Mi a legjobb módja annak, hogy vintage számítógépet vásároljon?

Avatar admin | 2021.03.29. 12 Views 0 Likes 0 Ratings

12 Views 0 Ratings Rate it

Mac Plus az asztalon
Benj Edwards

Hobbiként vintage számítástechnika növekszik. A klasszikus PC-kkel felnövekedett generáció visszatekint és a hiteles gépekkel áttekinti a 80-as, 90-es és 2000-es évek dicsőséges napjait. De mi a legjobb módszer a hardver megszerzésére? Megmutatjuk a lehetőségeket.

A fogás: Sok vintage számítógép javításra szorul

Mielőtt nekilátnánk, van néhány „gotcha”, amelyet tudnia kell a szüreti számítógépek vásárlásáról. Hacsak nem bizonyítják, hogy egy gép működőképes, ne vásárolja meg, mert minél idősebb, annál kisebb az esélye, hogy mihelyt beszerzi. Ez kockázatossá teszi az olyan állapotban lévő vásárlást, amely nem rendelkezik a szüreti számítógép megjavításához vagy felújításához szükséges technikai háttérrel.

Szinte egyetlen PC-t sem terveztek három évtizedes élettartamra való tekintettel. Ennek eredményeként ezek az érzékeny elektronikus eszközök olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek idővel romlanak. Itt van néhány gyakran felbukkanó problémák vintage PC-kkel:

 • Műanyagok elszíntelenedik vagy törékennyé válnak
 • A gumikomponensek vagy kábelek lebomlanak és gombbá válnak
 • A kondenzátorok megváltoztatják az értéküket és szivárognak
 • Az elemek szivárognak és megsemmisíteni az áramköröket
 • A fémek korrodálódnak, vagy a rossz tárolási körülményekből származó kártevők fertőzik meg őket
 • A mágneses adathordozók (lemezek) elromolhatnak vagy penészesedhetnek

Ahol a számítógép az elmúlt évtizedben ült, óriási szerepet játszik abban, hogy működhet-e még ma is. A szélsőséges hőmérséklet és páratartalom felgyorsítja a számítógép alkatrészeinek kémiai változását. Ha meleg padláson, hideg istállóban vagy nedves pincében volt, akkor meglehetősen nagy az esély arra, hogy jelentős környezeti károk keletkeznek. A penész és a korrózió gyakori. De ha valakinek a klímaberendezéssel szabályozott otthonában egy polcon ül, akkor sokkal valószínűbb, hogy működik.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan tisztítsuk meg a régi, megsárgult műanyagot a retro számítógépeken és a játékrendszereken

Óraelem szivárog egy Mac IIsi-ben.
Benj Edwards

Kondenzátor rothadás, különösen az összes vintage elektronikával jelent problémát. Az idősebb kondenzátorok gyakran megváltoztatják a kapacitást (ami befolyásolja az elektronikus áramkör működését), vagy teljesen meghibásodnak, és szivárognak az elektrolit folyadékok, amelyek károsíthatják az áramkört. Bizonyos korok gépeinek, például az 1980-as évek végéről és az 1990-es évek elejéről származó Apple Macintoshes-nak szinte mindig szükségük van kondenzátorok cseréjére újakra (az „újracsomagolásnak” nevezett folyamatban), hogy manapság megfelelően működjenek.

Ha rendelkezik tartalék készpénzzel, keressen egy olyan gépet, amelyet egy jó nevű vintage számítógép-eladó megtisztított és felújított. Figyelje különösen az „újrafeldolgozott” kifejezést. Nem minden gépre van szükség újracsomagolásra, de ha képzett technikus végzi, akkor nem árthat.

A felújítás fontos a kezdő vásárlók számára, mert még ha a számítógép most is üzemképes állapotban van, a szüreti alkatrészei az idő múlásával tovább romlanak, ezért lehet, hogy egy év múlva sem fog működni, még akkor sem, ha csak egy polcra helyezi és magára hagyja . Ha valaki kijavítja a problémás összetevőket, akkor úgymond „visszaállítja az órát”, és a potenciális életkori problémákat tovább tolja az úton.

Hogyan vásárolhat egy adott gépet

Atari 800 napnyugtakor a háttérben, Benj Edwards.
Benj Edwards

Szerencsére a szüreti számítógép vásárlása nem mind végzet és komor! A hobbiban is nagyon szórakoztató. Ha pontosan tudja, mit akar, és hajlandó fizetni érte, akkor nehéz tévedni ezekkel a lehetőségekkel. Először a legjobb módszerrel kezdjük.

eBay

Ha egy különleges vintage PC-modellt szeretne vásárolni – például Atari 800, Mac Plus vagy fene, még egy homályos Compaq Presario -, akkor hajlandó fizetni annak a kényelemért, hogy pontosan azt a cikket kapja meg, amelyet el akar szállítani az Ön címére nehéz elhibázni az eBay-t.

Az eBay-nek van sajátossága Vintage számítógépek kategória hogy böngészhet. Vagy felváltva csak az oldal tetején található keresősávban keresheti meg, hogy pontosan mit szeretne.

Az eBay-ben szüreti számítógépek keresése.

Az eBay nem olcsó módszer a szüreti gépek beszerzésére, de gyakran a leggyorsabb, mivel nagyobb az esélye, hogy pontosan megtalálja azt, amit szeretne (hacsak nem akarja) van nagyon ritka). Vásárolhat olyan kereskedőt is, aki híres a gépek tisztításában, helyreállításában és szállításában. Ezt nagyon fontos megtalálni, ha nem tervezi saját maga javítani egy régi számítógépet.

Közösségi média

Megpróbálhatja keresni egy adott gépet a közösségi médiában is. Ha talál egy hasonló gondolkodású szüreti számítógép-rajongók csoportját, akkor kérdezzen körül, hátha valaki el akarja adni a vásárolni kívánt gépet.

A Reddit-en, Retro Battlestations és Vintage számítástechnika mind a népszerű csoportok. A Facebookon szép számmal vannak olyan vintage számítógépes csoportok, mint a Vintage / Retro Computer Swap Meet és Vintage számítógépek eladó.

Egyéb aukciós és értékesítési helyek

Az eBay-en kívül vannak olyan webhelyek, amelyek lehetővé teszik egy adott számítógép-modell keresését. ShopGoodwill.com az amerikai takarékboltok népszerű láncából gyűjtött tárgyakat értékesíti, és más országokban is lehetnek megfelelőik.

Hardcore japán számítógép-gyűjtők gyakran látogatnak Yahoo Japan Auctions, de valóban tudnia kell, mit csinál ott vásárolni, mivel sok eladó nem szállít tengerentúlra. Ezekben az esetekben szüksége lesz egy helyi szállítási proxy abban az országban, aki megkapja a tételt, majd elküldi Önnek.

Ha élvezi a vadászat izgalmát

Ha hajlandó játszani a hosszú játékkal, és élvezheti a szüreti gépek vadászatát abban a reményben, hogy esetleg megtalálja pontosan azt, amit szeretne a „vadonban” – vagy ha csak megelégszik azzal, hogy felfedezze, milyen vintage technikával jár, akkor a megoldások az Ön számára.

 • Kérdezd meg a családot, a barátokat és a szomszédokat: Tedd azt a szót, hogy régi számítógépeket gyűjtesz, és az emberek valószínűleg olyan régi gépeket adnak neked, amelyeket már nem használnak ingyen. A legjobb az egészben, hogy gyakran helyiek, így egyszerűen gyorsan felveheti őket. Az emberek gyakran hálásak, ha egy régi gépet vesz be, és valamennyire kihasználja, hogy ne kelljen kidobniuk.
 • Bolhapiacok: Sok városban vannak bolhapiacok, amelyek hétvégén működnek. Az itteni szerencséd vadul változik, és valószínűbb, hogy az ideálisnál rosszabb állapotú elemeket is találsz, de az ár szinte mindig jó – hacsak nem egy márkakereskedőtől származik, aki felmelegedett, évtizedes használt számítógépeket árul, amelyek közül sok a régi iskola többletéből származik.
 • Hamfests: Hamfests helyi egyezmények amatőr rádiósok („sonkának” nevezik), és ezek szinte mindig tartalmaznak valamilyen swap meet vagy bolhapiacot. Az ott élők technikai jellege miatt nagy valószínűséggel talál régi számítógépeket és más csodálatos régi kütyüket.
Benj Edwards 2006-os hamfest fényképe.
Benj Edwards
 • Takarékboltok: A takarékboltok általában elfogadják a lakosság adományait, majd eladják a tárgyakat, a bevételt jótékonysági célokra fordítják. Gyakran talál szebb, felsőbb kategóriájú termékeket a város tehetősebb részein, de előfordulhat, hogy régebbi, hűvösebb dolgokat talál a város régebbi részein.
 • Kormányzati vagy egyetemi többletértékesítés: Amerikában a helyi önkormányzatok gyakran értékesítik elektronikai termékeik feleslegét, nagyon elfogadható áron. Ugyanez vonatkozik az egyetemekre, amelyeknek a frissítéskor gyakran el kell dobniuk a régebbi számítógépes berendezéseket. Nem szokatlan, hogy 15 évvel ezelőtt 20 000 dollárba került kiszerelt szervert találtunk 10 dollárért.
 • Udvari vagy garázs értékesítés: Ezekre általában hétvégén kerül sor az Egyesült Államokban, amikor a családok megpróbálnak eladni olyan dolgokat, amelyekre már nincs szükségük. Lehet, hogy talál egy-két számítógépet odabent, de ez hosszú felvétel lehet, attól függően, hogy hol vannak a házak. Nagyon jó az esélye annak, hogy jó üzletet szerezzen egynél.
 • Online apróhirdetések, mint a Craigslist: Ha olyan területen él, ahol sok csúcstechnológiájú munkahely van (például a Bay Area vagy egy nagyváros), akkor sokkal nagyobb valószínűséggel talál az Ön számítógépén hirdetett vintage számítógépeket helyi Craigslist listázások. Olyan embereket is talál, akik túl sok készpénzt szeretnének a régi hardverükhöz, ezért vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizze a befejezett aukciós árakat az eBay-en.

Mit ér a szüreti számítógép?

Ha bármilyen forrásból vásárol számítógépet, elgondolkodhat azon, hogy tisztességes árat fizet-e. Ebben az esetben a legjobb dolog az, ha az eBay eladott aukcióiban keres egy hasonló modellt, és megnézi, hogy ezek a számítógépek mennyiért keltek el a múltban.

Az eBay weboldal árellenőrzéséhez hajtson végre egy keresést, majd az oldalsávon jelölje be az „Eladott elemek” elemet. Az eBay mobilalkalmazásban végezzen keresést, majd érintse meg a Szűrő> Több megjelenítése elemet, és kapcsolja be az „Eladott elemek” lehetőséget.

Az eladott cikkek keresése az eBay-en

Fontos, hogy ne csak a „Kész tételeket”, hanem az „Eladott tételeket” nézzük, mert a „Befejezett tételek” olyan aukciókat is eredményez, amelyek nevetségesen magas eladatlan árakkal zárultak, amelyeket senki sem volt hajlandó fizetni.

Ne feledje továbbá, hogy az eBay-t kényelmessége miatt általában a legjobb dolláros prémium piacnak tekintik. Ha hasonló árakat lát személyesen (például egy bolhapiacon), akkor valószínűleg túl magasak.

Megjegyzés a szüreti számítógépek szállításáról

Az Amazon kétnapos „ingyenes” szállítása mindannyian elkényeztetett minket. A biztonságos csomagolás ügyességet igényel, a megbízható szállítás pénzbe kerül. Kerülje a vágyat, hogy olcsóbb legyen a szállítás és a biztosítás. Itt van miért.

A szüreti számítógépek gyakran megsérülnek a szállítás során. Ez azért van, mert a régi számítógépek gyakran terjedelmesek, nehézek vagy törékenyek, és az eladónak gyakran nem volt sok tapasztalata a törékeny tárgyak biztonságos szállításával. Különösen a nehéz tárgyak kisebb, törékenyebb tárgyakkal ellátott dobozokba helyezése gyakran okoz károkat, és a lebomlott műanyagok stressz hatására megrepedhetnek.

Az IBM PC-monitor károsodása.
A törékeny vintage műanyagok könnyen megsérülhetnek a szállítás során. Benj Edwards

A szállítási károk elkerülésének legjobb módja az, ha megkérdezi az eladót, hogy hajlandó-e a számítógépet egy UPS Store-ba (vagy más professzionális szállítási üzletbe) vinni, hogy csomagolja és szállítsa az egységet. Mondja meg nekik, hogy örömmel fizetnek külön a kiváltságért. Ne lepődj meg, ha egy nagy gép szállítása országszerte több mint 100 dollárba kerül ezzel a módszerrel. Ha azt szeretné, hogy egy ritka számítógép egy darabban érkezzen, a költség megéri.

És itt van egy tipp a szállítási biztosításról: A hajózási üzletek alkalmazottjaitól hallottuk, hogy ha bármilyen összeget biztosít egy csomagra, a csomag gyakran különleges bánásmódban részesül a célállomás felé vezető úton, mert a kezelő személyesen felelősségre vonható, ha valami törött. Természetesen a nagy értékű cikkeknél szinte mindig érdemes mindenképpen a teljes árat biztosítani.

És itt van egy jó hír: szerint Az eBay pénzvisszafizetési garanciavállalása, ha árucikkje megsérül szállítás közben, akkor jogosult a pénzének visszaszerzésére – és az eladó horogra áll a veszteségért. Tehát, legalább az eBay-nél, megvan az a kiegészítő védelmi réteg arra az esetre, ha valami baj történne. De a pénz-visszafizetési garancia nem hozza vissza a felbecsülhetetlen értékű számítástechnikai előzményeket, miután azok megszakadtak, ezért sürgeti az eladót, hogy kezdetben nagyon vigyázzon a csomagolására és szállítására.

Boldog vadászatot!
Source link


12 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok