Mennyire rosszak ezek az új COVID változatok?

Avatar admin | 2021.01.21. 0 Likes 0 Ratings

0 Ratings Rate it

kivágott kép a COVID vírusról, benne RNS

Fénykép: vchal (Shutterstock)

A vírusok mutálódnak; így tesz mindent, tényleg. De a szakértőket most aggasztja a világszerte felbukkanó ezer koronavírus-variáns közül néhány. A múlt hónapban írtunk az Egyesült Királyság változatáról; most még több van, köztük egy Los Angelesben. Nem kell pánikba esni. De jó, ha tájékozottak vagyunk.

Az egyik nagy oka annak, hogy most, egy évvel a világjárvány után új változatokat látunk, hogy annyival több vírus van ott, mint 12 hónappal ezelőtt. Minél több vírus van a világon, annál nagyobb az esélye annak, hogy mutálódjon. És minél több a változat, annál nagyobb az esélye annak, hogy némelyikük rossz hír lesz.

Ha (globális közösségként) elsősorban a vírus megfékezésében tettünk volna jobb munkát, akkor talán nem jutottunk el odáig, hogy több olyan változat létezzen, amelyek eléggé különböznek attól, hogy aggódjanak a szakértők. De itt vagyunk.

Egy másik dolog, amire emlékezni kell, hogy csak akkor talál változatokat, ha azokat keresi. Az Egyesült Királyság változatát, a B.1.1.7-et részben azért fedezték fel, mert az Egyesült Királyság sok mindent elvégez az úgynevezett megfigyelési tesztnek – pontosan megfigyeli, hogy milyen koronavírusok vannak odakinn. Az USA is csinál ebből néhányat, de sokkal kevesebbet. A B.1.1.7 változat valószínűleg már más országokban volt, mire felfedezték az Egyesült Királyságban; csak még nem találták meg.

Milyen változatokat kell tudni?

A B.1.1.7-et 2020 novemberében találták meg az Egyesült Királyságban, ahol valószínűleg szeptember óta vagy korábban keringett. Ez a New York Times cikk további részleteket tartalmaz a törzsről és annak mutációiról. Úgy tűnik, 50% -kal fertőzőbb, mint egy tipikus COVID vírus. Többféle mutációja van, köztük nyolc a tüskefehérjén.

(A tüskefehérje a vírus része, amely kölcsönhatásba lép a sejtjeinkkel. Amikor antitesteket állítunk elő a tüskefehérjével, ezek az antitestek megakadályozhatják a vírus fertőzését. Az mRNS vakcinák tartalmazzák a tüskefehérje genetikai kódját, amely lehetővé teszi sejtjeink számára a fehérje előállítását, majd antitestek előállítását.)

A B.1.1.7 fertőzőbb, de az általa okozott betegség nem tűnik rosszabbnak, mint máskor.

A B.1.351-et Dél-Afrikában fedezték fel, 2020 októberére visszanyúló mintákban, és mutációi vannak a tüskefehérjében is. Úgy tűnik, hogy átterjedtebb, mint a tipikus COVID, de nem változtatja meg a betegség súlyosságát. Ez a változat és az Egyesült Királyságból származó variáns is osztozik az N501Y nevű mutációban. Egy nemrégiben készült tanulmány, amelyet nyomdai előírásként tettek közzémegállapította, hogy a Pfizer vakcina csinál úgy tűnik, hogy ezzel a mutációval védenek a változatok ellen.

A P.1 Brazíliából származó változat, amelyet először 2020 decemberében fedeztek fel. Olyan mutációi is vannak, amelyek aggályosnak tűnnek, beleértve a tüskefehérjét is. Egyik mutációja, az E484K képes elkerülni az antitesteket; van néhány ok arra a gyanúra, hogy olyan emberek, akik felépültek egy korábbi COVID-esetből ezek a mutációk megfertőződhetnek.

A CAL.20C egy olyan változat egyre népszerűbbé válik Los Angelesben. Még nem sokat tudunk róla.

Mindezen változatok esetében a tudomány még mindig nagyon új. A dolgok, amelyeket tudunk róluk, kísérleti jellegűek. Úgy tűnik, egyikük sem okoz súlyosabb betegséget; a legtöbb valószínűleg fogékony a meglévő oltásokra; és úgy tűnik, hogy a PCR-tesztek még mindig képesek kimutatni őket.

Gyakran domináns törzsekké váltak a helyükön is, de néhány változatnál van egy kis csirke-tojás probléma annak megállapításában, hogy vannak-e felelős tüskékért esetekben vagy sem.

Mi történik most?

Két dolog. Először is, a tudósok azon dolgoznak, hogy megválaszolják az ezekre a változatokra adott válaszokat.

Például meg kell derítenünk, hogy valóban jobban átterjednek-e, és ha igen, mennyivel. Tudnunk kell, hogy a variánsok elkerülhetik-e természetes immunitásunkat (ami azt jelentené, hogy kétszer is elkapnád a vírust), és hogy elkerülhetik-e az immunitást a már létező különféle oltások és oltóanyagjelöltek ellen. Tudnunk kell, hogy valamelyik variáns okoz-e súlyosabb betegséget, vagy vannak-e klinikai különbségek. És minden országban fel kell erősítenünk a felügyeletünket, hogy képesek legyünk új változatokat találni, amint azok megjelennek, és figyelni kell, hogy a meglévő változatok hol veszik át az irányítást.

Idővel, ha kiderül, hogy az új variánsok elkerülhetik a meglévő oltóanyagokat, szükség lehet az oltások frissítésére. Ezt minden évben megtesszük az influenza elleni oltás miatt; lehetséges, hogy ugyanezt kell tennünk a COVID oltás esetében is.

De a másik cselekvési tétel egyszerűbb, ha mégis nehéz: Mindazokat a dolgokat kell elvégeznünk, amelyeket a megelőzés érdekében tettünk, csak nagyobb mértékben. Ha egy változat jobban átvihető, még fontosabb a maszkok viselése, otthon maradni és komolyan venni a tesztelést. Ez extra, külön- fontos, hogy az oltásokat a lehető leggyorsabban eljuttassák az emberekhez. Tehát ebben az értelemben, még akkor is, ha a vírus megváltozik, a vírus leküzdésének legfontosabb intézkedéseink nem változtak.


Source link


0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok