Egyedülálló levendula illóolaj készítése házilag

Avatar Gadam | 2022.06.15. 5373 Views 1 Like 3 On 1 Rating

5373 Views 3 On 1 Rating Rate it

LevenduLa iLLóoLaj készítése háziLag

Házi készítésű levendula illóolajat egészen egyszerűen készíthetsz te is. Ebben a cikkben megtudhatod, mi kell hozzá, és milyen módszerrel készítsd el könnyedén.

Levendula illóolaj készítése házilag 1. lépés

Először is szedd le a friss levendulát a kertből. Vágj fel és száríts meg annyi levendulát, hogy a folyamat végén legalább 30 gramm szárított levendulád legyen. (A szárításhoz a levágott virágokat 2-4 hétig fejjel lefelé felakasztva, száraz, sötét helyen kell tárolni.) Amikor a virágok megszáradtak, tedd a szárított levendulavirágokat egy tiszta üvegedénybe.

Levendula illóolaj házilag 2. lépés

Ezután áztasd be a virágokat. Önts kókuszolajat az üvegedénybe a szárított levendulákra, amíg a kókuszolaj teljesen be nem borítja őket. Rögzítsd szorosan az üveg fedelét, majd jól rázd össze. Tárold az üveget ablak közelében (de ne közvetlen napfényben) 7-10 napig. Ezalatt az olaj természetes módon átjárja a levendulát. Ennek ösztönzésére lehetőleg naponta rázd fel az üveget.

Levendula illóolaj házilag 3. lépés

Végül szűrd le a virágokat. A leszűrt olajat tölcséren keresztül öntsd egy tiszta üvegedénybe. Ezzel el is készült a levendulaolajad. Tárold hűvös, sötét helyen. A levendula illóolaj akár egy évig is eltartható így.

Mire jó a levendula illóolaj?

Széles körben használják az aromaterápiában. Az olajat a levendula angustifolia levendulafajból készítik, és a relaxáció elősegítésére, valamint álmatlanság, hányinger és más betegségek kezelésére ajánlják.

Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a levendulaolaj

  • megnyugtat,
  • ellazít,
  • segít elaludni és
  • pihentetőbb alvást biztosít.

Ha nincs diffúzorod, tegyél néhány csepp levendulaolajat egy zsebkendőre, és a párnád alá téve egész éjszaka élvezheted az illatát. Ha lefekvés előtt néhány cseppet teszel belőle a meleg fürdővizedbe, az is segíthet az elalvásban.

 

Szakmai forrás: How to Make Lavender Essential Oil – Home, Garden and Homestead (homegardenandhomestead.com)


5373 Views 3 On 1 Rating Rate it