Mit jelent a „CD írása”?

Avatar Gadam | 2021.04.12. 359 Views 0 Likes 0 Ratings

359 Views 0 Ratings Rate it

CD írása laptop meghajtóban.
Wachiwit / Shutterstock / Benj Edwards

Ha még soha nem találkozott felvehető CD-vel, megbocsátható, ha nem tudja, mit jelent a „CD írása” kifejezés. Tűzzel jár? Valójában égett valami a folyamat során? Elmagyarázzuk, hogyan működik a folyamat, miért hívják „égésnek”, és miért volt ez a düh az 1990-es évek végén.

Égés: írható CD írása lézerrel

CD írása azt jelenti, hogy adatokat írunk egy írható kompaktlemezre (röviden „CD-R” -nek), egy speciális eszközzel, amelyet CD-írónak vagy CD-R meghajtó. A folyamatot gyakran „égőnek” nevezik, mert a CD-R meghajtóban lévő lézer hő felhasználásával rögzíti az adatokat a lemezre.

Körülbelül egy évtizeden át, 1996 és 2005 között, sok számítógépet beépített CD-R meghajtókkal szállítottak, így az emberek biztonsági másolatot készíthettek az adataikról, digitális fényképeket oszthattak meg másokkal, audio mix CD-ket hozhattak létre és így tovább. Az USB flash meghajtók és az Internet megjelenésével a CD-k írása kevésbé népszerű mód lett az adatok tárolására és továbbítására. De ebben az időszakban a CD-k írása nagyon gyakori volt.

Egy 1993 eleji reklám, amely megemlíti a CD írását.
Egy 1993 eleji reklám, amely megemlíti a CD írását. Crawford Communications

Az online médiaarchívumokban végzett keresésünk során először a „CD írása” kifejezés szerepel 1993 körül jelent meg, amikor a CD-R technológia eléggé megfizethetővé vált az üzleti felhasználáshoz. De az „éget” kifejezés, azaz „írni”, megelőzte a CD-R-ket. Különösen a „éget egy EPROM-ot”A CD-k megjelenése előtt elterjedt volt, és ez a kifejezés valószínűleg még azelőtt kiterjed a technológiára.

Hogyan működik a CD-R?

Mindazok, akik odakint marsallokat lőnek ki, megnyugodhatnak: A CD-író írásakor semmi sem ég meg szó szerint (mint a tűzben), de a lemezen lévő kémiai réteg megváltozik a lézer hőjétől. Ahhoz, hogy megértsd, miért hasznos ez, előbb tudnod kell, hogyan működik egy normál CD.

Egy rendes sorozatgyártású CD-n az adatokat úgy tároljuk bináris adatok fizikai gödrök és sík területek (vagy gödrök hiánya) sorozatában egy speciális rétegben a korongon. CD olvasásához a CD-lejátszó egy lézert ragyog a lemez adatrétegébe ágyazott spirális barázda mentén. Ha a lézer visszaverődik egy sík területen, akkor a játékos „1” -et regisztrál Ha a lézersugár eléri a gödröt, és elhomályosodik vagy elhajlik, akkor „0” -ként regisztrálódik.

A CD-R eleje és hátulja.
Andy Heyward / Shutterstock

A sorozatgyártású CD-k hátránya, hogy a háromdimenziós adatréteg (gödrökből és sík területekből) véglegesen a lemezre van bélyegezve, és később nem változtatható meg. De az 1980-as évek közepén a Taiyo Yuden Japánban felfedezte, hogy a lézerfény diffúzálásához nincs szüksége tényleges gödrökre. Ehelyett átlátszó kémiai réteget ágyazhat a lemezbe, amely sötétebbé válik, ha nagyobb teljesítményű lézerrel melegítjük.

Így működnek a CD-R-k. Tehát a kereskedelemben préselt CD-n lévő gödrök helyett a CD-R lemezek sötétített festékterületeket használnak. Szerezd meg?

A CD-R-k ára gyorsan csökkent

Egyes jelentések szerint az első kereskedelmi CD-R meghajtók 1988-ban jelentek meg a japán Taiyo Yuden-tól, de a legkorábban az Optical Media International-től 1989-ben indult és 150 000 dollárba került (ma kb. 324 000 USD).

Optical Media International’s Topix CD szerzői rendszer tartalmazta a teljes számítógépes beállítást, mivel a szokásos asztali számítógépeken nem volt tárhely, szoftver vagy a feladat elvégzéséhez szükséges hardver. (1989-ben egy tipikus asztali merevlemez 20 vagy 40 megabájtot tárolt, egy CD-ROM pedig 650 megabájtot.)

A Meridian CD Publisher CD-R lemezeket készített egy mosógép méretű rendszeren.
A Meridian CD Publisher (1989) CD-R lemezeket készített egy mosógép méretű rendszeren. Délkör

A CD-R szerzői rendszerek költségei drámaian csökkent, beleértve egyet a Meridian 98 000 dollárért néhány hónappal a Topix után, a Sony rendszere 1990-ben 30 000 dollárért, és az első 5,25 hüvelykes félmagas CD-R meghajtó 1992-ben 11 000 dollárért egy egyedi rendszer részeként. Végül 1995-ben, amikor a fogyasztók 995 dollár alatt vásárolhatott meg egy Hewlett-Packard CD-R meghajtót, A CD-R-k kezdtek elterjedni. A CD-R meghajtók az idő múlásával is gyorsabban növekedtek – 2002-re egy 52-szeres CD-R meghajtó képes volt rá elégetni egy teljes CD-t három perc alatt.

Mivel a CD-R meghajtók egyre gyakoribbá váltak, a CD-R adathordozók költségei is drámaian csökkentek. 1990-ben CD-R-k kb. 100 dollárba kerül. 1996-ra körülbelül 10 dollárba kerültek egy lemez. 1999-ben voltak kb. 1 dollár minden egyes. És csak néhány évvel ezután vásárolhatott ömlesztve CD-R-k orsókban fillérekért egy lemezt.

Minden iparág nagy bánatára, amely CD-n, embereket publikált CD-R lemezeket is használt kalózkodáshoz– mind a hamis kereskedelmi műveletek, mind a személyes használat terén, és a CD-R adathordozók gyorsan csökkenő ára jelentősen táplálta ezt a tendenciát.

A CD-R írása a kultúra nagy része volt

Ahogy a CD-R lemezek 2000 körül egyre olcsóbbak lettek, a CD-R átvétele gyorsan növekedett. Az emberek egyszeri eldobható módszerként kezdték használni őket az adatok számítógépek közötti átvitelére, különösen a fiatalok gyakran használták őket egyedi audio mix CD-k készítéséhez.

Az 1990-es évek vége mix CD
Benj Edwards

A keverékekhez hasonlóan, ahol az emberek kedvenc dalokat rögzítenek rádión vagy más médián kívül, és egyéni hangsorrendbe állítják őket, hogy megfeleljenek bizonyos hangulatoknak, vagy hogy megosszák személyes zenei ízlésüket barátaikkal, az 1990-es évek végén élénk kultúra alakult ki a mix CD-k körül. Mix CD-k esetén az emberek általában másolás („rip”) sávok a meglévő CD – ről a számítógépre (vagy letöltheti őket a Napster), majd az általuk választott sorrendben írjon be egy egyedi CD-R lemezt.

A digitális zenelejátszók térnyerésével a mix CD-k a 2000-es évek közepén kezdtek el zuhanni az iPod vagy okostelefon egyedi lejátszási listáinak javára.

Még ma is írhat CD-ket

Míg a CD-R-k határozottan nem olyan népszerűek, mint egykor, a vállalatok továbbra is CD-R adathordozókat árulnak, és ha van CD-R vagy DVD-R meghajtó, akkor is írhat CD-R-t ma Mac-jén vagy Windows 10 gép.

Miért akarod? Néhány évjáratú számítógép-rajongó CD-R-eket használ az adatok átvitelére a gépek között, van, akit CD-n letöltött dalok meghallgatására használ egy autóban, amely nem támogatja a Bluetooth-kapcsolatot, és még sok minden mást.

ÖSSZEFÜGGŐ: CD vagy DVD írása Windows 10 rendszeren

Verbatim CD-R írása
Modern promóciós kép a Verbatim CD-R lemezei számára. Szó szerint

De ha mégis, ne feledje, hogy a tudomány kimutatta, hogy a CD-R-k (és azok újraírható CD-RW unokatestvérei) nem archív tárolóeszközök. Az 1990-es években és a 2000-es évek elején sok CD-R lemez égett a rossz minőségű média miatt ma olvashatatlan.

Tehát ne támaszkodjon rájuk a biztonsági másolat készítéséhez, hanem élvezze a 2000-es év újraélését!

ÖSSZEFÜGGŐ: Az elégetett CD-k elromlanak: Itt kell tenned
Forrás link


359 Views 0 Ratings Rate it