Jéggátak a tetőn: Hogyan előzhetjük meg őket

Avatar admin | 2021.02.24. 19 Views 0 Likes 0 Ratings

19 Views 0 Ratings Rate it

Jégcsapok lógnak a lakótető szélén
A jéggátak a természet legszebb látványosságait – jégcsapokat – okoznak, de pusztítást is okoznak otthonában. (DepositPhotos)

Ha van olyan szerencséje, hogy a Napövben vagy más balzsamos régióban élhet, akkor valószínűleg még soha nem hallott – vagy legalábbis tapasztalt – jéggátakról.

Én viszont Új-Angliában élek, így minden télen a jéggátak olyan gyakoriak – és ugyanolyan barátságosak -, mint a fagyás és a nulla alatti hőmérséklet.

Ez azért van, mert a jéggátak problémásak, pusztítóak és gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani, ha teljesen kialakultak.


Jéggátak a ház télen
A jéggátak jégcsapokhoz vezetnek. (DepositPhotos)

Jéggátak: szépek, de problémásak

Ironikus módon a jéggátak gyakran az egyik legszebb és ikonoklasztikusak téli képek: csillogó kristálytiszta jégcsapok lógnak az ereszcsatornákon és az ereszen.

A fene, még én is csodálkozom a jégcsapok finom szépségén – de csak akkor, ha valaki más házánál lógnak.

Szóval, mi okozza a jéggátakat?

Az egész egy hóba takarott tetővel kezdődik. A közvetlenül a tetőn ülő hóréteg olvadni kezd, és a víz lefut a tetőn a hótakaró alatt.

Amikor a víz eléri a ház túlnyúló ereszét, fagyni kezd. Néhány víz lefolyik a csatornába, ahol megfagy.

Amint a hó tovább olvad és a víz az eresznél lefagy, a tető mentén végül jég keletkezik, sűrű gerincet vagy gátat képezve.

Aztán amikor a víz lefut a tetőn, a jéggát elzárja és kényszeríti fel a tető.

Tudom, hogy látszólag szembeszáll a fizika (és a józan ész) törvényeivel, de a víz valóban fel fog áramlani a tetőn, és az övsömör alatt halad.


Source link


19 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok