Hogyan válasszunk az Ubuntu, a Kubuntu, az Xubuntu és a Lubuntu között

Avatar Gadam | 2021.03.20. 215 Views 0 Likes 0 Ratings

215 Views 0 Ratings Rate it

Ubuntu matrica a számítógép billentyűzetén .;
tomeqs / Shutterstock.com

Több Ubuntu is létezik. Letöltheti az Ubuntu, a Kubuntu, az Xubuntu vagy a Lubuntu: De mi a különbség, és melyiket válassza? A válasz attól függ, hogy mit keres: a Linux a választás lényege.

Mi a különbség?

A megfelelő választáshoz meg kell értenie az egyes „ízek” erősségeit. Ez lehet a Kubuntu blingje és csiszolása, az Ubuntu „beállítása és felejtsd el”, az Xubuntu retro egyszerűsége és stabilitása, vagy a Lubuntu azon képessége, hogy régebbi és kevésbé hatékony hardvereken fusson.

A különböző nevek ellenére mindezek ugyanazon az alapú Ubuntu szoftveren alapulnak. Ugyanazt a Linux kernelt és alacsony szintű rendszer segédprogramokat tartalmazzák. Mindegyiknek azonban különböző asztali és íz-specifikus alkalmazásai vannak. Ez azt jelenti, hogy egyesek teljesebb, míg mások könnyebbek – így mindegyik kicsit másképp érzi magát.

Mivel ezek az ízek a Linux hozzáférhetőbbé tételére épülnek, nem feltétlenül fognak pozitív szavazatokat szerezni egy stréber Reddit szálban. Az ízek inkább a praktikumról szólnak, mintsem a parancssori geekinessről.

Íme egy pillantás az Ubuntu négy disztribúciójára. Tudja meg, mit csinál – és mit nem -, hogy eldönthesse, melyik működik a legjobban:

Ubuntu: A legjobb a Linux elsők számára

Ubuntu asztal

Ubuntu gyorsan és egyszerűen telepíthető szinte minden modern hardverre, gyakran 5 vagy 10 perc alatt. Csak 4 GB memóriára és 25 GB-os merevlemezre van szüksége (Vegyük ezt, Windows 10!).

A GNOME asztal a bal oldali dokkolójával meglepően intuitív, még akkor is, ha ez aligha hagyományos és nem feltétlenül könnyű finomhangolni. Telepítenie kell néhány alkalmazást, például a GNOME Tweak Tool, valamint manőverezzen át a dzsungelben, amely a GNOME Shell kiterjesztés webhelye és annak mini-alkalmazásai.

A szoftver, beleértve a LibreOffice irodai programcsomagot, a Firefox böngészőt és a Thunderbird e-mail klienst, többnyire a Windows által kínált minden helyettesítője. Ennek ellenére a telepítést kezelő Software alkalmazás nehézkes és hajlamos összeomlani és évek óta „javítás alatt áll”.

Kubuntu: A legjobb a csípéshez és a testreszabáshoz

Kubuntu asztal

Kubuntu használja a KDE Plazma asztalt és a KDE-válogatott alkalmazásokat (Kwallet, bárki?) az Ubuntu bázis tetején. Noha nincsenek hivatalos minimális rendszerkövetelmények, ez azt jelenti, hogy méretének vagy erőforrásainak nem tűnik olyan könnyűnek vagy olyan fürgének, mint az Ubuntu (és nincs 32 bites verzió).

De a Kubuntu sokkal kellemesebb megjelenést és érzetet kínál, mint az Ubuntu, valamint az a lehetőség, hogy az asztalt úgy csípje, hogy szinte bármire hasonlítson. Dolphin fájlkezelőjét általában a számítástechnika legeredményesebbjeinek tekintik. Ezenkívül a fejlesztők számos hírhedt K-alkalmazását, például a böngészőt, az e-mailt és az irodai csomagot, folyamatosan lecserélték a Firefoxra, a Thunderbirdre és a LibreOffice-ra.

Hátrányai? A fennmaradó K-alkalmazások és azok függőségei általában elrontják a merevlemezt. Ráadásul, ha nem KDE alkalmazást szeretne telepíteni, ez gyakran azt jelenti, hogy nem KDE fájlok sokaságát kell telepítenie annak működéséhez, ami növeli a rendetlenséget.

Xubuntu: A legjobb az egyszerűség és a stabilitás érdekében

Xubuntu asztal

Nincs ebben semmi csillogó vagy posztmodern Xubuntu, amely az Xfce asztalt használja az Ubuntu bázis tetején. Ez a legnagyobb előnye – kb. Olyan stabil, megbízható és szilárd, mint a Linux disztribúciói. Ebben az Xfce asztali munka olyan régimódi, hogy úgy tűnik, mintha az elmúlt évtizedben sem változott volna (és többnyire nem is, a stabilitását leszámítva).

Ráadásul az Xubuntu nem sokat igényel a rendszer erőforrásaiban – a minimumok csupán 512 MB memória és 7,5 GB-os merevlemezek. Ennek ellenére ugyanazokat az alkalmazásokat tudja futtatni, mint az Ubuntu (LibreOffice, Firefox, VLC és a többi).

De ez azt is jelenti, hogy mivel az Xfce annyira különbözik a GNOME-tól, előfordulhat, hogy nem tudja telepíteni a szükséges GNOME alkalmazást, például a Tweak Tool-ot. És mivel annyira régimódi, keveset tehet a módosításáért. Ha úgy gondolja, hogy az asztali számítógépeknek többre van szükségük, mint egy dokkoló, egy háttérkép és egy ikonváltás, akkor az Xubuntu nem az Ön számára.

Lubuntu: A legjobb egy könnyű asztali géphez

Lubuntu asztal

Lubuntu régebbi, lassabb és alacsonyabb specifikációjú hardvereken történő futtatásra tervezett disztribútorként kezdte az életét, és ez továbbra is az egyik értékes pontja: Már 1 GB memóriára van szüksége (bár a Kubuntuhoz hasonlóan nincsenek hivatalos minimumok).

De a fejlesztői az elmúlt néhány kiadásban finomították a megközelítést, egy könnyű, de modernebb terjesztésre összpontosítva. Ezért az LXQt asztalra, a Fedora által használt Calamares telepítőre, a KDE Muon szoftverközpontra és a 32 bites verzió elvetésére vonatkozó döntésről van szó.

Az LXQt asztal annyiban hasonlít az Xfce-hez, hogy könnyebb és egyszerűbb, mint a GNOME és a Plazma, bár ugyanolyan fedél alatt található kódot használ, mint a Kubuntu Plazma. Ebben valószínűleg méltányos az új Lubuntu-t úgy gondolni, mint a Kubuntu könnyebb, kevésbé ragyogó változatát, amely kevésbé erőforrás-igényes alkalmazásokat is használ, mint például a Trojita e-mail és a Featherpad szövegszerkesztő. A fogás az, hogy ez az új megközelítés továbbra is folyamatban lévő munka, és van fórumokon és másutt többször is jelentettek ismételt hibákat.


Végül érdemes mindegyik opciót megadnia, amelyet érdekel. tudsz tegye mindegyiket USB-meghajtóra, és próbálja ki élő környezetben (nincs szükség telepítésre), hogy lássa, milyen kattintások vannak az Ön számára.

ÖSSZEFÜGGŐ: Bootolható Linux USB flash meghajtó létrehozása, az Easy Way
Source link


215 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2022. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok