Mennyire biztonságos a benzinkút szusi?

Avatar admin | 2021.05.07. 31 Views 0 Likes 0 Ratings

31 Views 0 Ratings Rate it

kalifornia tekercs

Fénykép: Subbotina Anna (Shutterstock)

A „benzinkút sushi” valami lyukasztóvá vált, olyan dolog, amelyet nyilvánvalóan nem szabad enni, és aminek nem szabad léteznie. De a sushi valóban valószínűbb, hogy ételmérgezést okoz Önnek, mint a mellette ülő sonkás szendvics a benzinkút hűtőjében? És valóban így van-e hogy különbözik a divatos étteremben készített sushitól?

Hogy megtudjam, valóban valami halas-e a benzinkút szusival, megkérdeztem Don Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszer-biztonsági szakértője.

A benzinkút sushi biztonságos?

“Ha nem nyers halból (azaz kaliforniai tekercsből) készítik” – mondja Schaffner, “valószínűleg ugyanaz a kockázat, mint a sonkás szendvicsnél. Ha nyers halból készíteném, tisztán kormányoznék.

A sushi valószínűleg leginkább a nyers hal falatairól ismert, de sok sushi ételhez főtt tengeri ételeket használnak. A kaliforniai tekercseket főtt rákokkal (vagy gyakran „rákutánzattal” készítik, amelyek valójában halból készülnek). Az angolna (unagi) mindig főtt. Garnélarák, tintahal, polip és kagyló gyakran főznek.

A kaliforniai tekercsek valószínűleg a leggyakoribb előrecsomagolt sushi típusok (és személy szerint szeretem a kereskedő Joe fűszeres kaliforniai tekercsét), így ez lehet a legjobb megoldás, amikor legközelebb benzinkútnál tartózkodik, és vágyakozik a sushi után. Ha azonban a kínálat csak nyers halat tartalmaz, akkor jobb, ha megvárja, amíg eljuthat egy megfelelő sushi étterembe.

Az, hogy honnan származik, többet számít, ha a hal nyers

A nyers hal finom lehet, de nagyobb a paraziták kockázata és az élelmiszer által terjesztett betegség, mint a legtöbb főtt étel.

Néhány rosszabb minőségű sushi készül tonhalkaparás, amely nyers haltermék, amely összefüggésben áll a szalmonella-járványokkal. Ez nem szükségszerűen nem biztonságos, de az a tény, hogy jobban feldolgozott, azt jelenti, hogy nagyobb esélye van a szennyeződésre.

Schaffner szerint nyers sushit eszik, de csak egy tényleges sushi étteremben. – Nem akarom ezt a kockázatot [from raw fish] a benzinkút sushi szerződésében a legalacsonyabb ajánlatot tevő vagy az alkalmazott, aki szintén benzint és cigarettát árusít. Ezt a kockázatkezelést inkább képzett szakácsokra és személyzetre bíznám, akik tudják, mit csinálnak.


Forrás link


31 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok