Mi az a ProtonMail, és miért privátabb, mint a Gmail?

Avatar admin | 2021.03.16. 11 Views 0 Likes 0 Ratings

11 Views 0 Ratings Rate it

A ProtonMail webhelye és alkalmazása.
ProtonMail

ProtonMail egy biztonságos e-mail szolgáltatás, amelynek célja a beérkező levelek és a személyazonosság védelme. Tehát miben különbözik pontosan a ProtonMail egy olyan „szokásos” e-mail szolgáltatótól, mint a Gmail? És ami még fontosabb: Itt az ideje a váltásnak?

Mi az a ProtonMail?

Míg az összes jelentősebb e-mail szolgáltatás azt állítja, hogy tiszteletben tartja az Ön adatait, a ProtonMail a többséghez képest túllép az Ön védelmében. Ez különbözteti meg a nagy e-mail szolgáltatóktól, mint például a Google Gmail és a Microsoft Outlook.com.

A ProtonMail egy maroknyi ún biztonságos e-mail szolgáltatók elkerüli a bőséges ingyenes tárhely és az integrált szolgáltatások hagyományos webmail útvonalát a fokozott adatvédelmi és biztonsági funkciók érdekében. A Gmail-től eltérően fizetnie kell azért, hogy sok ilyen harangot és sípot feloldjon. A Google hirdetések megjelenítésével profitál az ingyenes Gmail-szolgáltatásból, míg a ProtonMail nem tartalmaz hirdetéseket.

ProtonMail MacBookon
ProtonMail

A Google és a Microsoft a szokásos jó biztonsági gyakorlatokat használja, például: kétfaktoros hitelesítés valamint a böngésző és szervereik közötti kapcsolat biztosítása. A ProtonMail még ennél is tovább megy, mivel nem naplózza az azonosító információkat, adatokat tárol a szerveren harmadik felek számára haszontalan módon, és könnyebben megkönnyíti a felhasználók közötti magánbeszélgetéseket.

Noha a ProtonMail frissítésnek tűnik a Gmailen keresztül, bizonyos figyelmeztetésekkel jár. Az ingyenes terv korlátozott – például csak 500 MB tárhelyet kínál. Számos olyan szolgáltatás, amely miatt a Gmail olyan hasznos, a magánéletre és a biztonságra helyezett hangsúly miatt nem lehetséges a ProtonMailben. Például nem fogja automatikusan feltérképezni az e-mailt, és nem ad hozzá eseményeket a naptárához.

A hagyományos szolgáltató, mint a Google, és a biztonságos szolgáltató, például a ProtonMail közötti döntés a kényelem és az adatvédelem mérlegelésének esete. Ha olyan e-mail szolgáltatást szeretne, amely tartalmazza a Gmail összes kényelmét, a ProtonMail nem az.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a biztonságos e-mail, és váltson?

A ProtonMail kiemelten kezeli az adatvédelmet és a biztonságos üzenetkezelést

A ProtonMail titkosítja a szerveren lévő összes adatot, így azok bárki számára használhatatlanná válnak a kulcs nélkül a visszafejtéshez. Biztonsági megsértés esetén a ProtonMail szervereiről ellopott adatoknak semmi haszna nem lesz. Még a ProtonMail sem tudja elolvasni az e-mailt.

Nem ez a helyzet a szokásos webmail-szolgáltatókkal, mint például a Gmail, amely csak titkosítja az adatokat a böngésző és szerverei között. A Google az AI segítségével „elolvassa” e-mailjeit olyan szolgáltatásokhoz, mint a Google Assistant, hogy megfelelő pillanatokban hasznos javaslatokat tegyen. A Gmail a beérkező levelek mappája tartalma alapján meg tudja mondani, hogy mit és mikor csinál, és ez olyan funkcióvá vált, amelyre sok felhasználó támaszkodik.

ProtonMail titkosítás
ProtonMail

Amellett, hogy titkosítást biztosít a szerveren, a ProtonMail megkönnyíti a titkosított üzenetek küldését a felhasználók között. A ProtonMail felhasználói közötti minden kommunikáció automatikusan zajlik végponttól végig titkosítva hogy még a ProtonMail alkalmazottai se olvashassák el őket. A ProtonMail megkönnyíti a Pretty Good Privacy, vagyis a PGP használatát is lehetővé teszi az e-mail tartalom „zárolását” hogy csak a kulccsal rendelkező címzettek nyissák meg őket.

A ProtonMail lehetővé teszi még jelszóval védett, önpusztító üzenetek küldését bármely webmail platform felhasználójának. Lényegében ez egy kis trükk, mivel a címzettnek egy linkre kell kattintania az üzenet megnyitásához, de ez elég jól működik, és ezt nem a Gmail vagy az Outlook nyújtja.

A PGP használata a Gmailben lehetséges, de nehéz, a böngészőbővítményekkel Mailvelope és FlowCrypt megkönnyítve a kezelését. A funkciót kifejezetten támogató ProtonMail-lel ellentétben a PGP-vel való munka a Gmail belsejében sokkal kevésbé korszerűsített és a határvonal használhatatlan a mobilon.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a végpontok közötti titkosítás, és miért számít?

A ProtonMail szerverei Svájcban találhatók

Amellett, hogy nem tudja elolvasni a szervereiken tárolt e-maileket, a ProtonMail Svájcban található, ahol az adatvédelmi törvények köztudottan szigorúak. Ez azt jelenti, hogy a ProtonMail nem kényszeríthető arra, hogy adatokat adjon át az Egyesült Államok hatóságainak. Svájc nem része a Öt szem hírszerzési megosztási megállapodás, amely az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság és Új-Zéland között létezik.

Összehasonlításképpen, a Google az Egyesült Államokban található, és a törvény arra kényszerítheti, hogy átadja a felhasználóival kapcsolatos információkat. (És az USA-ban az e-maileket 180 nap után „elhagyottnak” tekintik, így a kormány parancs nélkül kérheti őket.) Ez magában foglalja a beérkező levelek tartalmát, a metaadatokat, az IP-címeket és egyebeket. Ezt az információt ezután meg lehet osztani az Öt szem hűség többi tagjával.

Kép: https://www.shutterstock.com/image-photo/wengen-lauterbrunnen-valley-red-swiss-flag-1707547003

Mivel a Google titkosítatlan formátumban tárolja az adatokat a szerverein, a használatához nincs szükség dekódoló kulcsokra. A beérkezett üzenetek mappájának teljes tartalmát átadhatjuk a hatóságoknak és felhasználhatjuk Ön ellen. Ha a Google adatvédelmet tapasztal, és a felhasználói adatok kiszivárognak, nincs biztonsági háló, amely megakadályozná az adatok felhasználását.

A Gmail esetében az azonosító információkat, például az IP-címét, valódi nevét, mobiltelefonszámát és helyeit, ahonnan bejelentkezett, a beérkező levelek mappája tartalma mellett tárolják.

ÖSSZEFÜGGŐ: Miért kellene törölnie az e-maileket ahelyett, hogy archiválná őket?

A ProtonMail nagyon keveset tud rólad

A ProtonMail nem követeli meg azonosító adatok megadását a fiók létrehozásához. Csak meg kell adnia egy felhasználónevet (az Ön által használt e-mail címet) és egy jelszót. Ha szeretné, összekapcsolhatja a helyreállítási e-mailt, de nem muszáj.

Ezen felül a ProtonMail nagyon keveset naplóz a felhasználókról. Nincsenek IP-címek tárolva, és a nyomkövetést nem használják a felhasználók követésére az egyik webhelyről a másikra. A metaadatokat elvetjük, így nehezebb egy e-mailt összekapcsolni egy kiindulási ponttal. A ProtonMail megpróbálja minél anonimabbá tenni, bár kellene soha ne vállalja a teljes online névtelenséget.

A Google az internet legnagyobb reklámcége. Hatalmas mennyiségű nyomon követésért felelős, amely az egész interneten végbemegy. Az olyan eszközök, mint a Google Analytics, segítik a webhelytulajdonosokat a forgalom nyomon követésében, míg a Google hirdetési ága figyelemmel kíséri az Ön webhasználatát, hogy „releváns” hirdetéseket nyújtson, amelyekre nagyobb valószínűséggel kattint.

A Google számos más népszerű szolgáltatást is üzemeltet. A felhasználók nyomon követésével nincs szükség a bejelentkezés folytatására, amikor a Google Térképről a YouTube-ra vagy a Gmailből a Google Drive-ra költöznek.

A ProtonMail teljesen nyílt forráskódú

A ProtonMail is nyílt forráskódú. Ugorhat a GitHubra, és letöltheti a ProtonMail webmail alkalmazás kódját. Telepítheti saját szerverére, ha tudja, vagy egyszerűen átfésülheti a kódot, és hibákat vagy lehetséges biztonsági hibákat keres. A ProtonMail jól bevált nyílt forráskódú titkosítási technikákat is alkalmaz, beleértve az AES-t, az RSA-t és az OpenPGP-t.

A nyílt forráskódú kódbázis két fő előnnyel jár. Az első az, hogy a kódot bárki ellenőrizheti. A ProtonMail kijelenti, hogy nem tartalmazzák a hátsó ajtóhoz való hozzáférést a rendvédelmi vagy biztonsági szervek számára. Nem hiszed el? Töltse le a forráskódot, és nézzen utána magának.

ProtonMail Inbox
ProtonMail

A nyílt forráskódú másik fejlettség az, hogy bárki megpróbálhatja megtörni a ProtonMail biztonságát. Ez a „tömegesen beszerzett” megközelítés a biztonságra olyan lehetséges gyengeségeket tár fel, mint a zárt forráskódú alkalmazások.

A Google nyílt forráskódú technológiákat is használ, de a Gmail kódbázis végül bezárult. A zárt forráskód nem eredendően bizonytalan, de nem lehet ugyanúgy tesztelni, mint a nyílt forráskódú kódot.

A Gmail feláldozza az adatvédelmet a funkciókért

A másik oldalon a Gmail olyan funkciókkal rendelkezik, amelyek nem láthatók a ProtonMailben. A Gmail gyakorlatilag bármilyen eszközön használható, gyakorlatilag bármilyen levelezőalkalmazást használva, beleértve az alapvető iPhone és Android levelező alkalmazásokat is.

Mivel a ProtonMail kezeli a titkosítást, nem tudja összekapcsolni az okostelefon alapértelmezett levelezőalkalmazását a fiókjával és a jelenlegi állapotában használni. A ProtonMail mobilon történő eléréséhez le kell töltenie a Android vagy iPhone alkalmazást vagy jelentkezzen be a webmail felületen keresztül.

ProtonMail alkalmazás iPhone-hoz
ProtonMail

A Gmail szintén teljesen ingyenes, és rengeteg 15 GB szabad hely áll rendelkezésre bárki számára, akinek szüksége van rá. Ezt a helyet megosztják más Google-szolgáltatásai, és viszonylag kevésért többet vásárolhat. A Google nem zárja ki a fizetős falak mögötti funkciókat (kivéve, ha Ön üzleti felhasználó). Az ingyenes fiókok mindent megkapnak: vállalati szintű spamszűrők, opcionális kísérleti szolgáltatások, levelezési álnevek, sok.

A ProtonMail viszonylag korlátozott. Az ingyenes fiók napi 500 MB helyre és 150 üzenetre korlátozódik. Azok a funkciók, amelyek ingyenesek a Gmail használatával, például az egyéni szűrők és az automatikus válaszadó, prémium 4 eurós havi fiókot igényelnek. Három címkét, három mappát és egyetlen címet (egyéni domainek nélkül) kap ingyenesen.

Ez nem feltétlenül rossz dolog, de az évtizedekig tartó ingyenes webmail és a hatalmas hely-elosztás sokunkat meggyőzött arról, hogy az e-mail nem olyan szolgáltatás, amelyért fizetnünk kellene.

A Google Fiók tárhelyének lebontása

A Gmail szintén mélyen integrálódik a Google egyéb szolgáltatásaival. A Google Segéd ellenőrizheti a beérkező leveleket, hogy releváns információkat találjon a közelgő utazásokról vagy az Ön által végrehajtott vásárlásokról. Ez mindenféle érdekes és valóban hasznos AI-funkciót lehetővé tesz.

A ProtonMail elsősorban e-mail szolgáltatás, bár a vállalat VPN szolgáltatást is nyújt, és fejlesztés alatt vannak titkosított naptár- és fájltároló alkalmazások. Nincs megosztott felhőalapú tárhely, nincs gépi tanulási mesterséges intelligencia, amellyel beszállókártyája elkészülhetne a repülőtér kapujában, és nincs kísérő keresőmotor, térkép vagy videó-tárhely szolgáltatás.

Át kell eresztenie a Gmailt a ProtonMailhez?

Mostanra valószínűleg már elhatározta, hogy áttér egy olyan biztonságos e-mail szolgáltatásra, mint a ProtonMail, vagy a Gmail használatával marad. Végül nincs helyes válasz. A Google felhasználói többségének soha nem adják át adatait a hatóságoknak, és sokan örömmel kereskednek a magánélet érdekében a kényelem érdekében.

De ha olyan e-mail szolgáltatást keres, amely nagyobb előrelépést jelent az Ön védelmében, a ProtonMail jó választás.

Megpróbál megszabadulni a Nagy G-től? Tudja meg, mit tehet távolítsa el a Google-t az életéből.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan lehet eltávolítani a Google-t az életéből (és miért ez szinte lehetetlen)
Source link


11 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok