Kezdő lépések a Portainerrel, a Docker webes felhasználói felületével – CloudSavvy IT

Avatar admin | 2021.01.13. 26 Views 0 Likes 0 Ratings

26 Views 0 Ratings Rate it

Portainer illusztrációja egy laptop

Portainer egy népszerű Docker felhasználói felület, amely segít a tárolók, képek, kötetek és hálózatok vizualizálásában. A Portainer segít a gép Docker-erőforrásainak irányításában, elkerülve a hosszas terminálparancsokat.

A Portainer nemrégiben elérte a 2.0-s verziót, amely támogatást adott a Kubernetes-fürtökhöz. Az eszköz támogatja a Docker Swarm és az Azure ACI környezeteket is. Ebben az oktatóanyagban egyszerűvé fogjuk tenni, és a Portainer segítségével kezeljük a helyi Docker telepítést.

A szoftver két kiadása érhető el, az ingyenes és nyílt forráskódú CE és a kereskedelmi üzlet. A Business extra képességei többnyire a fokozott hozzáférésre, a kvótakezelésre és az adminisztrátor-vezérlésre összpontosulnak.

Telepítse a Portainert

A további folytatás előtt ellenőrizze, hogy a Docker telepítve van-e és fut-e. A Docker 19.01 szükséges a Portainer összes funkciójának teljes támogatásához.

Először is létre kell hoznia egy új Docker-kötetet. A Portainer ezt felhasználja tartós adatainak tárolására. A mieinket hívják portainer_data.

docker volume create portainer_data

Ezután a Docker segítségével indítson el egy új Portainer konténert:

docker run -d -p 9000:9000 --name=portainer --restart=unless-stopped -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce

Ez a parancs húzza a portainer/portainer-ce képet, és indítson belőle egy új tárolót. A tároló leválik, és a háttérben fut (-d).

Portainer végpontok irányítópultja

A korábban létrehozott kötet fel van szerelve /data a konténeren belül, ahol a Portainer tárolja az összes alkalmazásadatot. A host Docker aljzata szintén a tartályba van szerelve, így a Portainer hozzáférhet a géped Docker példányához. Végül a gazdagép 9000-es portja a tárolóban lévő 9000-es porthoz van kötve. Ez az a port, amelyen a Portainer felfedi webes felhasználói felületét.

Első futás

Most meglátogathatja a Portainer szolgáltatást http://localhost:9000 a böngészőben. Be kell állítania egy jelszót a admin első használatkor. Ezután a Kezdőképernyőre kerül.

Portainer beállításainak képernyője

A Portainer használatának megkezdése előtt érdemes megnézni az alkalmazás saját konfigurációs lehetőségeit. Kattintson a bal oldali navigációs menü „Beállítások” linkjére. Itt módosíthatja a Portainer biztonsági beállításait, beállíthat egy egyedi alkalmazáslogót és letilthatja a névtelen használati statisztikák gyűjtését. A beállítások többségének meglehetősen magától értetődőnek kell lennie, és a többség a nem rendszergazdák számára biztosított erő korlátozására összpontosít.

Portainer hitelesítési beállításai

A navigációs sávban található „Hitelesítés” almenü segítségével konfigurálhatja, hogy a felhasználók hogyan jelentkezzenek be a Portainer-be. A Portainer alapértelmezés szerint a saját belső felhasználókezelő rendszerét használja, de választhat egy meglévő LDAP-kiszolgáló vagy OAuth-szolgáltató használatát. Válassza ki a használni kívánt módszert, majd töltse ki az űrlapmezőket a kívánt hitelesítési rendszer beállításához. A beépített felhasználói adatbázis használatakor az oldalsó menü „Felhasználók” linkjével további felhasználókat hozhat létre, és csoportokba rendezheti őket.

Végpontok

A Portainer segítségével több Docker végpontot kezelhet. Először egyetlen „helyi” végpontot fog látni, amely a saját gépén futó Docker Engine-t képviseli.

Végpontok kezelése a Portainerben

További végpont hozzáadásához kattintson az oldalsáv „Végpontok” linkjére. Ezután kattintson a kék „Végpont hozzáadása” gombra. Válassza ki a használni kívánt végpont típusát, és adja meg a kapcsolat részleteit.

Minden rendben, hozzáadhatja a végpontját. Új választható lapként jelenik meg a Portainer kezdőképernyőn. A további végpontok hozzáadásával kapcsolatos részletes útmutatás nem tartozik a jelen bevezető útmutató hatálya alá, mivel a sikerhez szükség lesz a gazdagép helyes konfigurálására, amelyhez csatlakozik.

Konténerek kezelése

Most már készen áll a Portainer használatára, hogy kapcsolatba léphessen Dockerrel. A kezdőképernyőn kattintson a „helyi” végpontra. A Portaineren belül kerül kiválasztásra, így hozzáférést biztosít a teljes menedzsment felhasználói felülethez. Elérkezik egy egyszerű irányítópultra, amely áttekintést nyújt a tárolókról, képekről és kötetekről.

Portainer műszerfala

A tárolókezelő képernyő megnyitásához kattintson az irányítópulton vagy az oldalsávon a „Tárolók” elemre. Megjelenik egy táblázat, amely az összes Docker-tárolót megjeleníti.

Portainer konténerkezelési képernyő

Ha egy konténer ellen intézkedni szeretne, kattintson a jelölőnégyzetre a neve mellett. Mostantól a képernyő tetején található gombsorral elindíthatja, leállíthatja, újraindíthatja vagy eltávolíthatja a tárolót. A jelenleg futó konténerek zöld „futó” állapotot mutatnak, míg a leállítottak pirosat „megállnak”.

Ha friss Docker telepítést használ, az egyetlen tárolója maga a Portainer lehet. Ügyeljen arra, hogy ne állítsa le ezt a tartályt, mert az a Portainer webes felhasználói felületét szolgálja!

Portainer konténer részleteinek képernyője

Kattintson a tároló nevére a részletek megtekintéséhez és módosításához. Ez a képernyő lehetővé teszi a tároló tulajdonságainak vizsgálatát, új Docker kép létrehozását a jelenlegi állapotából és a hálózati kapcsolatok kezelését.

A képernyő tetején a „Tároló állapota” alatt öt gomb található, amelyek lehetővé teszik a tároló naplóinak megtekintését („Naplók”), a Docker-jegyzékének („Ellenőrzés”), az erőforrás-használati statisztikák („Statisztikák”) megtekintését. ), lépjen be egy interaktív konzolba („Console”), vagy csatoljon egy konzolt az előtér folyamatához a tárolóban („Attach”).

Hozzon létre egy tárolót

Új tároló létrehozásához térjen vissza a Tárolók képernyőre, és kattintson a kék „Tároló hozzáadása” gombra. Szintén szerkeszthet egy meglévő tárolót – hatékonyan megsemmisítheti és kicserélheti egy módosított tulajdonságokkal rendelkező új tárolóra – a tároló részletei képernyőn található „Másolat / Szerkesztés” gomb segítségével. Mindkét művelet ugyanazt az interfészt jeleníti meg.

Tároló létrehozása a Portainerben

Először írja be az új tároló nevét. Ezután adja meg a használni kívánt Docker-képet. A Docker Hub nyilvános képeihez, mint pl wordpress:latest, további konfiguráció megadása nélkül beírhat egy képnevet.

Portainer nyilvántartás-kezelő felhasználói felület

A privát nyilvántartásban tárolt képek használatához először hozzá kell adnia a rendszerleíró adatbázis adatait a Portainerhez. Kattintson a bal oldali sáv Beállítások címe alatt található „Regisztrálók” linkre. Nyomja meg a kék „Regisztráció hozzáadása” gombot, és adja meg a rendszerleíró adatbázis URL-jét, felhasználónevét és jelszavát. Ezután kiválaszthatja a tároló létrehozásának képernyőjén található „Registry” legördülő menüben. Használhatja a Nyilvántartások képernyőt is a hitelesítő adatok beállításához a Docker Hub kapcsolatokhoz, lehetővé téve privát képek rajzolását és elkerülve az illetéktelen felhasználókra alkalmazott sebességkorlátokat.

Most már készen áll a tároló telepítésére az űrlap alján található „Tároló telepítése” gomb megnyomásával. A folytatás előtt ellenőrizze a gomb felett megjelenő további beállításokat. Beállíthatja a portkötést, kényszerítheti a Portainert, hogy húzza ki a képet a telepítés előtt, és dönthet úgy, hogy automatikusan eltávolítja a tárolót, amikor kilép.

A portás speciális tárolóbeállításai

A képernyő alján talál egy speciális beállítások felhasználói felületét, amely még több lehetőséget kínál – túl sok ahhoz, hogy itt kimerítően lefedje. Ezek megismétlik a docker run CLI parancs, amely lehetővé teszi a tároló parancsának, belépési pontjának, kötetének, hálózati interfészeinek és környezeti változóinak beállítását. A felhasználói felület nagy részének intuitívnak kell lennie, ha már ismeri a Docker képességeit.

Konténerhalmok használata

A tároló létrehozása képernyőn csak egy tárolót lehet egyszerre felpörgetni. A Portainer beépített támogatást nyújt a „halmokhoz”, amelyek lehetővé teszik összekapcsolt konténerek telepítését. Ez a funkció a docker-compose 2. verzió.

Halomkezelés a Portainerben

Kattintson a navigációs sávon a „Verem” elemre, majd nyomja meg a „Verem hozzáadása” gombot. A veremek grafikus létrehozása nem támogatott – be kell illesztenie vagy fel kell töltenie a docker-compose.yml fájl. Dönthet úgy is, hogy csatlakozik egy Git-tárhoz, és használja azt docker-compose.yml közvetlenül.

Verem létrehozása a Portainerben

A verem telepítése előtt beállíthat környezeti változókat, amelyek elérhetővé válnak a tárolók számára. Válassza ki az alkalmazandó Portainer hozzáférés-vezérlés szintjét, majd kattintson a „Verem telepítése” gombra. A Portainer kinyomtatja az összes képet, és létrehozza az összes írást tartalmazó fájlt.

Verem kezelése a Portainerben

Válassza ki a veremét a Verem képernyőn a tárolók kollektív kezeléséhez. A képernyő tetején található gombok segítségével leállíthatja a verem összes tárolóját, vagy teljesen törölheti a köteget. A verem másolásához vagy újrafelhasználható sablon létrehozásához a jelenlegi állapotából is vannak vezérlők.

App sablonok a Portainerben

A sablonok a veremalkotó képernyőről érhetők el, és lehetővé teszik a gyakran használt szolgáltatások új példányainak gyors felpörgetését. A Portainer számos beépített sablont is szállít, amelyek a navigációs sáv „App Templates” linkjéből érhetők el.

Portainer kényelme

A Portainer segít gyorsan létrehozni, kezelni és felügyelni a Docker konténereket. Grafikus felületet biztosít a Docker CLI parancsaihoz, amelyek néha hosszúakká és nehézkessé válhatnak. Ezenkívül elérhetővé teszi a Dockert olyan felhasználók számára, akik nem ismerik a parancssori interfészeket.

Docker képek kezelése a Portainerben

A Portainer a konténerkezelési képességei mellett a többi alapvető Docker erőforrást is láthatja. A Képek képernyőn megtekintheti, lehúzhatja, importálhatja, exportálhatja és törölheti a végpontján elérhető képeket. A Hálózatok és a Kötetek képernyők hasonlóan járnak el, felsorolják és ellenőrzést biztosítanak a megfelelő erőforrások felett. Végül az Események táblázat átfogó felsorolást tartalmaz a Docker motor összes műveletéről. Ez hasznos lehet a múltbeli műveletek áttekintésekor és annak azonosításakor, hogy egyes tárolókat mikor hoztak létre vagy semmisítettek meg.


Source link


26 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok