Paradicsom palánta tápoldat házilag

Avatar Gadam | 2022.11.12. 4076 Views 0 Likes 4 On 1 Rating

4076 Views 4 On 1 Rating Rate it

A paradicsom palánta nagy tápanyagigényű, ezért kimagasló tápoldatra van szüksége. Levesszük a válladról a terhet, és mutatunk egy mesteri módszert, amivel házilag tudsz tápanyagot készíteni.

Paradicsom palánta tápoldat házilag – Tudnivalók:

Minden növénynek három fő tápanyagra van szüksége: nitrogénre, káliumra és foszforra. Mindegyik tápanyag más-más szerepet játszik a növények növekedésében és fejlődésében.

A növekedési fázisban a növényeknek nitrogénre van szükségük, hogy segítsék az összes struktúra, például a klorofill kialakulását. Az egészséges talajnak és komposztnak tartalmaznia kell az ehhez a fázishoz szükséges összes nitrogént is, de ha azt veszed észre, hogy a növény alján lévő levelek sárgulnak, akkor többet kell hozzáadni.

A paradicsompalántákat többször is meg kell trágyázni, többek között a paradicsompalánták termesztése során.

Először is adj műtrágyát vagy komposztot a gödörbe, ahová a palántát ültetni szeretnéd, óvatosan keverd a talajba. A komposzt általában elegendő a paradicsompalánták növekedési ciklusának nagy részében, de ez függ a talaj minőségétől és a talajban meglévő tápanyagoktól.

Röviddel az ültetés után a paradicsomnak több tápanyagra van szüksége, de ha minőségi komposztot használtál, akkor ezen a ponton nem kell több műtrágyát adagolnod. Figyeld a növények növekedését, hogy eldönthesd, szükségük van-e segítségre.

Paradicsom palánta tápoldat házilag – Az elkészítés:

Paradicsom Palánta tápoldat házilag.I.

Minden jó paradicsomtrágya recept jó minőségű komposztot használ alapként. A komposzt valóban a legjobb dolog a paradicsomnövények számára.

Ideális esetben hozzáférsz házi komposzthoz, amelyet zöldséghulladékokból és egyéb otthoni anyagokból állítasz össze, de ha nem így van, akkor keress bio komposztot a boltban. Ha vannak csirkéid vagy nyulaid, a hagyományos komposzt helyett komposztált trágyát használhatsz.

A komposztnak a paradicsom palánta tápoldat felét kell kitennie; ez egy univerzális műtrágya, amely a legtöbb tápanyagot tartalmazza. Tele van alapvető tápanyagokkal, valamint makró- és mikrótápanyagokkal. A komposzt az egész növekedési időszak alatt táplálja növényeket.

Add hozzá a szükséges tápanyagokat a házi paradicsom palánta tápoldathoz

Paradicsom Palánta tápoldat házilag.II.

Nézzünk meg néhány tápanyagot, amelyet hozzáadhatsz a házi paradicsomtrágyához.

  • Fahamu: A fatüzelésű kandallóból származó fahamu fantasztikus kálium- és foszforforrás. Ügyelj arra, hogy ne adj hozzá túl sokat, mert a fahamu a talaj savszintjét is növeli.
  • Moszat étek: Ha nem férsz hozzá fahamuhoz, adj hozzá néhány csésze hínárlisztet a káliumszint növelése érdekében. Ne feledd, hogy a paradicsomnövényeknek a növekedés utolsó szakaszában, a virágzás és a terméskötés idején nagy szükségük van káliumra.
  • Gyamotmag liszt: Egy másik jó természetes paradicsomtrágya a gyapotmagliszt. Nitrogént, káliumot és foszfort tartalmaz, így a növekedés minden szakaszát támogatja. A gyapotmaglisztben lévő tápanyagok lassan szabadulnak fel, körülbelül négy hónapig tart, amíg teljesen végbemegy ez a folyamat.
  • Csonttönköly. Csontliszt: A csontliszt nagyszerű foszforforrás, amelyre a növényeknek a kezdeti növekedési szakaszban van szükségük.
  • Kávézacc vagy tealevél: Mind a kávézacc, mind a tealevelek alacsony nitrogéntartalmúak. A paradicsomnövényeknek a növekedés minden szakaszában szükségük van nitrogénre, ám az utolsó szakaszban kevesebbet igényelnek belőle.
  • Állati vagy emberi szőr: A háziállati- vagy emberi szőr is remekül működik a házi paradicsomtrágyában. Ez egy lassan felszabaduló nitrogénforrás, valamint keratin forrás is, ami egy hasznos fehérje a paradicsom palánta számára. A szőrszálat apróra vágd, hogy elkeveredjen a trágyában, és ne csomósodjon össze.

Folyékony paradicsom palánta tápoldat házilag

Vegyünk 1 kilogrammot az elkészített paradicsomtrágyából, és tegyük egy külön ötliteres vödörbe. Aztán öntsünk kb 5 liter vizet a vödörbe, és keverjük össze jól. Naponta néhányszor kevergessük meg, hogy minden jól összekeveredjen. A folyékony műtrágyát legalább 5 napig kell áztatni a felhasználás előtt.

5 nap elteltével öntsd át a folyadékot, és használd fel azonnal. Ne dobjad ki, amit leszűrtél; ezeket a szilárd anyagokat keverc a növények köré, vagy tedd a komposztkupacba. Soha ne pazarold el a tápanyagokat.

Remélhetőleg tudtunk segíteni, és elegendő információt kaptál a házilag készített paradicsom palánta tápoldat megalkotásához. Gyönyörű paradicsomokat kívánunk Neked.

 

Szakmai forrásunk: Best Homemade Tomato Fertilizers For Every Growth Stage (gardening.org)


4076 Views 4 On 1 Rating Rate it