet, hogy az orgona imádja a házamat, de lehet, hogy nem akarja, hogy a nagyobbik fajták egyike elzárja az ablakot. A törpe és a közönséges fajták a házak mellett működnek a legjobban.

A legjobb talaj nem túl gazdag, semleges vagy enyhén lúgos. Azonban minden típusban jól fognak növekedni, kivéve a rendkívül savas talajt. A talaj termékenyebbé tétele érdekében keverjen hozzá magas foszfát- és káliumtartalmú műtrágyát, és alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát. A csontliszt remek választás, mivel meszet tartalmaz, amely édesíti a savat.

Mikor kell ültetni az orgonát

Az orgonák ültetésének legjobb ideje ősszel a levelek lehullása után, de még mielőtt a talaj megfagyna. Tavasszal ültethet, de ez csak akkor ajánlott, ha a tél nagyon súlyos. Az ősszel történő ültetés nagyobb esélyt ad a cserjére a túlélésre, mert a gyökereknek tavasszal van egy indulása.

lila rügyek virágzásra készek

Eleinte az orgona nem fog virágozni. Az orgona 3-4 éves kora után virágzni kezd. A megvásárolt orgona korától függően a következő tavasszal virágozhat, miután elültette.

Minden orgona évente legalább 6-8 hüvelykre nő, ami meglehetősen gyorsan! Pillanatok alatt nagy, telt orgonacserje lesz.

Hogyan törődjünk az orgonákkal

Víz

A kertészeknek az ültetéskor az orgonát bőséges vízzel kell ellátniuk, de a gyökérrothadás megakadályozása érdekében ügyeljenek a talaj megfelelő vízelvezetésére. Az orgona megalapozódása után azonban nagyon ritkán van szükségük extra vízre, kivéve, ha aszály áll fenn. Az orgonabokor tövének körüli talajtakarásnak elegendőnek kell lennie a nedvességmegtartás ösztönzésére, valamint a gyomok kezelésére.

lila orgona virágzik

Metszés

A lila ellátás egyszerű … hagyja békén a bokrot! Az orgona az első 3-4 évben önmagában is jól fog menni, ahogy növekszik. Ehelyett hagyja növekedni és fejlesszen ki több ágat az alaptól. Ez lehetővé teszi, hogy csak azokat a részeket vágja le, amelyek kilógnak, vagy amelyeket betegség vagy kártevők támadtak meg.

Ha mégis úgy dönt, hogy bármilyen metszést végez az orgonabokor formázására vagy megerősítésére, akkor csak tavasszal metszi, mivel az év bármely más szakaszában a virágzás elvesztése következik be. Az orgona tövéből kinövő balekokat is eltávolíthatja.

A deadheading-et viszont mindenképpen meg akarja tenni annak érdekében, hogy ösztönözze a több virágzást és a bokrosabb növekedést. Miután a pompás virágok eljöttek és eltűntek, lépjünk ki a metszőfogókkal, mielőtt a magok beállnának, és távolítsuk el a régi virágfejeket. A következő szezonban még jobb virágzásokkal jutalmazzák. További információ erről hogyan holtpontra és miért fontos itt.

lila orgona cserje növekszik a kerítés mellett

Kártevők

Szívós növény, nem sok jut el az orgonához. A lisztharmat a leggyakoribb betegség, és nyáron fehér, poros anyagként jelenik meg a leveleken.

A lisztharmat leküzdésében a legjobb megoldás a megelőzés. Az árnyékos foltok miatt az orgona hajlamosabb lesz a gombás megbetegedésekre, valamint a túl nedves vagy zsúfolt lombokra.

További ritka kártevők, amelyekkel találkozhatsz: a kagylóhéj és a San Jose-skála, amelyek áthatolják a kérget és felszívják a nedveket a fából, valamint a lila fúrók, amelyek a fába fúródnak. Lárváik általában a régi ágakra koncentrálódnak, de néha szeretik az új növekedést.

Hogyan vágjuk az orgonát

Ha orgonát termesztesz, te kell vigyen be néhányat a házba. Ez egy parancs! Olyan nagy vágott virágokat készítenek, amelyek híres illatukkal és csinos pasztell tónusaikkal töltik meg az otthont. Mindig szeretek terjeszteni a szeretetet és rendezze el ezeket a házi virágokat ajándékként egy szeretett embernek.

orgonát vágott egy vázába

A lila virágainak beltéri betakarításához kora reggel menjen, miután a harmat megszáradt. Vegyen egy tiszta, éles kést, és vágjon néhány centivel hosszabbat, mint a kívánt szárhossz. Vágjon közvetlenül egy levél, rügy vagy ág kereszteződés fölé. Merítse az orgonát egy vödör vízbe, hogy a szárat ne érje levegő, még kint.

Töltsön meg egy vázát tiszta, langyos vízzel és virágos tartósítószerrel. Gyorsan helyezze át lila virágait egy vázába, és gondoskodjon a kiállításról, levágva a leveleket vagy az apró szárakat. Vágja a szárat X-be úgy, hogy hasadjon, hogy több vizet szívjon fel. Helyezze őket valahová közvetlen napfényre, és íme, megérkezett a tavasz!

További bejegyzések a virágokról:

Növelje meg az orgonákat egy illatos tavaszra


Source link


79 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok