Kúpos rönkhasító készítése házilag

Avatar Gadam | 2022.07.11. 1549 Views 0 Likes 0 Ratings

1549 Views 0 Ratings Rate it

kúpos rönkhasító készítése házilag

Ezt a kisebb rönkhasítót házilag készítette el a srác, akinek a cikkét hoztuk el neked. A szerző végigvezet a lépéseken. Bármit felhasznál, ami csak a kezébe kerül – például egy Saab 900-asból származó tengelyt vagy egy régi söröshordót a hidraulikus tartályhoz! Azt is elmagyarázza, hogyan alakult ki a konstrukció, és hogyan fejlesztette tovább a hasítót kísérletezéssel és tapasztalatokkal. A képek majd az ő oldalára vezetnek.

Kúpos rönkhasító házilag

Először nézd meg a végeredményt itt.

Az általam hasított fa mindenféle méretű lehet, a „kályhafa” átmérőjű fától a nagyobb fákig, amelyeket már előzetesen hasítottam tuskóhasítóval. Több okból is a csúszó ék, vízszintes/függőleges elrendezés mellett döntöttem, de függőleges helyzetben alig használom.

Ezek a gerendaszelvények hulladékok, a tengely pedig egy SAAB 96-os hátsó részéből származik. Eredetileg nem volt szándékomban, hogy ez a jármű elhagyja az udvart, és ez a tengelykonfiguráció később túl gyengének bizonyult az országúti közlekedéshez.

Nézd meg a fotón. 1.

A kezdetek

A rönkhasító tengelyt ezen a képen.2. a régi tengely takarja, amelyet még mindig a stabilizátorok és a hátsó lámpák alátámasztására használnak. Figyeljük meg a nehéz háromszög alakú merevítéseket.

Természetesen az új tengely egy SAAB 900-asból származik. Részben azért, mert volt néhány kéznél, de azért is, mert a 900-ast vontatójárműként használom, és egy pótkerék mindkettőt lefedi.

A talplemez

A talplemez közönséges acélból készült. Vastagabb anyagot kellett volna használnom, vagy erősebb acélminőséget. Sok zsinór és néhány „Kölcsönkérhetem a hasítót…” kör után ez az alkatrész kissé meghajlott.

Kép.3.

A „markolók” hiánya a lemezen lehetővé teszi a blokk simább mozgását a hasítóra és a hasítóról. A láncfűrészeim egyenesen vágnak, így a hasítótömbök szögletesen ülnek a lábtányéron, és a helyükön maradnak.

Kép.4.

Ilyen, amikor a hegesztés elkészült.

Kép.5.

A kúpos rönkhasító henger

A henger egy vödrös teherautóból származik. A túlméretezett rúd előnyös. Kedvező térfogatarányt biztosít a henger dugattyú- és rúdoldala között, ami csökkenti a behúzási időt. Maga a furat 7,5 centis, ami elég ahhoz, hogy ésszerű keretek között bármit fel lehessen hasítani.

Kép.6.

Kép.7.

Egy másik nézet az anyakulcsról. Egy nagy esztergapad 4 pofás tokmányával jó, ha van…A hengert a portolás előtt szétszereltük, hogy a rendszerbe ne kerüljön törmelék.

Kép.8.

A vágóél egy másik, soha meg nem történt splitter-építésből származik. Az alaplemez felső elülső éle le lett ferdítve. A két vezető rögzítőcsavar most már domború fejjel rendelkezik.

Az ék teljes magassága és „hátsó szöge” úgy lett méretezve, hogy a (bal) kezem át tudjon menni rajta, hogy elkapja, majd eldobja a hasítót, anélkül, hogy bármin is fennakadna.

Söröshordó, mint hidraulika a rönkhasítóhoz

Söröshordó hidraulikus olajtartály. Ezzel pontokat szerezhet a helyi diákszövetség házában, de az acél rozsdamentes acélhoz való hegesztése enyhe mig huzallal porózus hegesztési varratokat eredményez.

(Ez a változat még mindig rendelkezik az apró hengernyílásokkal, a kis szűrővel és a kis szivattyúval).

Az állandó szivárgás, a térfogat hiánya és az általános esztétika egy frissítéshez vezetett.

Kép.9.

Az alumínium csőszerelvényeket a McMaster-Carr cégtől szereztük be, és TIG hegesztéssel a régi propántartályhoz hegesztettük. A szívó és visszatérő szerelvények a tartály belsejében vannak meghosszabbítva, hogy megakadályozzák a levegőztetést stb. A könyökök kihívásnak bizonyultak egy léghűtéses fáklyával…

Kép.10.

A továbbfejlesztett szűrőegység.

Kép.11.

Szűrő módosítások

Az eredeti szűrő 20 gpm-re volt méretezve. Volt egy kis hőproblémám, valószínűleg az eredeti kis hengernyílások miatt. Ez egy 11 gpm-es szivattyúval történt. Amikor a palackot új portokkal láttam el, a szivattyút is korszerűsítettem. És nagyobb szűrőre váltottam. Ez drasztikusan csökkentette a folyadék felmelegedését. Az új szivattyú 13,9 gpm-re van méretezve. Szinte semmi ok nincs arra, hogy egy ilyen méretű szivattyút ne használjunk egy kis osztóhoz. A 6,5 lóerős motor soha nem terhelődik, és a dugattyú sebessége sokkal jobb, mint az eredeti 10-11 gpm-es szivattyúé. Tekintettel a 11 és 13 gpm szivattyú közötti csekély költségkülönbségre, szinte semmi sem indokolja a kisebb szivattyú használatát.

Kép.12.

 

 

Forrás: Building a small log splitter | BeckmannAG


1549 Views 0 Ratings Rate it