Miért károsítják a fülemet a zajcsökkentő fejhallgatók?

Avatar admin | 2021.01.10. 14 Views 0 Likes 0 Ratings

14 Views 0 Ratings Rate it

Egy hölgy lehámozza a zajcsökkentő fejhallgatót, és fintorog a fájdalomtól.
Gang Liu / Shutterstock

Vajon az új zajcsökkentő fejhallgató fájdalmas „nyomást” gyakorol a fülére? Kiderült, hogy az elméd trükköket játszik rajtad.

Az elmúlt évtizedben a zajcsökkentő fejhallgatók egyre gyakoribbá, megfizethetőbbé és hatékonyabbá váltak. De ahogy a fejhallgató egyre jobban kiszűri a külső hangokat, egyre többen panaszkodnak arra, hogy fülfájást, fejfájást és a belső fül „nyomásának” érzését okozzák. Ezek a panaszok visszanyúlnak 2009-nél tovább, akkor miért nem sikerült még megoldani ezt a kérdést? Nos, először is meg kell értenünk, hogyan működnek a zajcsökkentő fejhallgatók.

ANC fejhallgató hallgatja a külső zajokat és megszünteti őket

A közhiedelemmel ellentétben az aktív zajcsökkentő (vagy ANC) fejhallgató nem zárja el a zajt azáltal, hogy fizikailag árnyékolja a fülét a külső hanghullámoktól. Nem olyanok, mint a bolyhos lövöldözős fülvédők; csak apró műanyagdarabok. Tehát hogyan törölhetik az ANC fejhallgatók a hangot?

A fényhez hasonlóan a hang is „hullámokban” halad a levegőben. És ahogyan a különböző fényfrekvenciákat különböző színekként ismerik fel, a különböző hangfrekvenciákat különböző hangmagasságként érzékelik.

A helyzet az, hogy a hang „nyomáshullám”. A fénytől eltérően a hang szilárd tárgyakon, például falakon, vízen és műanyag fejhallgatón keresztül képes mozgatni. Az alacsony frekvenciájú hanghullámok különösen jól képesek szilárd tárgyakon keresztül haladni (gondoljunk csak egy nagydobra), de a magas frekvenciájú hangok (mint például a CRT TV csúnya hangja) nem túl nagyok a tárgyak közötti mozgásban.

A zajszűrés működését bemutató diagram
Wikipédia

Tehát az ANC fejhallgató célja az alacsony frekvenciájú hangok megszüntetése. Ezt úgy teszik meg, hogy beépített mikrofonnal figyelik a zajkörnyezetet, azonosítják az említett zajok frekvenciáit, és egy zajcsökkentő hullámmal robbantják be a fülét, amely megsemmisíti a nem kívánt külső hangokat.

Ez bonyolultnak hangzik, de könnyen érthető. A zajcsökkentő hullám alapvetően a hang tükörváltozata, amelyet a fejhallgató megpróbál megszüntetni. Ugyanaz a frekvencia (hangmagasság), mint a nem kívánt zaj, de megfordított polaritással (ismét tükör változat). Amikor két ellentétes polaritású hang találkozik egymással, mindkettő megszűnik. Furcsa, de ez a tudomány.

Miért érzik füleim „nyomást” egy repülőgépen?

Rendben, így az ANC fejhallgató megszünteti a zajt, mivel zajvédő hullámot pumpál a fülébe. De miért bántják az emberek fülét és okoznak fejfájást?

A legtöbb ember az ANC fejhallgató érzését egyfajta „nyomásként” írja le a füleken, például a légköri nyomás változását, ha egy repülőgépen felemelkednek vagy mélyen az óceánba merülnek. Fontos tehát megérteni a légnyomás működését (és annak kapcsolatát a hangérzékeléssel), mielőtt megpróbálnánk kideríteni, hogy az ANC fejhallgató miért nyomást gyakorol a fülére.

A légköri nyomás (más néven légnyomás és barometrikus nyomás) az az erő, amelyet egy felületre kiterjesztenek a légköre. A Földünkről érkező gravitáció folyamatosan lehúzza a légkört, ezért az alacsony magasságú éghajlaton (az óceán fenekén) a levegő sűrűbb, mint a nagy magasságú éghajlat (hegytető vagy repülőgép repülés közben).

Most nem a légköri sűrűség okozza a fülében a fájdalmas nyomást. Ez a „nyomás” érzése okozza a különbséget a belső füle és a környezete légnyomása között. Ha nagy magasságban vagy, akkor a füledben lévő levegő el akar menekülni. Ha alacsony magasságban vagy egy csomó nyomás alatt van, akkor a belső fülének több levegőre van szüksége, hogy ne dőljön össze. Amikor „bepattan” a fülébe, akkor csak kiegyenlíti a fülben lévő légnyomást a környezeti levegő nyomásával, és a „nyomás” érzése elmúlik.

Az ANC fejhallgató nem gyakorol „nyomást” a fülére

De az agyad nem csak a fülfájásra és a fejfájásra támaszkodik annak meghatározásához, hogy mikor változik a légköri nyomás. Azt is megnézi, hogy mennyire rezeg a középfül.

Amikor először megy fel egy repülőgépre, a füle nagyobb sűrűségű, mint a környezete. Ennek eredményeként a belső füled kicsit olyan, mint egy lufi, nagy nyomás alatt áll, és nem rezeg sokat. Ez a rezgéshiány az alacsony frekvenciájú hallás csökkenését eredményezi, ezért agya hajlamos arra a feltételezésre, hogy az alacsony frekvenciájú hallás elvesztése a légköri nyomás változását jelzi. (Ez az oka annak is, hogy a fülpattanás után jobban hallhat egy repülőgépen.)

Egy ember élvezi a zajcsökkentő fejhallgató édes hangját
Kite_rin / Shutterstock

Emlékszel arra, hogy az ANC fejhallgató miként törli az alacsony frekvenciájú környezeti zajokat, például a motor hangját? Néha ez becsaphatja az agyadat a légnyomás változásának észlelésében.

Természetesen az agyad valójában nem érez fájdalmat vagy kényelmetlenséget. Tehát, kezdi utánozni ezeket az érzéseket, hogy arra ösztönözze, hogy dobja be a fülét. Mivel a füldurranás nem oldja meg az alacsony frekvenciájú környezeti hang hiányát, a fájdalom és a nyomás érzése addig nőhet, amíg le nem veszi az ANC fejhallgatót.

Néhány ember nem ANC fejhallgatóhoz készült

Néhány ember nem tapasztal kényelmetlenséget az ANC fejhallgató használata közben. Mások idővel megszokják az érzést, de vannak, akik nem tudják túltenni azt a „nyomás” érzetét, amelyet az ANC fejhallgató okozhat.

Tehát, ha vadonatúj pár ANC fejhallgatója “nyomás”, fülfájás, állkapocsfájdalom és fejfájás érzését kelti, akkor a lehetőségek a helyzet kezelésére minimálisak. Használhatja a fejhallgatót körülbelül 15 percig, és remélheti, hogy az agya beállít, vagy visszaadhatja a fejhallgatót, és újra befektetheti a pénzét hangszigetelő füldugók vagy néhány lövés fülvédő hogy tegyünk át egy szokásos fülhallgatót.

Csak ne feledje, hogy még akkor is, ha a fájdalom érzését „pótolja” az agya, ettől még kevésbé lesz valóságos a fájdalom. Ha az agy nem hajlandó alkalmazkodni egy pár ANC fejhallgatóhoz, akkor ezt hagyja. Nincs ok arra, hogy kínozza magát (vagy potenciálisan bántsa magát), csak azért, hogy megakadályozza a környezeti zajokat, miközben podcastokat hallgat.

Források: A Friedeli krónikák / közeg, Wikipédia, Csillagkulcs
Source link


14 Views 0 Ratings Rate it