Mi okozza a GameStop tőzsdei őrületet?

Avatar admin | 2021.01.28. 23 Views 0 Likes 0 Ratings

23 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Mi okozza a GameStop tőzsdei őrületet című cikkhez?

Fénykép: Dev Chatterjee (Shutterstock)

Lehet, hogy ezen a héten látta a főcímeket a tőzsdei árfolyamok hirtelen megugrásáról az olyan halandó társaságoknál, mint a GameStop (akár 400%) és az AMC (akár 375%). De mi van a Blockbusterrel? Igen, még mindig léteznek filléres készletként – és fel vannak tüntetve 2000% a hét elejétől is. Mi történik?

A lakossági befektető emelkedése

A hagyományos értékbefektetésnél talál egy alulértékelt vállalatot, megveszi a részvényt, amíg az olcsó, majd pénzt keres, amikor felértékelődik. Ezen részvények esetében az értékelés nem igazán számít. Végül is senki sem vár sokat a GameStop-tól – egy tégla és habarcs üzletlánctól, amely a pandémián dátumozott üzleti modellel küzd, és nem is beszélve a Blockbuster mumifikált héjáról.

Tehát miért nem ezeknek a vállalatoknak a részvénymozgásait befolyásolják az alapjaik? Mert amivel valójában foglalkozunk, az a short ügylet harc a nagy fedezeti alapok és az egyre erőteljesebb és szervezettebb kiskereskedők között, akik befolyása megnőtt a jutalékmentes kereskedések, az egyes befektetői alkalmazások, például a Robinhood, és a közösségi média és az internet által biztosított hatalomnak köszönhetően – ideértve a népszerű, zajos subreddit r / wallstreetbets (önszámlázás: „4chan talált egy Bloomberg terminált”) – együtt dolgozni.

Rövid eladási tétek sorozata

Ahhoz, hogy megértsd, mi történik, tudnod kell, hogyan short ügylet művek. A nagy, intézményi befektetők által általában használt short ügyletek rövid távú tétet jelentenek, miszerint a társaság részvényei csökkenni fognak. Lényegében ezek a befektetők kölcsönözik a társaság részvényeit egy bróker-kereskedőtől, azonnal eladják a piacon, majd az ár csökkenése után visszavásárolják, ekkor zsebezik be a különbözetet, és adják vissza a részvényeket a bróker-kereskedőnek. Ezek kockázatos befektetések, mivel a részvényeket végül vissza kell adni a bróker-kereskedőnek, és nincs garancia arra, hogy a részvényárfolyam valaha is csökken.

Az a helyzet, hogy ezek az intézményi befektetők kapzsiságba estek short ügyleteikkel, mivel részvényeik több mint 100% -át rövidítették le e vállalatok számára (139% a GameStop esetében). Ez azt jelenti, hogy a befektetők több részvényre fogadnak, mint amennyi valóban létezett, ami rendkívül szokatlan. Ez felkeltette a lakossági befektetők figyelmétlehetőséget biztosítva számukra, hogy mindketten pénzt keressenek, és némi lollót is kapjanak a nagy fedezeti alapok kárára.

A lakossági befektetők szorító játékai

Tehát mi történik, amikor egy csomó rekreációs befektető befektet egy rövidített részvénybe, növelve annak árát? A short eladók elveszítik a sok pénzről. Rosszabb esetben az eredeti bróker-kereskedő megkövetelheti részvényeik azonnali visszaszolgáltatását az a részeként margin call – a rövid eladók kényszerítése a már eladott részvények visszavásárlására, még akkor is, ha most sokkal többe kerülnek, mint amennyiért eladták őket. És amikor ezt megteszik, a részvény árfolyama tovább emelkedik – a „visszacsatolási ciklus részeként” ismertrövid szorítás.

A „furfangok bosszúja” -nak nevezett egyéni befektetők valóban pénzt keresnek ezekből a rövid szorításokból, és egyszerűen elkapták a fedezeti alapok kezelőit. Csakúgy, mint a short ügyletek esetében, a szorításból történő pénzszerzéshez jó időzítés és fegyelem szükséges, mivel a befektető akkor akar eladni, amikor a rövid eladók visszavásárlási őrjöngése a csúcson van. A Reddit másik jóváhagyott stratégiája az volt, hogy felhívja a brókereket és ragaszkodik ahhoz, hogy ne adják ki részvényeiket shortolás céljából – ez az ügyfelek szokásos joga -, így még tovább növelve a részvényárfolyamot.

Elméletileg a spekuláció akkor ér véget, amikor elegendő short ügynök eladta veszteségét és lerakta a készletet – elméletben, A Reddit olyan magas szintű memóriát tarthat a magasban, ameddig csak akarnak.

Ez illegális?

A Bloomberg szerint, a SEC valószínűleg „megvizsgálja” a kereskedést, és a A Pénzügyminisztérium azt mondja „figyelik” a helyzetet. A piaci manipuláció vádjai azonban általában megkövetelnek bizonyos bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a befektetők tudatosan hamis információkat terjesztenek, hogy más kereskedőket eláruljanak egy részvény vételén vagy eladásán. Ebben az esetben azt állíthatja, hogy a Redditors szédületes YOLO-motívumai valójában meglehetősen átlátszók voltak.

Ahogy James Cox, a Duke University School of Law professzora a Bloombergnek fogalmazott:

– A SEC végrehajtási rémálma. A kérdés az: hol kezdődik a manipuláció, és mikor kezdődik a saját sejtéseink kereskedése és a megérzéseink nyilvánosságra hozatala? ”

A sikeres végrehajtási esetek jellemzően a SEC-től függenek, amely azt mutatja, hogy a befektetők tudatosan hamis információkat terjesztenek, hogy más kereskedőket eláruljanak egy részvény vételén vagy eladásán.

Amint a Bloomberg Matt Levine rámutat, hogy ilyen ügyet folytasson itt, a SEC-nek példátlan intézkedéseket kell tennie – ha egyáltalán intézkednek.

Befolyásolja ez a befektetéseit?

Minden tőzsdei befektetés magában hordoz bizonyos kockázatot, és a részvény volatilitása része ennek a kockázatnak. Az azonban még nem világos, hogy ezek a lakossági befektetői lépések hogyan befolyásolják a hagyományos, hosszú távú értékű befektetőket. A közvetlenebb aggodalom az lehet, hogy a FOMO lakossági befektetők kockázatos fogadásokat vállalnak, és pénzt veszítenek, amelyekből nem engedhetik meg maguknak, hogy elváljanak. A lényeg az, hogy az egyes befektetőknek teljes mértékben tisztában kell lenniük az általuk vállalt kockázatokkal, különösen minden olyan befektetési jelenség esetében, amelyet olyan szavakkal írnak le, mint „őrület” és „őrület”. És ha viszketést érez egy olyan befektetési alkalmazás használatakor, mint a Robinhood, olvassa el ezt CNBC bejegyzés a kockázatokról első.
Source link


23 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok