Megoldva: Mit jelent a „kefe nélküli motor”?

Avatar admin | 2021.03.11. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

DeWalt akkus fúró, kefe nélküli motorral, a képen az oldalán fekszik
A kefe nélküli motorok gyártása drágább, mint társaiké, de előnyeik meghaladják a kezdeti költségeket. (DepositPhotos)

A legújabb előrelépés elektromos szerszámok kefe nélküli motorok használata. De mi is az a kefe nélküli motor, és milyen előnyei vannak?

A technológia teljes megértéséhez vessünk egy gyors pillantást a meglévő technológiára: a szálcsiszolt motorokra.

A csiszolt motorok működése

Egy tipikus villanymotorban kívül állandó mágnesek (állórész), belül pedig forgó armatúra (rotor) találhatók. A rotor tartalmaz egy elektromágneset. Amikor az elektromosság átmegy az elektromágnesen, mágneses mezőt hoz létre a rotor belsejében, amely vonzza és taszítja az állórész állandó mágneseit.

Ahhoz azonban, hogy a motor 360 fokkal forogjon, meg kell változtatni az elektromágnes polaritását, és ezt egy kefepár segíti.

A motoros kefék egyáltalán nem kefék, hanem egy kis széntömbök, amelyek egy nyomórugóhoz vannak csatlakoztatva. A kefék a rotorra rögzített forgó elektródákat nyomják. Az elektromágnes forgása közben a kefék megváltoztatják a mágneses polaritást.

A csiszolt motorok megbízhatóak, viszonylag hatékonyak és olcsók az előállításukhoz, de külön korlátozásokkal rendelkeznek.

Először a szénkefék végül elhasználódnak, és ki kell őket cserélni. A motor járása közben a kefék folyamatosan törnek, majd elektromos érintkezésbe kerülnek, ami szikrát és zajt generál.

A súrlódás, amelyet a kefék dörzsölnek a forgó rotorra, forróbbá teszi a motort. A kefék pedig korlátozzák a motor végső fordulatszámát.

Ezen és egyéb okokból az összes nagy szerszámgyártó mostantól kefe nélküli motorokat adott hozzá hordozható elektromos szerszámaihoz.


Csiszolt és kefe nélküli motor

Kefe nélküli motorban nincs semmiféle kefe, és maga a motor kifordítva van: állandó mágneseket mozgatnak a rotorra, és elektromágneseket csatlakoztatnak az állórészhez.

Ezután a kefék helyett egy nagy teljesítményű tranzisztorokhoz csatlakoztatott számítógép tölti fel az elektromágneseket, amikor a motor forog.

A kefe nélküli motornak számos előnye van. Például nincs kefe, amelyet el kellene kopni vagy cserélni, a motor halkabban és hűvösebben jár, nincs elektromos szikra, és az akkumulátoros szerszámok üzemideje akár 50 százalékkal is megnő egy hasonló szálcsiszolt motorhoz képest.

Továbbá, mivel a kefe nélküli motor elektronikus vezérlésű, pontosan megadja a munkához szükséges teljesítmény mennyiségét.

Például a motor érzékeli, hogy egy ¼ hüvelyk átmérőjű lyukat fúr-e a gipszkartonba, vagy egy 2 hüvelyk átmérőjű lyukat fúr egy acél ajtóba, majd a megfelelő nyomatékot (teljesítményt) biztosítja.

Ezzel szemben a szálcsiszolt motorok munkától függetlenül maximális sebességgel járnak.


Alsó vonal

Oké, ezen a ponton biztosan arra gondolsz, hogy a kefe nélküli motorok túlságosan mesések; kell egy fogás.

Nos, nincs pontosan fogás, de a kefe nélküli motorok gyártása többe kerül, mint a hagyományos szálcsiszolt motoroké.

A kezdeti költség azonban gyakran megtérül az eszköz nagyobb hatékonysága és hosszabb élettartama révén.

És amint a kefe nélküli motorok egyre gyakoribbá válnak, az árak végül csökkenni fognak.


Source link


10 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok