Mit jelent az „ELI5”, és hogyan használja?

Avatar admin | 2021.01.24. 45 Views 0 Likes 0 Ratings

45 Views 0 Ratings Rate it

Magyarázd el, mintha ötéves lennék
Vann Vicente

Van olyan téma, amelyet nem ért, és szeretné, ha a legegyszerűbben elmagyarázná? Érdemes használni az ELI5 rövidítést. Itt van, mit jelent, és hogyan lehet hasznos magyarázatot kapni.

“Magyarázd el, mintha 5 éves lennék”

Az ELI5 jelentése: „magyarázd el, mintha 5 éves lennék”. Amikor az emberek online használják, arra kérik a többieket, hogy egy összetett vagy homályos témát magyarázzanak el a legegyszerűbben. Tehát ha szó szerint vesszük, elmagyaráznának valamit úgy, hogy egy 5 éves gyerek megértse.

Ezt a rövidítést azonban szó szerint ritkán használják. Az ELI5 azt jelenti, hogy egy témát olvasóbarát laikus kifejezésre bontanak.

Néhány népszerű ELI5 témakör lehet a tudomány, a technológia, a jog és a közgazdaságtan. Előfordulhat, hogy az asztrofizikával vagy a globális ügyekkel kapcsolatos kérdésekre nincsenek online válaszok. Tehát az „ELI5” -re adott válasz lehet a legjobb módja annak, hogy az átlagember megértse a koncepciót.

A szokásos formátum csak a betűszó beírása, majd a feltett kérdés: „ELI5: Miért tart tovább egy nap más bolygókon?” Ezután tudósok vagy rajongók válaszolhatnak a megjegyzésekben.

Az ELI története5

Számos internetes rövidítéssel ellentétben az ELI5 eredete sokkal újabb keletű. Először online használták a Twitteren a 2010-es évek elején. Lehetséges azonban, hogy előtte használták.

2011-ben a subreddit r / ExplainLikeImFive létrejött, és az ELI5 az egyik leggyakoribb betűszó lett az oktatási körökben az interneten. Azóta a subbreddit jelentősen megnőtt, és az ELI5-et ma már széles körben használják az egész interneten.

Az ELI5 Subreddit

Amint fentebb említettük, a fő platform, amelyen így formázott kérdéseket tehet fel, a ELI5 subreddit. Közel 20 millió előfizetővel az egész platform egyik legnépszerűbb közössége.

A subreddit arra kéri az embereket, hogy adjanak érzéket a kategóriájuk szerinti bejegyzésekhez, például biológia, fizika vagy közgazdaságtan. A subreddit összes bejegyzése az ELI5 formátumot követi, és naponta több ezer ember érkezik a közösségbe kérdések megválaszolására. Ez vált az interneten az összetett témákról szóló egyszerűsített információk egyik legnagyobb tárházává.

Az eddigi legnépszerűbb kérdések közé tartozik:

  • „Ha nincs mobiltelefon jel, hogyan működik acsak vészhívások’ üzemmód működik? “
  • “Hogyan égeti el a tested napi 2000 kalóriát, de 100 mérföld elégetéséhez mérföldet kell futnod?”

A Reddit honlapján az ELI5-et az egyik legfontosabb közösségként ismerte el. 2013-ban a cég még meg is nevezte első eredeti videósorozat a subreddit után. A videók komikusan szemlélik a subreddits feltételezését, és olyan tényeket magyaráznak meg, mint a szíriai válság és filozófia a tényleges 5 éves gyerekeknek.

Ha azonban valóban egy homályos, objektív témát próbál megérteni, az interneten vannak jobb helyek az információkhoz, mint az ELI5 közösség.

ELI5 Reddit kívül

Egy tanár, aki egy fiatal diákot tanít egy laptop előtt.
Asia Images Group / Shutterstock

Az ELI5 a Reddit mellett más platformokon is él és jól működik. Gyakran láthatja más közösségi oldalakon, például a Facebookon és a Twitteren. Meglehetősen gyakori, hogy valaki az ELI5-öt használja, amikor követelőit vagy barátait kéri magyarázni. Mivel az olyan platformok, mint a Twitter, a karakterkorlát, ezeket a magyarázatokat még tovább kell rövidíteni, mint a Reddit-en.

Számos podcast és YouTube-csatorna is átvette az ELI5 formátumot, és olyan szakértőket mutat be, akik összetett témákat bontanak le a közönség számára. Van, aki a teljes műsorát a formátumra alapozta, míg mások egyszeri epizódokban használják.

Nagyon népszerű, hasonló formátumú műsor A WIRED 5 szintje, amelyben szakértők fejtik ki a témákat öt nehézségi fokon.

Az ELI5 használata

Az ELI5 használata azt is jelenti, hogy túl félni lehet, ha tipikus körülmények között teszi fel ugyanazt a kérdést.

Például a subreddit egyik legnépszerűbb hozzászólása: “Miért termel” Hoo “hideg levegőt, de” Haa “forró levegőt?” Bár ez szokatlan kérdésnek tűnhet, mégis sokan gondolkodnak rajta.

Az ELI5 használata egyszerű. Csak írja be a rövidítést, amelyet a kérdése követ, vagy az a téma, amelyről további információkat szeretne kapni, például az alábbi példák:

  • “ELI5: Miért olvadnak a sarki jégtakarók?”
  • „ELI5: Kormányzati költségvetési hiányok.”
  • “ELI5: Miért adnak ki hangot a csontok, amikor feltörik őket?”
  • „ELI5: Gyors töltés. ”

Miután megkapta válaszait, közzéteheti a tanultakat egy másik internetes rövidítés használatával: TIL.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mit jelent a “TIL”, és hogyan használja?
Source link


45 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok