Mi a napló nélküli VPN, és miért fontos ez az adatvédelem szempontjából?

Avatar admin | 2021.03.20. 8 Views 0 Likes 0 Ratings

8 Views 0 Ratings Rate it

Egy nő, kérdőjelet tartva az arca előtt.
Új Afrika / Shutterstock.com

A VPN-szolgáltatások egyik legnagyobb ígérete az, hogy nem vezetnek naplót. Vakolva van a weboldalukon, és markánsan szerepelnek a marketing anyagukban. De pontosan mit jelentenek a naplók, és mitől lehet a „napló nélküli” vagy a „nulla naplózó” VPN?

Mik azok a naplók?

Röviden, a napló – más néven naplófájl – a két szerver közötti események nyilvántartása. Amikor felkereste ezt a weboldalt, számítógépe elérte a How-To Geek szerverét az internetszolgáltató hálózatán keresztül. Az internetszolgáltató és a szerver is megjegyezte ezt a naplóiban. A naplók elérhetők a rendszergazdák (az internetszolgáltató vagy a főnök, ha éppen dolgoznak), valamint a felkeresett webhelyek számára.

A napló tartalmazza a IP-cím, a csatlakozás ideje és a kapcsolat időtartama. Bár elég ártatlan információnak tűnik, a marketingesek számára aranyat érhet. Ők tudnak IP-vel meghatározhatja valaki általános tartózkodási helyét, majd találja meg néhány böngészési szokásukat a csatlakozási időnek és időtartamnak köszönhetően. Adja hozzá az adatokat innen: böngésző sütik a keverékhez, és ez segíthet a jövedelmezőbb hirdetések megcélzásában.

A naplókat a szerzői jogi felügyeleti szervek is használják, hogy kiderítsék, ki használta BitTorrent mely fájlhoz és mikor, vagy a bűnüldöző szervek határozzák meg, hogy ki küldött fenyegető e-mailt. Van azonban mód arra, hogy elkerüljük ezt az adatgyűjtést, ahová a VPN-ek bejönnek.

VPN-ek és naplók

A virtuális magánhálózat olyan program, amely lehetővé teszi, hogy saját szerverei egyikével csatlakozzon az internethez. Ez azt jelenti, hogy a felkeresett webhelyek a VPN-kiszolgáló IP-címét fogják látni a tiéd helyett, vagyis nem tudnak így azonosítani.

Ez fordítva is működik: A VPN-kapcsolat felépítésének köszönhetően az internetszolgáltató vagy a főnök csak a VPN-kiszolgálóval létesített kapcsolatot láthatja, és nem olyan webhelyekkel, amelyekhez a VPN titkosított alagútján keresztül jut el.

Ellentétben azzal, amit sokan állítanak, ez nem elegendő ahhoz, hogy böngészés közben ne maradjon észrevétlen. Ha csak a normál böngészővel böngész, akkor annak sütik segíthet a webhelyeknek az Ön nyomon követésében. Gondoljon így: Ha VPN-hez csatlakozik, majd bejelentkezik Google-fiókjába, a Google most már tudja, ki vagy. Ez a VPN nem rejti el személyazonosságát a Google elől, ha csak elmondta a Google-nak, hogy ki vagy! Ez az miért segít az inkognitómód használata.

Akkor is a VPN-eknek még mindig hatalmas Achilles-sarka van: mégpedig a rönkök.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan működik a BitTorrent?

Mi az a napló nélküli VPN?

Amikor két szerver között kapcsolatot létesít, napló jön létre. Nincs erre lehetőség. Nem számít, hogy az internetszolgáltató vagy a VPN szerverét használja-e, valahol van egy naplófájl. Lényegében az, hogy mit tesz egy VPN bekapcsolásával, az internetszolgáltató naplóját lecseréli a VPN-jére. Technikailag egy marketingesnek vagy rendőrnek csak annyit kell tennie, hogy kérje a VPN-től a naplóit, és minden információval rendelkeznének rólad. Végül is így kapják meg az internetszolgáltatóktól.

Ez nyilvánvaló hiba, de ennek kiküszöbölése érdekében a VPN-ek megígérik, hogy nem vezetnek naplókat – vagy legalábbis nem olyanokat, amelyekkel azonosíthatók. Például sok VPN-szolgáltató megkülönbözteti a kapcsolatnaplót (más néven hálózati naplót) és a tevékenységnaplót (vagy böngészési naplót).

A kapcsolódási napló az, amely nyilvántartást vezet a VPN-szerver és a webhelyek közötti kapcsolatokról, és amelynek legalább technikailag semmilyen azonosító adatot kell tartalmaznia rólad, míg a tevékenységi napló akkor jelenik meg, amikor csatlakozott és honnan érkezett. A VPN-szolgáltatótól függően egyesek azt állítják, hogy nem vezetik a tevékenységi naplót, míg mások azt állítják, hogy nem tartják meg mindkettőt.

Elméletileg mindkét esetben anonimnak kell lennie. A webhelyek csak a VPN IP-jét fogják látni a naplóikban, míg a bűnüldöző szervek által benyújtott információkérés nem eredményez semmit, mivel a fájlok nem is léteznek – vagyis ha a VPN-nek még a kéréseknek is eleget kell tennie, mivel sokan székhelye az észak-amerikai és az európai warrantok hatótávolságától távol eső jogrendszerekben található, mint például a Kajmán-szigetek vagy Panama.

Honnan tudja, hogy a VPN nem vezet naplót?

A naplózási tilalom a VPN-szolgáltatás ígéretének alapja. Ugyanakkor két nagy kérdéssel jár, mindkettő azzal a ténnyel kapcsolatos, hogy negatívumot bizonyítani szinte lehetetlen, annak bemutatására, hogy valami nincs ott.

Az első kérdés az, hogy kicsit nehéz elhinni, hogy nem vezetnek naplót. Szüksége van valamilyen kapcsolatfelvételre. Az internet csak így működik. Hihetőbb azt mondani, hogy a naplókat megsemmisítik, amint elkészülnek, de ez rossz piaci példányt eredményez.

A második kérdés az, hogy kívülről nem lehet bizonyítani, hogy a naplókat nem a VPN tartja. Erre csak egyetlen webhelyen nincs mód. Szüksége lenne valamilyen rendszergazdai jogosultságra. Akkor is, még ha meg is kapták a hozzáférést, belülről is nehéz bizonyítani: A VPN csak áthelyezhette a terhelő naplókat az ellenőrzés ideje alatt.

Ez a két kérdés együtt azt jelenti, hogy lényegében megbízik egy VPN-ben az adatok biztonságának megőrzésében. Az, hogy ezt tegye-e vagy sem, eldöntheti, hogy mikor VPN kiválasztásabár általában véve a vélemények elolvasása, valamint a megbízható emberek ajánlásainak betartása azt jelentheti, hogy jól választasz.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan válasszuk ki az igényeinek leginkább megfelelő VPN szolgáltatást


Ajánljuk ExpressVPN itt a How-To Geeknél, és természetesen a társaság ígéretek nem tartja tevékenységi vagy kapcsolati naplókat. Az ExpressVPN a legjobb választás itt a How-To Geeknél, és sokan évek óta használjuk. Egy stabil vállalat hozta létre, amely hosszú ideje létezik. Az ExpressVPN még olyan funkciók létrehozásával is újít, mint Fényút, egy új generációs VPN protokoll, amely nyílt forráskódú lesz.
Source link


8 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok