Miért hirtelen jó dolog az „állomány immunitása”?

Avatar Gadam | 2021.02.03. 14 Views 0 Likes 0 Ratings

14 Views 0 Ratings Rate it

egy tömeg

Fénykép: Alekszandr Ozerov (Shutterstock)

A világjárvány korai napjaiban felvetődött egy gondolat, hogy a lehető leghamarabb meg kell próbálnunk elérni a „csorda immunitását”. Szörnyű volt, szörnyű, nem jó, nagyon rossz ötlet, mert az annyit jelentett, hogy emberek millióinak adták fel és hagyták meghalni. És mégis, most, hogy van egy oltásunk, az állomány immunitása hirtelen jó dolog. Mi ad?

Röviden, az állomány immunitása az oltásokkal szemben megvédi az embereket a megbetegedéstől. Az állomány immunitását a természetes fertőzésekkel szemben kapja meg miután megbuktál hogy mindenkit megvédjen a megbetegedéstől.

Az „állomány immunitása” leírja, hogy a közösség hogyan védi az embereket

Beszéljünk arról, hogy valójában mit jelent az állomány immunitása. „Közösségi immunitásnak” is nevezik.

Ha egy közösségben a legtöbb ember immunis egy fertőző betegségre, akkor annak a néhány egyéneknek, akik nem immunizáltak, csökkent a kockázata annak, hogy elkapják. Ha városában szinte mindenki immunizálva van például a kanyaró ellen– akár a vakcinától, akár gyermekkorában túlélve -, akkor azokat a csecsemőket, akik még nem elég idősek ahhoz, hogy megkapják az MMR oltást, egyszerűen azért védik meg, mert nincs sok ember a közelben, hogy képes legyen kanyarót átadni nekik.

Az állomány immunitása nem tökéletes védelem, de azt jelenti, hogy nincs sok ember, aki hajlamos a betegségre, és hogy ezek az emberek valószínűleg nem érintkeznek egymással. Nagyon nehéz lenne egy járványnak egy ilyen közösségben elindulni.

Az állomány immunitása az oltás célja

Egy személy beoltása megvédi az illetőt; a legtöbb ember oltása megvédi a kiszolgáltatott embereket az egész közösségben.

A „legtöbb” meghatározása attól függ, mennyire fertőző a betegség. A kanyaróhoz szüksége lenne az emberek legalább 92% -a hogy immúnis. A COVID-19 esetében az egyik általános becslés szerint az emberek 70% -ának immunitással kell rendelkeznie, hogy elérje az állomány immunitását.

Az állomány immunitása a múltban kordában tartotta a betegségeket. A himlő elleni oltási kampányok eredményeként a himlő eltűnt a földről – ez az egyetlen emberi betegség, amelyet valaha teljes mértékben megszüntettek. Kanyaró még mindig létezik, de járványok az Egyesült Államokban.S. gyorsan kialudt jó oltási lefedettségünknek és agresszív érintkezéskövetésünknek köszönhetően (bár a járvány megzavarta ezt a munkát.)

A fertőzésből származó állomány immunitása nem ugyanaz

Elméletileg természetes fertőzéssel lehet elérni az állomány immunitását. BEz két okból nem okos terv bármilyen halálos betegség kezelésére:

Először is, ha nincs vakcina, csak akkor érjük el az állomány immunitását, miután sok-sok ember megbetegedett. Ha olyan közösséged lenne, amelyben az emberek 70% -a túlélő COVID-19-ben, ez azt jelenti, hogy a közösség sok lakóját és sokakat eltemette volna maradnak hosszú távú szövődmények. (Ne felejtse el a túlterhelt egészségügyi rendszer járulékos károsodásait és az ellenőrizetlen járvány gazdasági következményeit, amelyek még több halált és nyomort okoztak volna.) Még ha a fennmaradó 30% -ot is védik, akkor iszonyatos költségekkel jár.

Másodszor, ha az immunitás megszerzésének egyetlen módja az, hogy maga fertőződik meg, akkor nincs mód biztosítani ezt az immunitást az újonnan érkezők – például a csecsemők – iránt anélkül, hogy kitennék őket a betegség minden veszélyének. Az állomány immunitása oltás nélkül átmeneti.

Az oltások annyira értékesek, mert immunitást adnak nekünk anélkül, hogy megkövetelnék, hogy átvészeljük a megbetegedés minden veszélyét. Az állomány immunitása a természetes fertőzéssel szemben egy tragédia eredménye, míg az oltások lehetővé teszik, hogy biztonságosan elérjük az állomány immunitását.


Source link


14 Views 0 Ratings Rate it