Mi az ortolináris billentyűzet, és használnia kell-e? – Review Geek

Avatar admin | 2021.02.26. 34 Views 0 Likes 0 Ratings

34 Views 0 Ratings Rate it

Ergodox Planck EZ
Ergodox

Ha az internet sarkaiban lógott, amelyek minden mechanikus billentyűzet megszállottjai, észrevehette néhány furcsa megjelenésű dizájnt: kis négyszögletes táblák, négyzet alakú gombokkal, tökéletesen egyenes sorokban és oszlopokban. Ezek ortolináris billentyűzetek, érdekes divat a lelkes tömeg körében. Mi a helyzet? Hadd magyarázzam el neked.

Mi van a névben?

Az „Ortho” görög szó, jelentése egyenes vagy merev. Ez ugyanaz a szó, amelyet a fogszabályozás alapjául használunk, a fogak kiegyenesítésének orvosi gyakorlatát, amelyet egy fogszabályozó gyakorol. Kombinálva a „lineáris” kifejezéssel, vagyis egy vonalban, és ortolinearussá válik: egy melléknév, amely azt jelenti, hogy valaminek sok egyenes van.

Tipikus ortolináris kulcselrendezés.
A Planck ortolinear billentyűzet alapértelmezett elrendezése. Billentyűzet-elrendezés szerkesztő

Mi értelme van egy olyan furcsa billentyűzetnek? Erre válaszolni kell, vajon miért gondolja a normál billentyűzetet normálisnak? A megdöbbentő billentyűk gyakorlása régi gépi írógépekkel kezdődött: Mivel minden kulcs egy rúdhoz volt csatlakoztatva, amely fizikailag elütötte a papírt. Több kulcssor beillesztése érdekében a kulcsokat egymás között osztották el.

Az alábbi videóban láthatja, hogy ennek a 110 éves írógépnek a lépcsőzetes karjai miként aktiválják azokat a mechanizmusokat, amelyek tintát visznek a papírra.

Ez a tervezési döntés sokáig elakadt, miután ezeket a fizikai rudakat elektromos jelekkel helyettesítették, mivel az elektromos, majd elektronikus írógépek kulcsai hasonló elrendezést alkalmaztak, mint a régimódi tervek. Ezt viszont továbbadták a számítógépes billentyűzetek legtöbb tervéhez. Mivel a lépcsőzetes billentyűk használatának nincs nyilvánvaló hátránya, miután kifejlesztette az izom memóriát a gépeléshez, nem volt oka a tervezés módosításának. Ez ma már annyira elterjedt, hogy még érintőképernyőkön is használjuk.

Nagyon hasonlít arra, hogy a „Mentés” gombot még mindig egy hajlékonylemez képviseli, évtizedekkel azután, hogy bárki ténylegesen használta a mindennapi számítástechnikában. A több mint egy évszázaddal ezelőtti tervek még mindig befolyásolják, hogyan viszonyulunk minden nap tárgyakhoz. Ne feledje, ha kicsi, látszólag következménytelen döntéseket hoz.

Mi a jobb az ortholinearben?

Az ortholinear billentyűzetek nem használnak más billentyű elrendezést, mint a szokásos billentyűzetek a QWERTY és a DVORAK közötti különbség. Nem, ugyanazok az általános kulcstérképek vannak, amelyekhez hozzászokott, csak tökéletesen egyenesek és párhuzamosak. Ehhez általában levágnak néhány oldalsó billentyűt, például a Vezérlő, az Enter és a Shift, csak egy kulcsszélességre (vagy megduplázzák az 1 × 2-t, hogy egyenletesek maradjanak).

Szóval, mitől jobbak? Őszintén szólva ez a felhasználótól függ. Egyes felhasználók szerint az egyenes elrendezésre váltás gyorsabb gépírókká teszi őket, mert minden „értelmesebb”. De természetesen, ha egy évtizedes vagy annál hosszabb ideig gépelsz egy szabványos billentyűzeten, akkor lesz egy beállítási időszak, amikor az ujjaid “megtanulják” az enyhe különbségeket attól, ahol az agyad gondolja a kulcsokat.

Massdrop Planck készlet
Drop.com

Ez a tanulási időszak nem különösebben hosszú – közel sem olyan hosszú, mint egy új elrendezés megtanulása. Úgy tűnik, nagyjából megegyezik azzal az idővel, amelyhez alkalmazkodni kell osztott ergonomikus billentyűzet (és néhány felhasználó azt állítja, hogy az ortolináris elrendezésnek is vannak ergonómiai előnyei). De természetesen ez az időszak minden felhasználó számára más és más lesz.

És hasonlóképpen nincs megmondva, hogy mekkora hasznot fog érni az orto elrendezésre való áttérés után … vagy ha egyáltalán látni fogja. Úgy tűnik, hogy ez a felhasználó és a felhasználó közötti preferencia.

Az ortolináris billentyűzetek nem új találmányok: Vannak példák, amelyek a számítás korai szakaszaiba nyúlnak vissza. De úgy tűnik, hogy az újabb formatervek figyelembe veszik azt a tényt, hogy kisebbre teheti őket éppen ehhez: Az egyközös oldalsó billentyűk a szokásos 60% -os elrendezés kb. tervezés. Érdemes megfontolni, ha a lehető legkönnyebb, legkisebb billentyűzetet próbálja elkészíteni egy hordozható beállításhoz.

Hol lehet ilyet szerezni?

Ha szívesen kipróbálnál egy ortolináris táblát, akkor nem vagy egyedül. De te sem vagy olyan bőséges társaságban, hogy bármelyik Best Buy polcon megtalálnád. Valójában elég nehéz egyáltalán elkészített ortolinear billentyűzetet találni.

Mivel ez a trend a mechanikus billentyűzet közösségében indult el, az ortolinear billentyűzetek nagy része jelenleg házi készítésű: A felhasználók áramkört, kompatibilis házat és kapcsolókat vásárolnak, és az összes alkatrészt forrasztópáka segítségével szerelik össze. Ezután be kell dugniuk a billentyűzetet (alapvetően nulla vezeték nélküli példa van) és kedvükre programozni vagy beállítani a billentyű elrendezését.

Ha már rajong a billentyűzetek építéséért, akkor nagyszerű! Csak nézzen körül egy tetszőleges elrendezésű, kompatibilis tokkal rendelkező ortolináris nyomtatott áramköri lap után, és adja meg saját kapcsolóit. Ha egyiket sem akarja megtenni, akkor a lehetőségei nagyon gyorsan csökkenni kezdenek.

A Planck EZ, egy kis előre összeállított ortolináris billentyűzet.
A Planck EZ, egy kis előszerelt ortolináris billentyűzet. Ergodox

A Planck design általában ott kezdődik, ahol el akarja kezdeni. Ez a 40% -os billentyűzet rendelkezik egy szabványos tábla összes betűgombjával, de hiányzik szám- vagy függvénysor (és sok más billentyű). A számok eléréséhez virtuális rétegeket kell használnia. A Planck EZ az a billentyűzet előszerelt verziója, kapcsolókkal és billentyűzárakkal. Elég drága, 230 dollár, de kiválaszthatja a tok és a kupakok színét, valamint azt, hogy melyik kapcsolót szeretné.

Drop.com (korábban Massdrop) ennek a kivitelnek egy változatát is eladja, de egy kis összeszerelést igényel. Meg kell találnia saját kompatibilis mechanikus kapcsolóit (ami nem nehéz). A készlet mindössze 110 dollárba kerül, és az eladott külön kapcsolók (legalább 48-at akarsz) 30-60 dollárral több lesz, attól függően, hogy mit választasz. A Drop listája be- és kikerülhet, ezért ne lepődjön meg, ha nem ellenőrzi, ha ellenőrzi.

Koolertron egykezes billentyűzet
Koolertron egykezes billentyűzet: a hasított ortolináris billentyűzet egyik fele. Koolertron

Van még egy meglehetősen könnyen megtalálható lehetőség: Koolertron. Ez a cég egykezes billentyűzeteket, más néven makró betéteket, ortolináris elrendezésben értékesít. Kombináljon kettőt közülükből, és programozza be őket a billentyűzet két oldalára, és egy szép, ergonomikus osztású ortolináris tábla lesz. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy meg kell vásárolnia két táblát (ami még mindig olcsóbb, mint a Planck bármelyik opciója), és két USB-kábelt kell használnia a külön táblákhoz.

Koolertron egykezes billentyűzet

Kettősítheti ezeket a Koolertron billentyűzeteket, némi egyedi programozással, hogy saját osztott ortolinear billentyűzetet gördítsen.

Ha más billentyűzetet szeretne, esetleg nagyobbat, vagy valami fantasztikusabb lehetőséget, akkor fel kell találnia az alkatrészeket, és magának kell elkészítenie. Kicsit nehéz munka, ezért javaslom megtalálni a módját, hogy először kipróbáljunk egy ortolináris táblát. Lehet vásárolni egyet és eladni, ha elégedetlen vagy kölcsönkérni egy billentyűzetet kedvelő baráttól.

Készen áll az építésre

Ha elvégezte a kutatását, és készen áll a saját orto táblájának elkészítésére, akkor csak keressen egy kompatibilis NYÁK-t kezdeni. Olyan dizájnt szeretne, amely tokot is kínál.

JNAO billentyűzet nyomtatott áramköri kártya
Keebio

Rengeteg különböző lehetőség van itt, többnyire kis tételben értékesítik. Az OLKB Planck-dizájnja továbbra is a legnépszerűbb, és könnyű megtalálni a tokokat is. A ID75 egy hasonló kialakítás, amely valamivel nagyobb (12 oszlop helyett 15 oszlop), és könnyebb lehet igazítani, ha egy teljes méretű táblához szokott.

Miután megtalálta a NYÁK-t és a hozzá tartozó házat, adjon hozzá néhány MX-kompatibilis kapcsolót (és USB-kábelt, ha még nincs ilyen). Várja meg az alkatrészek megérkezését melegítse fel a régi forrasztópákát.
Source link


34 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok