Kovászos sütőtök kenyér recept | Élelmesen

Avatar admin | 2021.02.07. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

GYIK


Használhatom ezt a receptet kenyérkészítőnél?

Igen tudsz! Kenyeret szoktunk készíteni kenyérkészítő gépünkkel, amíg el nem törik. Aztán visszatértünk a kézi gyúráshoz. Tehát mindkét módon megteheti.

Megtudtuk, hogy kézzel gyúrva jobb eredményeket érünk el, mivel jobban irányítunk. Általában addig gyúrjuk, amíg nagyon vékonyra ki tudjuk nyújtani anélkül, hogy elszakítanánk.

Hogyan tegyem könnyebbé a kovász megemésztését?

Soha nem voltak problémáink a kovászos kenyér megemésztésével, de a részleges glutén intoleranciával rendelkező emberek igen. Tehát elvégeztünk néhány kutatást az ügyben.

Kiderült, hogy minél tovább hagyja, hogy a kovász hideg helyen bizonyuljon, például a hűtőszekrényben, annál könnyebben emészthető lesz. A glutén az, ami miatt a kenyér nehezen emészthető, és ha a tészta hosszabb ideig bizonyul, akkor az élesztő képes lebontani a glutént. Ez pedig megkönnyíti a tested számára a kenyér megemésztését.

A hosszabb bizonyítási idő javítja a kenyér ízét is. Ezért hagyjuk kenyerünket legalább 7 órán át bizonyítani. Tehát függetlenül attól, hogy nehéz-e megemésztenie a gluténben gazdag kenyeret, javasoljuk, hogy hagyja a kenyértésztáját bizonyítani, amíg mi.

Használhatok konzerv tökpürét?

Igen tudsz. De használja felének a felét, amelyet a fenti összetevőkben említettünk. Nyers tököt használtunk, amely egyszer pürévé változott, súlyának körülbelül felét elveszíti.

Kenyérlisztet kell használnom ehhez a recepthez?

A kenyérlisztnek vagy az erős lisztnek több a gluténtartalma, mint a sima, univerzális lisztnek. A glutén elengedhetetlen a hagyományos (nem gluténmentes) cipók sütéséhez. Ez a fehérje felelős a tészta pattanásáért és nyújthatóságáért. Enélkül a kenyér hajlamos lenne a repedésre, és nem nőne meg annyira.

Az erős búzaliszt, akár fehér, akár teljes kiőrlésű, az elsődleges választás a hagyományos kovászhoz, de kísérletezhet rozsliszttel vagy tönkölyliszttel, akár önmagában, akár búzaliszttel keverve.

Végül megnövelheti a lisztkeverékeit magával a gluténnal, a létfontosságú búza-glutén termék.

Fagyaszthatom a kovászos kenyeret?

Fagyaszthatja a kovászos kenyeret, ugyanúgy, mint bármely más cipót.

Amit észrevesz a házi kovásznál, az az, hogy nem válik olyan könnyen és gyorsan elavulttá, mint a bolti kenyér. Emiatt a frissen sült kovászos kenyereket általában csak akkor fagyasztjuk le, ha tudjuk, hogy egy héten belül nem készítjük el őket.

Miért nem emelkedik a kovászom vagy túl sűrű?

Ha a kovász kezdő fiatal (az elmúlt 2 hétben készült), akkor ne aggódjon túlságosan egy lapos cipó beszerzése miatt. Valószínű, hogy az élesztője még mindig gyenge, és még egy kicsit több etetést igényel, mielőtt beadná azokat a pezsgő kenyérszeleteket.

De a lapos vagy túl sűrű cipó is lehet az elégtelen bizonyítás és gyúrás eredménye.

Hagyja, hogy a kenyér a gyúrás után négy órán át bizonyuljon, és még három órával azután, hogy a formájába (azaz bannetonba) helyezné.

Ami a gyúrást illeti, tudja, hogy a kenyere készen áll, amikor a tésztája elhalad az ún ablaktábla teszt.

A teszt abból áll, hogy a tészta szélét olyan vékonyra nyújtjuk, hogy átlátszatlan membránvá váljon. Ennek a membránnak elég vékonynak kell lennie ahhoz, hogy áthaladjon egy fényforráson, tehát az ablaktáblán. A tészta készen áll, ha ez a membrán nem szakad meg, ha néhány másodpercig a levegőben tartja.

Mit használhatok bizonyító kosár helyett?

Ha nincs bannetonja, használhat egy szokásos tálat a kovász bizonyításához, például salátástálat vagy keverőtálat.

Bélelje ki egy konyharuhával, majd porítsa meg liszttel, mielőtt behelyezi a hengerelt tésztát – mindig a varrattal felfelé. Ezután fedje le a tésztát a konyharuha fedeleivel, és máris készen áll a második bizonyításra.

A természetes rattanból készült banneton bizonyító kosár, amelyet sok profi pék használ, mivel extra támaszt nyújt a kelő tésztának és megakadályozza annak elterjedését. Ezenkívül pompás lisztes gyűrűs mintát ad a kenyér kéregének.

Tehát, ha kenyérkészítéssel foglalkozik, mindenképpen javasoljuk, hogy szerezzen be egy ilyen bannetont, ezek is mindenféle formában kaphatók!

Miben süthetem ezt a tök kenyeret?

Ebben a receptben a kerámia kenyér cloche Emile Henry, ami teljesen fantasztikus, minden fillért megér. Használhat azonban bármilyen sütőálló fedeles edényt is, például holland sütőt, pyrex rakott edényt, pörkölőt vagy kenyérsütőt.

A fedél lezárja a gőzt a sütőedény belsejében, vagyis a kenyér kedves arany kérget kap.

De ne aggódjon, ha csak tepsi van, akkor is elkészítheti ezt a kovászos receptet. Csak leporolja liszttel, és tegye rá a kenyeret.

A kenyér kéregének ropogtatásához szükséges gőz előállításához tegyen egy második tálcát vagy sütőálló edényt a fűtött sütő aljára, és amikor készen áll a sütésre, öntsön forró vizet a forró edénybe.


Source link


12 Views 0 Ratings Rate it