Így tisztítsd ki a szőnyeged!

Avatar Gadam | 2023.02.11. 228 Views 0 Likes 0 Ratings

228 Views 0 Ratings Rate it

TAK-karcher-Puzzi-30_4-szonyegtisztitas.jpg

Ha a padlódon szőnyeg van vagy esetleg padlószőnyeg a padlóburkolatod, akkor bizony ezeket időnként tisztítanod kell! Sajnos a szőnyegtisztítás sokkal macerásabb feladat, mint mondjuk egy lakkozott parkettás padlót átporszívózni majd felmosni (aminek igazából a tisztítás-technológia szakmai megnevezése nyirkos feltörlés). Macerásabb azért, egyrészt mert a szőnyeg szálai közé a szennyeződések jobban belegabalyodnak és nehezebb is onnan őket előcsalogatni, másrészt mert a szőnyeg anyaga textil (nagy többségben) és így nem csak a felületét kell megtisztítani, hanem a teljes anyagát.

Vegyük sorba, hogy mire van szükség professzionális a szőnyegtisztításhoz!

  1. Hengerkefés (vagy porolófejes) porszívó nem csak azért kell ehhez a feladathoz, mert a szakma ezt fogadja el szőnyegtisztításhoz, hanem azért, mert ez a leghatékonyabb módja a szőnyeg szálai közül a szennyeződések (szőr, hajszál, por) eltávolításának. Ezeknek a porszívóknak két fajtája van, az egyik amikor a henger alakú kefét egy motor hajtja, a másik fajtájukban „csak” a porszívónak a szívólevegője forgatja meg a hengerkefét. Működésük a következő: A hengerkefe forgó mozgást végez (amit magasságállítóval a szőnyeg szálainak a hosszához tudunk állítani) így a szálakat átfésüli, és a köztük található szennyeződéseket kiszedi onnan. Továbbá a kefe kialakításának köszönhetően folyamatosan üti a szőnyeget, így tulajdonképpen kiporolja a szőnyeget, tehát a pormentesítés is sokkal hatékonyabb, mint egy hagyományos porszívóval.
  2. Permetextrakciós szőnyegtisztítógép. Ez egy olyan takarító gép, amelynek két funkciója van. Az egyik a szőnyegtisztító szer(ek) rápermetezése a kívánt textíliára, a másik pedig a bepermetezett nedvesség kiszívása a szőnyeg anyagából. Ezeknek az eszközöknek is több típusa létezik, mert van amelyik csak szimpla szívófejjel rendelkezik és vannak amelyek hegerkefével fel vannak szerelve. Itt a hengerkefe nem csak a szennyeződések hatékonyabb eltávolításában van szerepe, hanem a tisztítószert is sokkal jobban bedolgozza így a szőnyegbe.
  3. Szőnyegtisztító szer. Ha házi szőnyegtisztításra készülsz, akkor a Vanish a számodra a legegyszerűbb választás és ezt könnyen be is tudod szerezni. Professzionális szőnyegtisztító szert gyárt a Kaercher vagy a Kiehl is, ezek rendkívül hatékonyak.

A szőnyegtisztítás lépései:

  1. Portalanítás. A legjobb módja a szőnyeg pormentesítésének az a porolás, azaz egy poroló állványon poroljuk ki a szőnyeget. Majd ezután jöhet az alapos porszívózás. (Erről a Blogunkban olvashatsz hasznos részleteket) Természetesen hengerkefés fejjel!
  2. Elkészítjük a tisztítószeres oldatunkat, a gyártói utasítások alapján.
  3. Bepermetezzük a szőnyeget a tisztítószeres oldattal.
  4. Megvárjuk a behatási időt. Nagyjából 3-5 perc.
  5. A hengerkefés fejjel kiszívjuk a szőnyegből a szennyes vizet.
  6. Öblítés.
  7. Szárítás.

Tipp! Ha egy véletlen baleset folytán egy folt lett a szőnyegen, akkor azt ne összevissza dörzsöléssel próbáld meg eltávolítani, mert csak egyre nagyobb folt lesz belőle, hanem egy kanállal a folt közepe felél told a folyadékot a kanál szélével és itasd fel az összehúzott folyadékot. Tehát kintről befelé!

 

Ha nem akarsz a szőnyegtisztítással saját kezűleg neki fogni, amihez ráadásul még gépeket is bérelned kell, akkor hívd a Takarító Kommandót és profi szőnyegtisztítást kapsz!


228 Views 0 Ratings Rate it