Miért nem éri meg egy számítógép építése most – tekintse át a Geek oldalt

Avatar admin | 2021.01.30. 26 Views 0 Likes 0 Ratings

26 Views 0 Ratings Rate it

HP, Corsair és iBuyPower játék PC-k

A hagyományos bölcsesség az, hogy rengeteg pénzt takaríthat meg egy asztali számítógépen, ha elkészíti sajátját. De jelenleg ez nem igazán igaz. Az olyan tényezők kombinációja, mint a COVID-19 járvány és a kriptovaluta hatalmas ingadozása azt jelenti, hogy sokkal drágább a csúcskategóriás alkatrészek vásárlása, ha egyáltalán megtalálja őket.

Szóval, ritka helyzetben vagyunk. Valójában sokkal értelmesebb egy előre gyártott számítógépet vásárolni most, még akkor is, ha van hozzá know-how-ja válassza ki saját részeit és szerelje össze őket. Ez különösen igaz, ha játékhoz vagy csúcskategóriás média előállításához számítógépre van szükség különálló grafikus kártyával.

Mi a fene folyik itt?

Szóval, mi a helyzet az alkatrészek ropogásával? Van néhány különböző tényező. Először is, a COVID-19 járvány nagyobb keresletet teremtett az asztali PC-k iránt, mint emberek fektessen be otthoni irodákba távmunkára vagy csak bővíteni az otthoni szórakozásukat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kevesebb önálló alkatrész van, hanem azt is jelenti, hogy az olyan nagy számítógépgyártók, mint a Dell, a HP és az Acer is erősebben ütik meg ezeket az ellátási vonalakat.

És mivel az alkatrész-beszállítók, mint például az Intel, az Asus és az MSI, nagyobb profithoz juthatnak a tömeges megrendelésekből, a PC-gyártók elsőbbséget élveznek a végfelhasználókkal szemben, akik egy-egy alkatrészt vásárolnak. Nagy váltás. A PC-eladások valóban jelentős mértékben növekedett ebben az évben, megfordítva az okostelefonok és táblagépek térnyerése óta eltelt nyolcéves trendet.

A Gartner diagram a PC-eladások növekedését mutatja
Statista

A számítógépes teljesítmény drámai növekedését is tapasztalhatjuk. Az Intel 10. generációs Core processzor-sorozatával és az AMD versenyképes Ryzen 5000-es sorozatával jelentős hatalom és hatékonyság ütközést tapasztalhatunk a legtöbb árszinten, ami azt jelenti, hogy a pandémia nélkül is jó lenne új processzort beszerezni. Ugyanez a GPU-k esetében: NVIDIA RTX 3000 sorozatú grafikus kártyák Úgy tűnik, hogy kidolgozták az előző generáció kincseit, és az AMD Radeon kártyái versenyben maradnak.

Ha minden normális lenne, igazán izgalmas lenne PC-s játékosnak lenni. És gondolom, még mindig az, de csak akkor, ha elég gazdag vagy ahhoz, hogy megengedhesd magadnak ezt az új hardvert. És még akkor is, ha mégis van, akkor is gondjai lehetnek a felkutatásával, mert még több történik: egy másik fellendülés a kriptovaluta piacon.

bitcoin bányászat
Egy Bitcoin bányászgép nyolc külön grafikus kártyával. Mineshop.eu

Aha, a Bitcoin ára ismét megugrott, ami azt jelenti, hogy egyre többen vásárolnak számtalan és erősebb számítógépet, amelyekkel „bányászhatják” azt és más pénznemeket. A kriptovaluta bonyolult téma, de a lényeges dolgokig leforrázva: Számítógép segítségével az áramot árucikkként értékesített digitális „érmékké”, például részvényekként vagy kötvényekké alakíthatja. Minél erősebb a számítógép, annál több érmét tud bányászni. A grafikus kártyák ebben különösen hatékonyak, ezért a bányászok annyi kártyát vásárolnak, ahányszor csak a kezükbe vehetik futtatja őket hatalmas teljesítményű bányászati ​​számítógépeken.

Frusztráló helyzet, ha játékos vagy profi művész, mert mindazok az édes, édes számítógép-alkatrészek csak ott ülnek, szinte szó szerint ropognak a számok, és nem használják őket a Minecraft futtatására 16K és 300 képkocka / másodperc sebességgel. A Bitcoin és testvérei hajlamosak emelkedni és zuhanni, de nem lehet tudni, hogy ez a hullám mikor szakad meg.

Scalpers a vadászaton

Az összes csúcskategóriás számítógép-alkatrész iránti kereslet, különösen a CPU-k és GPU-k iránti kereslet növekedésével a másodlagos piac ég. Ha kiskereskedelmi áron kaphat egy új Ryzen 5000 processzort vagy RTX 3000 kártyát, akkor profit érdekében megbízhatóan megfordíthatja azt az eBay-en vagy az Amazon-on. A legerősebb részeknél ez a profit az eredeti befektetés duplája vagy háromszorosa lehet.

Gazdasági értelemben ez vért jelent a vízben. A cápák ebben a metaforában skalperek, új PC-alkatrészek felvásárlása, amint rendelkezésre állnak, és felhalmozás megfordulni azok számára, akik elegendő rendelkezésre álló jövedelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy megfizetjék túlzott áraikat. Ugyanezt látjuk az Xbox és PlayStation konzolok új generációjánál is.

GeForce RTX 3070 grafikus kártya
NVIDIA

De a skalperek nem a Best Buy-on és a Walmarton kívül várakoznak, abban a reményben, hogy közmondásos féreg lesz a korai madár számára. Laza álcégekben bandáznak, kifinomult szoftvereszközök segítségével tömegesen rendelnek CPU-kat, grafikus kártyákat, játékkonzolokat és egyéb igény szerinti elektronikákat. Ezen álcégek egy részének sikerült ezer egységnyi készletet halmozzon fel. Ez szigorúan véve nem illegális, csak csekély és frusztráló.

Míg a gyártók nem tudják elég gyorsan elkészíteni ezeket a kifinomult elektronikákat ahhoz, hogy akár egy normál fogyasztói piacot is ellátjanak, a szikék a töréspontig torzítják a kínálat és a kereslet meglehetősen jóindulatú erőit. Van néhány erőfeszítés ennek leküzdésére: Newegg jegyrendszert kínál hogy az emberek kiskereskedelmi áron vásárolhassanak igény szerinti alkatrészeket. De ennek ellenére a kereslet még mindig olyan magas, hogy egyelőre elenyészően alacsony az esélye annak, hogy a „valódi” áron kapjon egyet.

Ideje előre összeszerelni

A piac egyik része CPU-kat, GPU-kat és más alkatrészeket szerez a legjobb áron: Azok a cégek, amelyek számítógépeket gyártanak és egyetlen egységként értékesítik őket. Az alkatrész-beszállítók érdekeltek e kapcsolatok fenntartásában, ezért olyan vállalatok, mint a Dell, az Acer, a Lenovo és még több butikgyártó CyberPowerPC és Sólyom Északnyugat első repedést kap a csúcskategóriás alkatrészek korlátozott medencéjénél.

És mivel ezek a vállalatok számítógépeket akarnak eladni, tudják, hogy az asztali PC-k ára nem változott annyira a jelenlegi válság idején. Ez azt jelenti, hogy ha új számítógép építésén gondolkodik, vagy akár csak meglévő verzióját frissíti egy új CPU-val vagy grafikus kártyával, akkor ésszerűbb most előre összeszerelt terméket vásárolni.

Ez szinte mindenre vonatkozik, kivéve az ultra-alacsony fogyasztású – még a középkategóriás építkezéseket sem dedikált grafikus kártya nélkül. De ha egy csúcskategóriás gépet választ, processzorral és a legújabb generációs grafikus kártyával, akkor ez különösen igaz.

Tedd próbára

Itt egy kísérletet végzek a PC Part Pickerrel: Megcsinálom az ideális játékasztalt, ha éppen most szednék alkatrészeket magamnak. A legújabb generációs Core i5 processzorral, 16 GB RAM-mal, 1 TB M.2-es tárhellyel és a mindet összekapcsoló alkatrészekkelKörülbelül 950 dollárt nézek, mielőtt hozzáadnék egy grafikus kártyát. Áraztam egy RTX 3070-et … csakhogy jelenleg nincs raktáron a PC Part Picker adatbázisban!

PC Part Picker képernyőkép
Közepes és csúcskategóriás asztali számítógép PC-választón, a GPU nem tartozék.

Szóval, mennyit fog fizetni azért a grafikus kártyáért, ha kénytelen most a skalperekhez menni? A legolcsóbb, amit az Amazon-on találtam egy fogcsikorgató 1200 dollár, hétszáz dollárral magasabb a kiskereskedelmi árnál.

Találtam egyet kiskereskedelmi áron az eBay-en … ahol a cím arra utasított, hogy olvassam el a leírást. 500 USD-os kártya esetén a következőképpen szól:

Csalárd eBay-lista egy NVIDIA grafikus kártyához

Tehát igen, ez egy óriási kaptár a söpredékről és a gazemberekről.

A legolcsóbb lista, amelyet az Egyesült Államokban találtam, és amely azt állította, hogy valódi kártyát ad el, és nem fényképet vagy üres dobozt, 799 dollár volt. Ez 1650 dollárra növeli az én összeállított játékasztalom költségeit. És ez azt feltételezi, hogy valaha is megkapja ezt a grafikus kártyát, és nem találja magát azon, hogy a PayPal-t megtérítse. Feltéve, hogy az Amazon mellett jár, 2050 dollárba kerül.

Most hagyjuk, hogy az ujjaink átmenjenek a Dellhez. Egyedi játékasztal megközelítőleg ugyanazok a specifikációk (ugyanaz a processzor, GPU, RAM, M.2 SSD, alap esetben) most 1829 dollárba kerül. Ha figyelembe veszi az alkatrészek szállítását és az adókat több üzletből, plusz 100 dollárt a megvásárolandó Windows 10-licencért, ez megközelítőleg megegyezik a legjobb esettel … és sokkal kevesebb, mint az Amazon vásárlása. Még mindig fizet 150 dolláros prémiumot az RTX 3070 kártya kiskereskedelmi áránál, de ez sokkal jobb ajánlat, mint megpróbálni megnyugtatni a szikét.

Dell játékasztal

Fontos, hogy a Dell számítógépre egy év garancia vonatkozik nemcsak magára a számítógépre, hanem az egyes alkatrészekre is. Két hét múlva az ajtómon lehet. Vannak módok arra, hogy ott is levesszük az értéket: Ha a legalacsonyabb szintű RAM-mal és SSD-vel megyek a Dell-től, és a megtakarításokat arra használom, hogy a PCPartPicker-től vásároljam meg, akkor 300 dollárt spórolhatnék … és csak 140 dollár értékű hozzáadással cserélhetném ki őket -alkatrészeken. Akár néhány dollárt is kereshetnék a lassabb merevlemez értékesítésével, vagy megtarthatnám extra tárolásra. És természetesen gyakran találhat előre gyártott konfigurációkat is eladó.

Ennek a gondolatkísérletnek a lényege: Szinte biztosan időt, pénzt és frusztrációt fog megtakarítani azzal, ha most egy előre felépített asztali gépet használ, feltéve, hogy nem teljesíti a testreszabott extrákat. Ez mindaddig igaz marad, amíg a jelenlegi alkatrészek összeomlása véget nem ér.
Source link


26 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok